Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 30. 10:02

Új tárolója van az Oracle-nek

Új tárolót mutatott be a héten zajló OpenWorld konferenciáján az Oracle. Emellett új taggal bővült az Exalytics család és érkezett egy adatbázisok mentésére szolgáló integrált rendszer is.

FS1-2 Flash Storage System néven érkezett meg az Oracle új tárolója tegnap, az OpenWorld konferencia első napján. A név azonban kissé csalóka, a rendszerben flash memória és diszkek egyaránt találhatók, az FS1-2 így ér el nagy teljesítmény mellett költséghatékonyságot.

Az Oracle FS1-2 tároló

A vállalat portfóliójában az FS1-2 kapta az ajánlott SAN (és high-end NAS) szerepét, ezzel a társaság birtokában levő, de némiképp mellőzött Pillar mellett újra van ajánlata az Oracle-nek ebben a kategóriában - korábban a Sun Microsystems a Hitachi tárolóit értékesítette egy OEM megállapodás keretében, azonban ezt a szerződést az Oracle nem hosszabbította meg az akvizíció után. Így sokáig nem is volt ütős SAN tárolója a cégnek, helyette az Exa-rendszereket ajánlotta a vállalat a vevőknek, de úgy tűnik, kénytelen volt felismerni, hogy ezek nem valók mindenkinek és továbbra is igény van nagy teljesítményű dedikált tárolókra még a saját ügyfelei között is.

Az FS1-2 egy hibrid megoldás, flash memóriát és diszket egyaránt tartalmaz, kapacitását egészen 2,9 petabájtig lehet skálázni, amelyből 912 terabájt lehet legfeljebb SSD. A rendszer érdekességét a Pillar Axiomoktól kölcsönzött technikák adják, például a különféle alkalmazásokhoz előre definiált szabályrendszerek, amelyek alapján az FS1-2 képes az erőforrásokat csoportosítani a meghatározott szolgáltatásminőségi szintek elérése érdekében. Az Oracle marketing által QoS Plusnak nevezett képesség folyamatosan figyeli az adatelérési mintákat és az adatokat automatikusan a leginkább költséghatékony (ár/IOPS vagy ár/kapacitás arányú) meghajtókra mozgatja, szem előtt tartva a futtatott alkalmazást és az adott adat üzleti értékét. Az automatikus rétegezés 640 KB-os csomagokban történik.

Ahogy az Oracle számos hardverét, az FS1-2 tárolót is a cég üzleti alkalmazásaihoz optimalizálták, így például támogatja a Hybrid Columnar Compression képességét az Oracle Database-nek. Ezzel szélsőséges esetben akár 50:1 tömörítési arány is elérhető, miközben egyes lekérdezések futási sebessége ötszörösére növekedhet megfelelő körülmények együttállása esetén. Természetesen az FS1-2 számos Oracle alkalmazáshoz rendelkezik előre tárolt profilokkal, amelyek segítségével az adminok anélkül tudják hangolni a rendszer működését, hogy közben mély ismeretekkel kellene rendelkezniük a futtatott feladatról (pl. indextáblák, archív logok, redo logok, temp fájlok). Az alkalmazásprofilok szabadon módosíthatók és persze újak is felvehetők, aztán más FS1-2 tárolókra másolhatók, így egy nagy szervezet szabványosíthatja is ezeket a teljes infrastruktúrán.

A tároló kétfajta kontrollerrel rendelhető, amelyek közül a kisebbik (Basic) 64 gigabájt (DDR3) és 16 GB (NV-DIMM), a nagyobbik (Performance) 384 gigabájt (DDR3) és 32 gigabájt (NV-DIMM) memóriát tartalmaz az Intel Xeon E5 processzorok mellett. A külső interfészek közül támogatott a 16 Gb FC, a 10G iSCSI és a 10G Ethernet egyaránt (FCoE). A bővítőfiókok közül a kisebbik 2U méretben 24 darab 2,5" meghajtót tartalmaz, a nagyobbik 4U méretben 24 darab 3,5" lemezt nyel el. A meghajtók lehetnek 400 vagy 1600 gigabájtos SAS2 SSD-k, 300 vagy 900 gigabájtos gyors diszkek, a nagy kapacitásra vágyó ügyfelek pedig 4 terabájtos SAS2 diszkeket is választhatnak. A különféle típusú meghajtók a bővítőfiókon belül szabadon keverhetők.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Számos felhasználó alkalmaz tisztán flashes tárolókat egyes feladatok IO-igényeinek kiszolgálása érdekében a hagyományos lemezes tárolók mellett. Az Oracle ezzel szemben az "egyesített" megközelítésben hisz, az FS1-2 a vállalat szerint QoS képességeivel ki tudja szolgálni az extrém IO-igényeket (2 millió IOPS a csúcs 50:50 százalékos írás-olvasás arány mellett), miközben nem kell lemondani az olyan képességekről mint a thin provisioning, snapshotkészítés, klónozás, LUN-kezelés. A cég szerint az FS1-2 kapacitásra vetített ára fele a tisztán flashes EMC XtremIO-énak, miközben teljesítménye látványosan nagyobb.

Az Oracle az FS1-2 tárolót nem csak nagyvállalati, hanem szolgáltatói környezetbe is szánja, ennek jegyében egymástól (logikailag) teljesen elszigetelt domainekre is bontható, és minden domainnek saját QoS beállításai lehetnek. A tárolót novembertől szállítja a cég, az árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

További hardveres újdonságok

Az OpenWorldön bemutatkozott az Exalytics X4-4 is. A vállalat hardverkínálatát kicsit ismerők kapásból rávágják, hogy a Sun Fire X4-4 szerverre épülő Exalyticsről van szó, és teljesen igazuk is lesz. A négyfoglalatos szervert még a nyáron mutatta be a cég a tavasszal bevezetett Xeon E7 v2 processzorokra alapozva, a chipek mellé 3 terabájt operatív tár, 7 terabájtnál is több diszk és majdnem 5 terabájt flash memória építhető be. Az Exlytics az Oracle integrált rendszere kimondottan üzleti elemzésekre, amelynek szoftveres hátterét az Oracle Business Intelligence Foundation és a TimesTen In-Memory Database nagy párhuzamosságra optimalizált verziója biztosítja. Az első Exalytics még a 2011-es OpenWorldön érkezett, a terméket azóta frissíti rendszeresen a cég.

Egy másik hardveres újdonsága volt az idei konferenciának a Zero Data Loss Recovery Appliance, vagy röviden Recovery Appliance, amelyet kifejezetten Oracle adatbázisok mentésére ajánl a cég. Ahogy a neve is mutatja, ez is előre integrált termék, amelyre Oracle Database 11g vagy újabb verziói menthetők a redo logok valós idejű másolása és végrehajtása segítségével - gyakorlatilag a Recovery Appliance egy másodlagos adatbázis, amelyben mindig a legfrissebb adatok érhetők el. Egy helyben működő Recovery Appliance-ről az adatok aztán továbbíthatók egy távoli eszközre (katasztrófatűrő konfiguráció) vagy az elsődleges adatbázis terhelése nélkül szalagra írhatók anélkül.

Az alapkonfiguráció hasznos kapacitása 37 terabájt, a maximális kiépítés pedig összesen 40 petabájt(!) adat elnyelésére képes. Az Oracle ökölszabálya szerint egy Recovery Appliance a kapacitásával megegyező méretű adatbázis változásait 10 napra visszamenőleg tudja tárolni - természetesen a pontos méretezés mindig esetfüggő. Egy teljes rackes kiépítésű konfiguráció 120 TB/óra sebességgel képes a mentéseket (Virtual Full Backup) elnyelni, inkrementális (Delta) mentés esetén a sebesség 12 terabájt óránként. A visszaállítás sebesség ugyanennyi.

Aki olvasta a tavalyi OpenWorldről készített beszámolónkat, annak feltűnhet, hogy maga a termék nem teljesen új, csak a neve változott meg, ugyanezt a megoldást 2013 őszén Database Backup, Logging and Recovery Appliance néven mutatta be a cég. Akkor még csak bejelentették az érkezését, most viszont elérhetővé is vált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

11

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.