Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 26. 11:33:00

Csúcskategóriás SSD szerverekbe a Samsungtól

Bemutatta csúcskategóriás vállalati SSD-jét a Samsung, a PCI Express felületű meghajtó kapacitása 3,2 terabájt.

A vállalati SSD-k terén is megpróbál terjeszkedni a Samsung, a cég ennek érdekében egy olyan csúcskategóriás modellt mutatott be, amely kapacitásban és teljesítményben egyaránt az élmezőnybe tartozik. Az SM1715 modellszámú eszköz nem 3,5" vagy 2,5" kivitelű egység, hanem egy PCI Express felületű bővítőkártya - ez a megcélzott szegmensben általánosnak számít, az ekkora teljesítményű meghajtók sebességét ugyanis a SAS/SATA interfész súlyosan korlátozná. A Samsung által megadott specifikációk szerint a meghajtójának kapacitása 3,2 terabájt. Az olvasási csúcssebesség másodpercenként 3 gigabájt, az írási pedig 2,2 gigabájt, az IOPS teljesítmény olvasás esetén 750 ezer művelet egy másodperc alatt, az írási sebesség pedig 130 ezer IOPS.

A meghajtót V-NAND chipekből építette a cég, a vertikálisan rétegezett NAND lecsökkenti az egymás melletti cellák közötti interferenciát, ezzel javítva a memória sebességét és növelve annak élettartamát. A V-NAND flashmemória-cellák a Samsung által közölt adatok szerint több tízezer írási ciklust is elviselnek fáradás nélkül, miközben a modern, 20 nanométer körüli csíkszélességgel gyártott MLC cellák már néhány ezer ciklus után elkezdenek elfáradni: a tartalmukat megőrzik, de újraírni őket már nem lehet.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A V-NAND strapabírósága kifejezetten alkalmassá teszi vállalati használatra, ahol az SSD-ket jellemzően a sűrűn elért adatok tárolására, illetve logfájlok alatt vagy írási műveletek gyorsítására szokták használni. A Samsung ígérete szerint a meghajtója akár naponta tízszer is teleírható (napi 32 terabájt írás) és még ilyen igénybevétel mellett is kibír öt évet fáradás nélkül.

Az SM1715 a 3,2 terabájtos kivitel mellett 1,6 terabájtos méretben is megjelenik. A vállalatnak emellett 2,5" kivitelű SSD-i is vannak, amelyek 1,6 terabájtos és 800 gigabájtos méretben kaphatók, ezek szintén V-NAND lapkákra épülnek.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 07:45

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.