Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Indul a 4G-s roaming a Telenornál

Koi Tamás, 2014. szeptember 09. 15:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az LTE-alapú hálózatot üzemeltető magyar szolgáltatók közül elsőként a Telenor Magyarország kínál ügyfeleinek 4G-s roamingot. Mostantól a cég előfizetői a norvég anyacég LTE-hálózatát is tudják használni arra alkalmas okostelefonjaikkal, tabletjeikkel.

hirdetés

Magyarországon eddig egyedülálló együttműködést kötött egymással a Telenor norvég anyacége, illetve a Telenor Magyarország. A két mobiltávközlési cég 4G-s roaming-megállapodást kötött egymással, melynek értelmében a norvég cég ügyfelei Magyarországon is tudják 4G-képes eszközeiket használni a Telenor LTE-hálózatán, illetve fordítva, a Norvégiába látogató Telenor-ügyfelek az anyacég hálózatára bejelentkezve a gyorsabb szolgáltatást is elérhetik, feltéve, ha ehhez igényelnek külön roaming-opciót.

Az LTE-alapú hálózati elérés ma még távolról sem triviális megoldás roamingkörnyezetben, hiába elérhető részben az ehhez szükséges műszaki háttér évek óta bizonyos szolgáltatóknál. Az összekapcsolást 4G-s környezetben nagy mértékben megnehezíti a spektrum töredezettsége, a 4G-képes készülékek képességei, illetve azok elterjedtsége - ugyanakkor az utóbbi egy-másfél évben ezek a tényezők egyre kevésbé játszanak szerepet a roamingstratégia kialakításában.


Oslo belvárosa

Sokkal problémásabb lehet az operátorok számára egy olyan üzleti modell kialakítása, mely mindkét partnerszolgáltató számára egyformán kedvező feltételekkel kecsegtet - a cégek még akár egy cégcsoporton belül is eltérő árazással és értékesítési stratégiával kínálnak 4G-s szolgáltatást, nem beszélve a már említett műszaki háttérről és szolgáltatásminőségi paraméterekről (QoS).

A Telenor Magyarország előfizetői a most kötött megállapodás értelmében 4G-képes mobiljukat vagy tabletjüket abban az esetben használhatják a norvég 4G-s hálón, ha a Netroaming napi-, vagy hetijegy, illetve az EU DUO napijegy szolgáltatásokat igénybe veszik. A norvég Telenor hálózatán maximálisan elérhető 4G-s letöltési sávszélesség még a legdrágább díjcsomag esetében is 40 Mbps, ennél gyorsabb elérést vélhetően még akkor sem kapnak a barangoló magyar ügyfelek, ha itthon egyébként olyan díjcsomagjuk van, amivel akár 150 Mbps elméleti letöltési sávszélességet is el lehet érni.

Hazánkban elsőként a Magyar Telekom kínált LTE-alapú szolgáltatást ügyfeleinek, de a cég egyelőre partnerhálózattól függetlenül nem teszi lehetővé előfizetőinek, hogy 4G-s készülékeikkel a külföldi szolgáltató 4G-s hálózatát is igénybe vegyék. Megkérdeztük a Telekomot, hogy mikor várható a 4G-s roaming indulása a cégnél, illetve cégcsoportnál, az operátor azonban ebben a témában egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.