Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 9. 15:07

Indul a 4G-s roaming a Telenornál

Az LTE-alapú hálózatot üzemeltető magyar szolgáltatók közül elsőként a Telenor Magyarország kínál ügyfeleinek 4G-s roamingot. Mostantól a cég előfizetői a norvég anyacég LTE-hálózatát is tudják használni arra alkalmas okostelefonjaikkal, tabletjeikkel.

Magyarországon eddig egyedülálló együttműködést kötött egymással a Telenor norvég anyacége, illetve a Telenor Magyarország. A két mobiltávközlési cég 4G-s roaming-megállapodást kötött egymással, melynek értelmében a norvég cég ügyfelei Magyarországon is tudják 4G-képes eszközeiket használni a Telenor LTE-hálózatán, illetve fordítva, a Norvégiába látogató Telenor-ügyfelek az anyacég hálózatára bejelentkezve a gyorsabb szolgáltatást is elérhetik, feltéve, ha ehhez igényelnek külön roaming-opciót.

Az LTE-alapú hálózati elérés ma még távolról sem triviális megoldás roamingkörnyezetben, hiába elérhető részben az ehhez szükséges műszaki háttér évek óta bizonyos szolgáltatóknál. Az összekapcsolást 4G-s környezetben nagy mértékben megnehezíti a spektrum töredezettsége, a 4G-képes készülékek képességei, illetve azok elterjedtsége - ugyanakkor az utóbbi egy-másfél évben ezek a tényezők egyre kevésbé játszanak szerepet a roamingstratégia kialakításában.


Oslo belvárosa

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Sokkal problémásabb lehet az operátorok számára egy olyan üzleti modell kialakítása, mely mindkét partnerszolgáltató számára egyformán kedvező feltételekkel kecsegtet - a cégek még akár egy cégcsoporton belül is eltérő árazással és értékesítési stratégiával kínálnak 4G-s szolgáltatást, nem beszélve a már említett műszaki háttérről és szolgáltatásminőségi paraméterekről (QoS).

A Telenor Magyarország előfizetői a most kötött megállapodás értelmében 4G-képes mobiljukat vagy tabletjüket abban az esetben használhatják a norvég 4G-s hálón, ha a Netroaming napi-, vagy hetijegy, illetve az EU DUO napijegy szolgáltatásokat igénybe veszik. A norvég Telenor hálózatán maximálisan elérhető 4G-s letöltési sávszélesség még a legdrágább díjcsomag esetében is 40 Mbps, ennél gyorsabb elérést vélhetően még akkor sem kapnak a barangoló magyar ügyfelek, ha itthon egyébként olyan díjcsomagjuk van, amivel akár 150 Mbps elméleti letöltési sávszélességet is el lehet érni.

Hazánkban elsőként a Magyar Telekom kínált LTE-alapú szolgáltatást ügyfeleinek, de a cég egyelőre partnerhálózattól függetlenül nem teszi lehetővé előfizetőinek, hogy 4G-s készülékeikkel a külföldi szolgáltató 4G-s hálózatát is igénybe vegyék. Megkérdeztük a Telekomot, hogy mikor várható a 4G-s roaming indulása a cégnél, illetve cégcsoportnál, az operátor azonban ebben a témában egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.