Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 08. 08:08:00

Androidra és iOS-re is jön a Nokia HERE térképe

Nem csak a Samsung készülékein, hanem az összes androidos készüléken elérhető lesz a Nokia HERE térképe. A vállalat szerint a szoftver még idén eljut Androidra és újra megjelenik iOS-en is, miután tavaly kikerült az Apple alkalmazásboltjából.

A Samsung frissen bejelentett okosórája, a Gear S egyik érdekessége, hogy az a Nokia HERE térképszoftverét használja a navigációhoz. A vállalat azóta bejelentette, a navigációs alkalmazás hamarosan a Galaxy mobil eszközökre is elérhető lesz, most pedig úgy látszik, tovább bővül a támogatott készülékek köre: a Nokia szerint a HERE az év végéig a teljes Android platformon elérhető lesz. A koreai gyártó exkluzivitása tehát vélhetően csak a térkép debütálásáig tart majd.

A terjeszkedés ráadásul nem áll meg a Google mobil operációs rendszerénél, a térképek még idén  iOS-re is eljutnak. Az Apple készülékein egyébként 2012-től egészen tavaly év végéig még elérhető volt a HERE, azt azonban a Nokia végül decemberben eltávolította a piactérről, arra hivatkozva, hogy az akkoriban megjelent iOS 7-ben eszközölt változtatások negatív irányban befolyásolják az app felhasználói élményét - helyette azt javasolta a felhasználóknak, hogy használják inkább térkép böngészőből továbbra is elérhető mobil webes verzióját.

Miért érdemes belevágnod a Scrum képzésünkbe? (x) Október 21-én Scrum alapozó képzést indít a HWSW, íme néhány jó érv a kurzus mellett.

Ez egyébként a türelmetlenebbek számára most is elérhető mindegyik mobil platformról és minden alapvető funkció megtalálható benne, az egyes helyek megkeresésétől, a gyalogos, autós, vagy tömegközlekedéses útvonaltervezésig - ehhez persze internetkapcsolatra is szükség lesz, ellentétben a HERE alkalmazással, amelynek egyik legnagyobb erősségét az offline térképek jelentik, ezek ráadásul nem merülnek ki kisebb régiók lementésében, mint például a Google Maps esetében, hanem teljes országtérképekről van szó.

A szoftverhez tartozó adatbázis jelenleg nagyjából 200 országot fed le, noha turn-by-turn navigációra csak körülbelül százban van lehetőség. Az app ezen felül már Glympse-integrációval is kiegészül: utóbbi egy olyan alkalmazás, amellyel valós időben oszthatjuk meg pozíciónkat ismerőseinkkel - ezt pedig most már a Nokia térképéből is megtehetjük. A Windows Phone operációs rendszert futtató telefonok alapértelmezett térképe ingyenesen lesz elérhető, az egyelőre Samsung-exkluzív szoftver ősszel béta verzióban debütál.

a címlapról