Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Egy korszak vége: AMD chipekre áll át a Matrox

Bodnár Ádám, 2014. szeptember 04. 09:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Feladja a saját grafikus processzorok fejlesztését a Matrox, a vállalat új generációs kártyái már AMD GPU-t tartalmaznak.

A videojátékokkal és PC-s hardverekkel az elmúlt tíz évben megismerkedőknek aligha mond sokat a Matrox név, de akik ennél régebb óta követik a számítástechnika fejlődését, alighanem kellemes emlékekkel gondolnak a kanadai cégre. A PC-s 3D grafikai forradalom kirobbanásakor, az ezredforduló környékén még sokkal több chipgyártó versenyzett mint ma: a mindössze pár éve alakult 3dfx és NVIDIA mellett ott volt az ATI (ma már AMD), az azóta a VIA-ba olvadt S3, a ma már főleg mobil grafikában utazó Imagination Technologies (PowerVR) és egy kis cég, a szintén kanadai Matrox is.

Az 1976-ban alapított vállalat 1978-ban jelentette meg első grafikus chipjét, tehát egyáltalán nem mondható zöldfülű kezdőnek ebben a kategóriában. A vállalat kezdetektől fogva a professzionális felhasználókat célozta termékeivel és ez nem volt másképp a konzumerpiacon kitört grafikus forradalom idején sem: a nagy teljesítménynél fontosabb volt a Matrox mérnökei számára a képminőség a több monitor párhuzamos meghajtása ("dual head") és sok egyéb, a lakossági szegmensben kevésbé fontos paraméter, mivel a termékek jelentős része nem otthoni PC-kben kötött ki, hogy videojátékokat futtasson, hanem professzionális munkaállomásokba, valamint ipari berendezésekbe került, például orvosi műszerekbe.

A Matrox ennek köszönhetően egyre kevésbé volt fontos szereplője a grafikus piacnak és mára lényegében el is tűnt a konzumer vásárlók szeme elől. Az utolsó kísérlet a visszatérésre a Parhelia-512 volt, amelyre évekig kitartóan vártak a Matrox rajongói, a kártya azonban nem hozta azt a teljesítményt, amelyet a versenytársak azonos árkategóriás termékei, ezt pedig nem tudta feledtetni az sem, hogy a világon elsőként tudott meghajtani egyszerre három kijelzőt. A Matroxról ezt követően egyre kevesebbet lehetett hallani, a cég végül kikopott a konzumer 3D grafika színpadáról és teljesen a professzionális megoldások felé fordult.

Az utolsó Matrox videochip 2009-ben jelent meg, az M9188 érdekessége, hogy már öt évvel ezelőtt képes volt nyolc (!) monitort meghajtani - a megcélzott felhasználók között a pénzintézeteket találjuk például, amelyek számára fontos, hogy az elemzőik számára a legtöbb információ legyen egyszerre elérhető és áttekinthető, de a Matrox termékei bekerültek számos biztonsági rendszerbe (videokamerás megfigyelés, stb.), illetve digitális kijelzőkre épülő videofalak, reklámmegoldások is épülnek rájuk.

A vállalat most úgy tűnik, végleg szakított a saját chipfejlesztéssel, egy tegnapi bejelentés szerint következő generációs kártyái már nem Matrox GPU-kat tartalmaznak, hanem az AMD-től vásárolt megoldásokkal érkeznek. A kanadai cég választása a GCN-generációs AMD GPU-kra esett, ezeket építi majd professzionális felhasználásra szánt, PCI Express felületű grafikus kártyáira, amelyekhez továbbra is elérhető lesz a Matrox PowerDesk szoftver, amely a többmonitoros megjelenítés kezelését végzi. A kanadai cég egyelőre nem mutatta meg az új kártyákat, azok leleplezésére egy későbbi időpontban kerül sor.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.