Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 4. 09:46

Egy korszak vége: AMD chipekre áll át a Matrox

Feladja a saját grafikus processzorok fejlesztését a Matrox, a vállalat új generációs kártyái már AMD GPU-t tartalmaznak.

HIRDETÉS

A videojátékokkal és PC-s hardverekkel az elmúlt tíz évben megismerkedőknek aligha mond sokat a Matrox név, de akik ennél régebb óta követik a számítástechnika fejlődését, alighanem kellemes emlékekkel gondolnak a kanadai cégre. A PC-s 3D grafikai forradalom kirobbanásakor, az ezredforduló környékén még sokkal több chipgyártó versenyzett mint ma: a mindössze pár éve alakult 3dfx és NVIDIA mellett ott volt az ATI (ma már AMD), az azóta a VIA-ba olvadt S3, a ma már főleg mobil grafikában utazó Imagination Technologies (PowerVR) és egy kis cég, a szintén kanadai Matrox is.

Az 1976-ban alapított vállalat 1978-ban jelentette meg első grafikus chipjét, tehát egyáltalán nem mondható zöldfülű kezdőnek ebben a kategóriában. A vállalat kezdetektől fogva a professzionális felhasználókat célozta termékeivel és ez nem volt másképp a konzumerpiacon kitört grafikus forradalom idején sem: a nagy teljesítménynél fontosabb volt a Matrox mérnökei számára a képminőség a több monitor párhuzamos meghajtása ("dual head") és sok egyéb, a lakossági szegmensben kevésbé fontos paraméter, mivel a termékek jelentős része nem otthoni PC-kben kötött ki, hogy videojátékokat futtasson, hanem professzionális munkaállomásokba, valamint ipari berendezésekbe került, például orvosi műszerekbe.

A Matrox ennek köszönhetően egyre kevésbé volt fontos szereplője a grafikus piacnak és mára lényegében el is tűnt a konzumer vásárlók szeme elől. Az utolsó kísérlet a visszatérésre a Parhelia-512 volt, amelyre évekig kitartóan vártak a Matrox rajongói, a kártya azonban nem hozta azt a teljesítményt, amelyet a versenytársak azonos árkategóriás termékei, ezt pedig nem tudta feledtetni az sem, hogy a világon elsőként tudott meghajtani egyszerre három kijelzőt. A Matroxról ezt követően egyre kevesebbet lehetett hallani, a cég végül kikopott a konzumer 3D grafika színpadáról és teljesen a professzionális megoldások felé fordult.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az utolsó Matrox videochip 2009-ben jelent meg, az M9188 érdekessége, hogy már öt évvel ezelőtt képes volt nyolc (!) monitort meghajtani - a megcélzott felhasználók között a pénzintézeteket találjuk például, amelyek számára fontos, hogy az elemzőik számára a legtöbb információ legyen egyszerre elérhető és áttekinthető, de a Matrox termékei bekerültek számos biztonsági rendszerbe (videokamerás megfigyelés, stb.), illetve digitális kijelzőkre épülő videofalak, reklámmegoldások is épülnek rájuk.

A vállalat most úgy tűnik, végleg szakított a saját chipfejlesztéssel, egy tegnapi bejelentés szerint következő generációs kártyái már nem Matrox GPU-kat tartalmaznak, hanem az AMD-től vásárolt megoldásokkal érkeznek. A kanadai cég választása a GCN-generációs AMD GPU-kra esett, ezeket építi majd professzionális felhasználásra szánt, PCI Express felületű grafikus kártyáira, amelyekhez továbbra is elérhető lesz a Matrox PowerDesk szoftver, amely a többmonitoros megjelenítés kezelését végzi. A kanadai cég egyelőre nem mutatta meg az új kártyákat, azok leleplezésére egy későbbi időpontban kerül sor.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.