Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 04. 09:07:00

Az ASUS sem maradt okosóra nélkül

Az ASUS is bemutatta saját okosóráját Berlinben, az IFA kiállításon. A ZenWatch nevű készülék átlagos hardvert és egészen csinos dizájnt kapott, ráadásul a gyártónak az árat is sikerült elérhető szinten tartani. A kütyü októbertől lesz megvásárolható.

Az ASUS már augusztusban elkezdte elhinteni a nyomokat, hogy ősszel bemutatja saját okosóráját, most pedig ezt Berlinben meg is tette: a ZenWatch névre hallgató készülékkel sikeresen beállt az viselhető eszközöket gyártó vállalatok sorába és egyben azt a pozitív tendenciát is erősíteni látszik, miszerint a cégek egyre vállalhatóbb külsejű eszközökkel rukkolnak elő.

Hozza amit elvárunk tőle

A ZenWatch az előzetes találgatásoknak megfelelően a Google okosórás platformjával, Android Wearrel a fedélzetén érkezik, amelyet az ASUS a saját ZenUI felületével egészített ki. A kütyüt az Android 4.3, vagy újabb rendszert futtató okostelefonokkal kapcsolhatjuk össze, és nagyjából azokat a funkciókat hozza, amelyeket egy hasonló eszköztől várnánk: értesítéseket tekinthetünk meg, távolról irányíthatjuk vele a telefon kameráját, az elkallódott készüléket is megcsörgethetjük, illetve természetesen a különböző virtuális számlapok cserélgetésére is lehetőség van.

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

Mindezek mellett a bejövő hívások is kezelhetők vele, kezünket az óra fölé helyezve például elnémítható a csörgő telefon, de az eszköz akár a prezentációk irányításához is használható. A manapság különösen divatos egészség-, illetve fitneszfunkciók sem maradtak ki a repertoárból, ezeket a Wellness Manager alkalmazás kezeli. Utóbbival a megtett lépések száma és a távolság is számon tartható, az okosórában emellett felül pulzusmérő is helyet kapott.

Csinos külső, átlagos belső

A külső dizájn egészen vonzóra sikerült: a fém keretes AMOLED kijelzőt egy "2.5D" ívelt Gorilla Glass 3 üveglap borítja, az órához pedig egy varrott szélű bőrszíj is tartozik. Maga az 1,63 hüvelykes kijelző egyébként 320x320 pixel felbontású, ami a viselhető eszközökhöz képest egészen tisztességes, 277 PPI-s pixelsűrűséget jelent.

Az eszközt egy 1,2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 400 processzorral szerelték fel, valamint 512 megabájt RAM is jutott bele, a belső tárhelye pedig 4 gigabájt. A szíjjal együtt nagyjából 75 grammos kütyüben egy mikrofon és kilenctengelyes gyorsulásmérő is helyet kapott, tölteni pedig egy microUSB-s bölcsővel lehet. A Zenwatch mérsékelten vízálló, IP55 besorolást kapott, azaz por ellen védett, illetve a kisnyomású vízsugarakkal is megbirkózik, bármilyen irányból is érkezzenenek. Az ASUS készüléke októberben kerül a boltokba, várhatóan egészen barátságos, 199 eurós áron.

a címlapról