Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Feladja a küzdelmet az Ouya?

Hlács Ferenc, 2014. szeptember 03. 14:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Felvásárlás tehet pontot az androidos játékkonzolt fejlesztő, az utóbbi időben komoly nehézségekkel küzdő Ouya történetének végére. Hivatalosan egyelőre nem megerősített értesülések szerint a vállalat amerikai és kínai cégekkel is tárgyal az akvizícióról, többek között a Google-lel és a Xiaomival is.

Egyre inkább a végét járja az olcsó androidos játékkonzoljával a Kickstarteren híressé vált Ouya. A vállalat a Re/code forrásai szerint néhány amerikai céggel és több kínai nagyvállalattal is tárgyal az akvizícióról. Noha a portál értesülései alapján az egyezkedések még igen korai szakaszukban járnak, a felvásárlás jelenleg valószínűbb megoldásnak látszik a vállalat egyre kétségbeejtőbb pénzügyi helyzetére, mint hogy az sikeresen támogatást szerezne.

Elsősorban a fejlesztőcsapat kellhet a cégeknek

A tárgyalópartnerek között állítólag a Google és az Amazon is ott van, kínai oldalról pedig számos egyéb cég mellett a Tencent és a Xiaomi is. Az akvizíció várhatóan nem elsősorban az Ouya konzolját, sokkal inkább a fejlesztésért felelős csapatot veszi célba. Utóbbi különösen annak fényében valószínű, hogy miután Kína feloldotta a játékkonzolok az országban 2000 óta érvényes tilalmát, számos vállalat saját eszközök fejlesztésébe kezdett, amit az Ouya csapatának megszerzése jócskán felgyorsíthatna. Maga a termék vélhetően azért sem vonzza különösebben a potenciális felvásárlókat, mert annak megjelenése óta, a kezdeti lelkesedés ellenére nem sikerült megfelelő méretű felhasználói bázist maga köré gyűjtenie. Nem mellesleg a "konzol" bárki számára hozzáférhető hardverekből olcsón előállítható.

Pedig mikor a projekt 2012 augusztusában megjelent a közösségi finanszírozó oldalon, a 99 dolláros konzolnak több mint 8 millió dollárt sikerült összekalapolnia - azóta azonban a vállalat jórészt lejtmenetbe került. Már az Ouya megjelenését is késések övezték, ráadásul a később érkezett exkluzív címeknek sem sikerült elég játékost a tévé elé csábítani, annak ellenére, hogy a platformon minden játék ingyenesen kipróbálható volt - ezt a követelményt a fejlesztők felé a sikertelenséget látva a cég eltörölte. Az Ouya játékfelhozatala minőségben és mennyiségben sem hozta az elvárásokat.

A Xiaomival már zajlik az együttműködés

A vállalat később tovább próbálkozott, idén márciusban létrehozta az Ouya Everywhere programot, amelynek keretében exkluzív kínálatát más hasonló androidos konzolokra is kiterjesztette. Első partnere a Mad Catz volt, amelynek MOJO névre hallgató konzolja jóval erősebb hardvert kínált az Ouya csaknem kétéves eszközénél. Ez sem lendített ugyanakkor túl nagyot a vállalat szekerén, ezrét aztán alig egy-két hete augusztusban a Xiaomival is megállapodott, hogy exkluzív tartalmait a kínai vállalat eszközein is elérhetővé teszi.

A Re/code forrásai által kiszivárogtatott információk alapján azonban ez is kevés lehet, a szép reményekkel induló cég most úgy tűnik, feladja a küzdelmet. A tárgyalások persze még korai szakaszukban járnak és még egyik vállalat sem tett konkrét árajánlatot, így bár valószínűnek látszik, még nem biztos, hogy a céget a közeljövőben bárki is akvirálná.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.