Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 29. 14:47:00

Iparági összefogás a streamelt munkaállomásért

Az adatközponttól a vékonykliensig ívelő, ambiciózus víziót mutatott be az NVIDIA és a VMware a Google-lel közösen. A koncepció szerint az NVIDIA lapkákon futó grafikus alkalmazások a Chromebookok képernyőjén kelnek életre, a VMware virtualizációjával.

Új műszaki megoldást hoz tető alá a Google, a VMware és az NVIDIA szövetsége - jelentette be a trió a VMworld konferencián a héten. A rendszer célja grafikus munkaállomást varázsolni a webalkalmazások futtatására kifejlesztett Chromebookokból. A résztvevő cégek szerint a megoldással úgy streamelhető az adatközpontban renderelt virtuális asztal a Chrome OS-es gépekre, hogy a felhasználói élmény összemérhető a valódi grafikus munkaállomásokéval, miközben az eszköz azoknál jóval hordozhatóbb (kisebb, könnyebb és hosszabb akkus üzemidővel rendelkezik).

A rendszer lelke az NVIDIA adatközponti Grid vGPU architektúrája, amelynek virtualizált grafikus feldolgozó egységei egyszerre több virtuális asztalt képesek meghajtani. A cég már egy ideje aktívan keresi a szerveres grafika piacát, a Chromebook-mint-vékonykliens koncepciója is abszolút kapóra jön a cégnek. Különösen annak fényében, hogy immár NVIDIA lapkákra is épülnek ilyen gépek, az első, az Acer Chromebook 13 már be is mutatkozott. A VMware szállítja a virtualizációhoz szükséges szoftverréteget, esetünkben a VMware Horizon fut az adatközpontban és a Blast a szerveren, illetve a kliensgépen.

2:10
 

VMware, Google and NVIDIA Partnership Video - VMworld 2014 Keynote

Még több videó

A Chrome OS-t a kezdetektől fogva de facto vékonykliensként pozicionálja a Google, amellyel hozzáférhetünk a felhőben vagy szervereken tárolt adatainkhoz és feldolgozási kapacitáshoz. Ezt a koncepciót viszi tovább a most bemutatott megoldás, amelyben a Chromebook csak beviteli és megjelenítő eszközként funkcionál, a valódi munkát, a megterhelő számításokat az adatközpontban elhelyezett szerverek és a hozzájuk csatlakoztatott grafikus kártyák végzik.

A most bejelentett Grid-VMware megoldás még nem érett kereskedelmi forgalomra, a vSphere még nem támogatja hivatalosan a vGPU hardvereket, a megoldás így csak technológiai előzetes formájában létezik. A rendszer azonban a bejelentés szerint a negyedik negyedév során szélesebb körben is kipróbálható egy tesztprogram keretében (erre már lehet jelentkezni). A megoldás eléréshez szükséges firmware mindenesetre az NVIDIA Tegra K1-gyel szerelt Chromebookok része lesz.

a címlapról