Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Iparági összefogás a streamelt munkaállomásért

Gálffy Csaba, 2014. augusztus 29. 14:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az adatközponttól a vékonykliensig ívelő, ambiciózus víziót mutatott be az NVIDIA és a VMware a Google-lel közösen. A koncepció szerint az NVIDIA lapkákon futó grafikus alkalmazások a Chromebookok képernyőjén kelnek életre, a VMware virtualizációjával.

hirdetés

Új műszaki megoldást hoz tető alá a Google, a VMware és az NVIDIA szövetsége - jelentette be a trió a VMworld konferencián a héten. A rendszer célja grafikus munkaállomást varázsolni a webalkalmazások futtatására kifejlesztett Chromebookokból. A résztvevő cégek szerint a megoldással úgy streamelhető az adatközpontban renderelt virtuális asztal a Chrome OS-es gépekre, hogy a felhasználói élmény összemérhető a valódi grafikus munkaállomásokéval, miközben az eszköz azoknál jóval hordozhatóbb (kisebb, könnyebb és hosszabb akkus üzemidővel rendelkezik).

A rendszer lelke az NVIDIA adatközponti Grid vGPU architektúrája, amelynek virtualizált grafikus feldolgozó egységei egyszerre több virtuális asztalt képesek meghajtani. A cég már egy ideje aktívan keresi a szerveres grafika piacát, a Chromebook-mint-vékonykliens koncepciója is abszolút kapóra jön a cégnek. Különösen annak fényében, hogy immár NVIDIA lapkákra is épülnek ilyen gépek, az első, az Acer Chromebook 13 már be is mutatkozott. A VMware szállítja a virtualizációhoz szükséges szoftverréteget, esetünkben a VMware Horizon fut az adatközpontban és a Blast a szerveren, illetve a kliensgépen.

A Chrome OS-t a kezdetektől fogva de facto vékonykliensként pozicionálja a Google, amellyel hozzáférhetünk a felhőben vagy szervereken tárolt adatainkhoz és feldolgozási kapacitáshoz. Ezt a koncepciót viszi tovább a most bemutatott megoldás, amelyben a Chromebook csak beviteli és megjelenítő eszközként funkcionál, a valódi munkát, a megterhelő számításokat az adatközpontban elhelyezett szerverek és a hozzájuk csatlakoztatott grafikus kártyák végzik.

A most bejelentett Grid-VMware megoldás még nem érett kereskedelmi forgalomra, a vSphere még nem támogatja hivatalosan a vGPU hardvereket, a megoldás így csak technológiai előzetes formájában létezik. A rendszer azonban a bejelentés szerint a negyedik negyedév során szélesebb körben is kipróbálható egy tesztprogram keretében (erre már lehet jelentkezni). A megoldás eléréshez szükséges firmware mindenesetre az NVIDIA Tegra K1-gyel szerelt Chromebookok része lesz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.