Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 29. 09:26

És ezzel vége a plazmatévék piacának

Az LG Electronics a héten jelentette be, hogy megkezdte a világ első 4K felbontású OLED kijelzős tévéjének forgalmazását. Az már kevesebb nyilvánosságot kapott, hogy a cég eközben a plazmakijelzős tévék gyártásának leállítására készül.

Hétfőn két új tévét jelentett be az LG Electronics, egy 77, illetve egy 65 hüvelyk átlójú, 4K (3840x2160 pixel) felbontású, ívelt OLED kijelzős modellt. Ezek az első tévékészülékek a világon, amelyek 4K felbontású OLED panellel rendelkeznek, ennek megfelelően elég borsos árat kérnek értük, az olcsóbbik, 65 hüvelykes modell nagyjából 12 ezer dolláros, azaz hozzávetőleg 2,5 millió forintos áron kerül majd az üzletekbe. A kijelzőtechnológiákkal foglalkozó DisplaySearch szerint egyre nagyobb az igény a 4K tévék iránt, mégha a képességeket megmutató tartalmak nem is állnak bőségesen rendelkezésre. A piackutató cég szerint 2014 második negyedévében világszerte több mint 2 millió 4K tévét adtak el a gyártók, ami több mint a 2013-ban összesen eladott 4K tévék száma.

A 4K térnyerése miatt eközben a plazmatévék teljesen kiszorulnak a piacról: egyik gyártó sem vállalta fel, hogy a már erősen hanyatlóban levő szegmensbe elhozza a 4K felbontást, mivel ennek kifejlesztése egyszerűen gazdaságtalan lenne. A DisplaySearch szerint tavaly világszerte már csak alig több mint 10 millió plazmakijelzős tévét adtak el, 2015-re a számuk pedig összesen 5 millió darabra esik vissza. A nagy gyártók közül a Panasonic és a Samsung is bejelentette már, hogy felhagy a plazmatévék gyártásával és most ugyanerre készül az LG is.

A Korea Times szerint az LG már meghozta a döntést, a kérdés egyedül az, mikor kerüljön rá sor. "Jelenleg is tanulmányozzuk, mikor kellene leállítanunk a gyártást" - mondta a lapnak Ha Hyun-hwoi, az LG Electronics konzumelektronikai üzletágának vezetője, hozzátéve, hogy hamarosan várható a vállalat hivatalos közleménye a témában. A termelés leállításának oka ugyanaz mint a Samsung és a Panasonic esetében, a csökkenő kereslet közepette nem éri meg fenntartani a gyártást és egy olyan területre erőforrást áldozni, amelynek a napjai egyértelműen meg vannak számlálva.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az első színes plazmakijelzőt a Fujitsu gyártotta még 1992-ben, az első plazmatévét pedig a Philips adta ki 1997-ben, 15 ezer dolláros (mai árfolyamon több mint 3 millió forintos) áron. Az LG az elsők között lépett be a plazmatévék piacára, a vállalat weboldalán olvasható információk szerint már 1998-ban megjelent egy 60 hüvelykes képátlójú modellel, 2003-ban pedig az akkori legnagyobb plazmatévét gyártotta, 71 hüvelykes átlóval, amely a világon elsőként full HD felbontású volt.

A plazmatévék sokáig uralkodók voltak a lapostévék területén, de az LCD panelek gazdaságosabban voltak gyárthatók, az LCD tévék így jelentősen olcsóbbak voltak és az ezredfordulót követően át is vették az uralmat. A LED háttérvilágítás megjelenése a 2010-es évek elején még egy lökést adott az LCD technológiának képminőségben és energiatakarékosságban, végleg eldöntve a harcot. Ma a plazmakijelzős tévék a teljes piacnak alig pár százalékát adják, a részesedésük a katódsugárcsöves tévékéhez mérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról