Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 26. 14:31

Két új online vizsga tehető le a Linux Foundationnél

A Linux Foundation két új, online letehető vizsgát kínál, amely megszerzésével a szabad operációs rendszerben járatos szakemberek igazolni tudják jártasságukat. A feladatok gyakorlatiasak és többféle disztribúción végezhetők.

A Linux elterjedtségéért és elfogadottságáért küzdő Linux Foundation a múlt héten tartott LinuxCon North America konferencián azt közölte, két új minősítő vizsgát vezet be rendszeradminisztrátorok és rendszermérnökök számára. A Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS) és Linux Foundation Certified Engineer (LFCE) minősítések megszerzéséhez a szervezet által összeállított vizsgát kell sikeresen letenni.

A linuxos világban ma még ritkák az olyan, általánosan elfogadott minősítések vagy vizsgák, amelyek begyűjtésével a szakemberek igazolni tudnák saját kompetenciájukat. Az egyes disztribútoroknak (pl. Red Hat, SUSE) megvannak a saját minősítő rendszereik, de ezek - érthető módon - az adott Linux-változathoz kötődnek és megszerzésükhöz erősen ajánlott a gyártó által kijelölt tanfolyamok elvégzése is.

Disztribúciófüggetlen, online vizsga

A Linux Foundation ezen a helyzeten szeretne segíteni és egy olyan, disztribúciófüggetlen minősítés bevezetésével, amelyet az egész világon bárhol meg lehet szerezni és amit remélhetőleg a világon bárhol elfogadnak. "A küldetésünk a Linuxszal kapcsolatos igények kielégítése, amelyeket az iparág jelenleg tapasztal" - mondta Jim Zemlin, a Linux Foundation vezetője. "A képzésünket és a Linux minősítő programunkat széles körben elérhetővé tesszük a felhasználóknak világszerte, mert a tehetség nem függ földrajzi elhelyezkedéstől vagy disztribúciótól."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szabad szoftver sikerét zászlajára tűző szervezet vizsgáját online, egy böngészőből lehet letenni, technikai feltétele mindössze egy Chrome futtatására alkalmas számtógép, internetkapcsolat, működő webkamera és mikrofon. A Linux Foundation oldalán olvasható információk szerint a vizsga kifejezetten gyakorlati, nem feleletválasztós tesztet kell kitölteni, hanem különféle adminisztrációs feladatokat kell elvégezni, erre összesen 2 óra áll rendelkezésre. A vizsgázó választhat, CentOS, Ubuntu vagy SUSE környezetben kíván-e dolgozni. A vizsgadíj 300 dollár.

A Linux Foundation tanfolyama persze nem az egyetlen "független" linuxos tanfolyam, a Linux Professional Institute-nál és partnereinél már évek óta szerezhetők Linux Certified Professional minősítések.

Egyre nagyobb az igény a linuxos szakemberek iránt

A Linux Foundation által idén februárban kiadott Linux Jobs című jelentés szerint egyre nő a kereslet a linuxos szakemberek iránt. A megkérdezett közel ezer cég 77 százalékánál volt elöl a fontossági listán Linuxhoz értő szakember felvétele, ez magasabb mint a 2013 azonos időszakában elvégzett felmérés idején mért 70 százalék - összességében a válaszadó HR-esek 93 százaléka mondta, hogy a következő hat hónapban tervez Linux-szakembert felvenni.

Általános vélekedés, hogy a Linuxhoz értő szakemberek többet keresnek az átlagnál vagy például a windowsos társaiknál, a Linux Jobs kutatás szerint a Linuxhoz értők fizetése a tech-szektor átlaga felett nő például. A HWSW, a HUP, a Microsoft és az FSF.hu 2013-as üzemeltetői kutatása azonban ezt cáfolja, a közel 900 válaszadó által megadott adatok alapján Magyarországon a linuxos rendszergazdák fizetése átlagosnak mondható a többi rendszergazdához képest és nagyon közel esik a Windows-adminok bérezéséhez

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról