Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 26. 11:35

VMware: virtualizált infrastruktúra percek alatt

A héten zajlik a VMware szokásos éves dzsemborija, a VMworld, ahol a vállalat bemutatta EVO:RAIL névre keresztelt új termékét.

Az EVO:RAIL a VMware terminológiája szerint egy "hyper-converged infrastructure appliance", vagyis egy szervert, hálózatot és tárolót egyaránt tartalmazó építőkocka, amelyből virtualizált infrastruktúrák hozhatók létre könnyen és gyorsan. A vállalat persze nem lépett be a hardverpiacra, az EVO:RAIL csupán egy szoftverrendszer, amelyet a VMware hardvergyártó partnerei (Dell, Fujitsu, Inspur, NetOne, SuperMicro, EMC) saját vason visznek piacra.

Egy EVO:RAIL építőkocka valójában négy darab szerverből áll egy 2U magas dobozban, amelyek egyenként két Xeon E5 processzort, legalább 192 gigabájt memóriát, egy rendszermeghajtót, három darab 1,2 terabájtos 10K merevlemezt és egy SSD-t tartalmaznak - a cég által megadott adatok a szükséges minimumot takarják, így az egyes gyártók ennél nagyobb teljesítményű és kapacitású szervereket is kínálhatnak a vevőiknek. Minden csomópont két 10 GbE interfésszel rendelkezik, valamint egy gigabites Ethernet-csatlakozóval a távmenedzsmenthez. Egy négy csomópontot tartalmazó EVO:RAIL egységet két redundáns tápegység lát el energiával.

A szoftveres hátteret teljes egészében a VMware biztosítja. Az EVO:RAIL alapja természetesen a vSphere Enterprise Plus, beleértve az ESXi-t, illetve a Virtual SAN és a vCenter Server és Log Insight. Az újdonságot az EVO:RAIL menedzsment-interfész jelenti, amelyből egy központi felületen telepíthető és konfigurálható a teljes környezet. A vállalat szerint az EVO:RAIL felhasználói felülete elég egyszerű ahhoz, hogy a rendszert az áram és a hálózat csatlakoztatását követően pár perc alatt használatba lehessen venni, de a tapasztalt VMware-adminok elérhetik azokat a funkciókat, amelyeket más termékekben megszoktak.

Minden EVO:RAIL dobozban egy egységes Virtual SAN datastore jön létre a csomópontokban elhelyezett diszkekből, 1,2 terabájtos meghajtók beépítése esetén ez 14,4 terabájt nyers és 13 terabájt használható kapacitást jelent, valamint 1,6 terabájt SSD-t, amit cache-ként használ az EVO:RAIL. A VMware úgy számol, már egyetlen EVO:RAIL egység is elég teljesítményt és háttértár-kapacitást biztosít 100 "átlagos" virtuális szerver (2 vCPU, 4 GB vRAM, 60 GB vDisk háttértár) vagy egy 250 virtualizált desktopból álló környezet kiszolgálásához. Ha ez kevésnek bizonyulna, négy EVO:RAIL össze is fürtözhető, az építőkockák automatikusan "meg is találják egymást".

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jelenleg elérhető információk alapján szinte biztosra vehető, hogy a későbbi változatok ennél nagyobb telepítéseket is támogatnak majd. A VMware már emlegeti az EVO:RACK nevű kezdeményezést, amely az EVO:RAIL szoftverét az Open Compute projekt gépeire vinné el, így nagy webes szolgáltatók, internetszolgáltatók számára is vonzó infrastruktúrát kínálhatna.

Az EVO:RAIL koncepciót a VMware elsősorban kis-közepes vállalatoknak, illetve nagyvállalatok fiókirodáinak ajánlja. A gépek megjelenése a második félév során esedékes, az árakat a hardvergyártók a konfigurációk fényében határozzák majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról