Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 25. 10:03

Lebénították a PlayStation Networköt és a Battle.netet

Túlterheléses támadás érte a PlayStation Network és a Battle.net szervereit, a DDoS-akció miatt a szolgáltatások világszerte elérhetetlenné váltak. A támadásért a Lizard Squad nevű csoport vállalta a felelősséget, amely később egy a bombatámadásra figyelmeztető Twitter-üzenettel a Sony Online Entertainment elnökét szállító repülőt is földre kényszerítette.

A tegnapi nap folyamán világszerte bizonyára sok játékos próbált újra és újra bejelentkezni a Battle.net és PlayStation Network szolgáltatásokba, sajnos sikertelenül. A Sony konzoljához tartozó online játékos hálózat, illetve a többek között a Blizzard népszerű címeinek - mint a World of Warcraft, a Diablo III vagy a Hearthstone - is otthont adó Battle.net ugyanis DDoS-támadás áldozata lett. A fentiek mellett a Guild Wars 2 és az EVE Online játékosai is hasonló problémákról számoltak be, az utóbbi címhez tartozó fórumokon pedig később a fejlesztők is jelezték, hogy hackertámadásról van szó.

A játékosok tömegeinek bosszús órákat okozó akcióért a Lizard Squad nevű hackercsapat vállalta a felelősséget, a szervezet ráadásul nem érte be ennyivel: Twitteren egy "figyelmeztetést" tettek közzé, amely szerint az American Airlines John Smedley-t a Sony Online Entertainment elnökét szállító 362-es számú járatán bombát helyezhettek el. A gép ezért idő előtti leszállásra kényszerült, szerencsére azonban a Lizard Squad üzenete blöffnek bizonyult.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szervereiket sújtó támadás jó részét a Blizzardnak már tegnap sikerült megfékeznie, a Sony azonban nem állta ennyire jól a sarat - a japán gyártó ugyanakkor blogposztban közölte, hogy bár a felhasználók egy ideig nem tudnak bejelentkezni a PlayStation Network szolgáltatásba, a hackerek akciója semmilyen személyes adatot, vagy belépési azonosítót nem sodort veszélybe.

A szóban forgó DDoS (Distributed Denial of Service) vagy szolgáltatásmegtagadással járó támadás során az elkövetők egy weboldalt vagy online szolgáltatást túlterhelve igyekeznek azt a felhasználók számára elérhetetlenné tenni. Ehhez legtöbbször valamilyen botnetet használnak, amely akár több százezer korábban megfertőzött számítógépről indíthatja meg az offenzívát a kiszemelt célpont ellen, így még akár olyan tekintélyes célpontokat is megbénítva mint a PSN vagy a Battle.net. Azt egyelőre nem tudni, mi volt a Lizard Squad célja a támadással, az American Airlines 362-es járatának ügyét azonban a Sony Online Entertainment egy képviselője szerint az FBI már vizsgálja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról