Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 22. 11:16

Fontos frissítéseket kapott a OneNote

A Microsoft-birodalomban a OneNote hagyományosan az úttörő fejlesztések tesztplatformja, ennek megfelelően a OneNote-kliensek korán, a többi Office-app előtt meg szoktak jelenni a különböző operációs rendszerekre. A sebességnek ára van, néha fontos funkciók maradnak le ilyenkor, a cég most ezek egy részét pótolta az androidos tabletek és a metrós app esetében is.

Androidos tableteken

A OneNote androidos kiadása 2012-ben jelent meg először, azóta a Microsoft folyamatosan fejleszti az alkalmazás képességeit. Most elkészült a dedikált tabletes verzió is, amely kihasználja az ilyen eszközök nagyobb kijelzőjét és nem csak egy kinyújtott telefonos alkalmazás. A nagyobb területen elfért a szalagmenü érintésre optimalizált verziója, nagyméretű gombokkal

Az új verzió fontos képességgel is gazdagodott, mégpedig a legsűrűbben kért funkcióval, a kézírásos jegyzetelés lehetőségével - amely a ceruzás bevitelt támogató tabletek esetében nagyon megdobja az app használhatóságát. Az időzítés ideális, hamarosan kezdődik az iskola, diákok, egyetemisták számára jól jöhet az új képesség. A kézzel történő jegyzetelés-rajzolás történhet egyszerűen ujjal is, de a hosszabb szövegek beviteléhez ajánlott a digitális toll (és persze olyan tablet, amely ezt támogatja is). Az a Microsoft közléséből egyelőre nem világos, hogy a kézírás rögzítésén túl az app rendelkezik-e írásfelismerési képességgel, vagy csupán rögzíteni tudja a bevitelt.

1:18
 

Microsoft OneNote for Android - with handwriting

Még több videó

Az alkalmazás továbbra is ingyenesen letölthető, használata pedig Office 365 előfizetéshez sem kötött. A jegyzetek természetesen a szokásos módon szinkronizálódnak a webes és az asztali kliens felé is, így a tableten felvett jegyzetek az asztali alkalmazásban tovább szerkeszthetők-rendszerezhetők.

Metrón

A Windows-on futó (metrós) OneNote is komoly frissítést kapott a héten, amellyel az app képességei közelebb kerültek az asztali verzióhoz, szintén az iskolakezdésre időzítve. Az újdonságok között szerepel a nyomtatás képessége, a fájlok beszúrása, kiemelés, illetve rengeteg apró hibajavítás, csupa olyan funkció, amely iskolai környezetben (is) hasznos lehet. A Microsoft közlése szerint egyébként a felhasználók nagy számban igényelték a nyomtatást (itt a digitális toll már korábban támogatott volt), így egyértelmű volt, hogy ez lesz a következő fejlesztés. A nyomtatás egyébként több módszerrel is elindítható, külön ikonként elérhető az alkalmazás eszköztárából, a Windows beépített charm sávjáról illetve a hagyományos Ctrl-P kombinációval is.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

Az asztali verzióban régóta elérhető képesség, hogy különböző médiumokat szúrhatunk be a jegyzeteink közé, képek, PDF-ek, dokumentumok csatolhatóak így. Ez a képesség immár a metrós appban is megjelent, maga a beszúrás művelete is elvégezhető erről a felületről, az asztali alkalmazásban korábban csatolt dokumentumok pedig helyesen meg is jelennek (eddig csak ikon jelölte a csatolást).

A hivatalos bejelentés itt olvasható.

a címlapról