Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 18. 12:09:00

Viheti az IBM x86 szerverüzletágát a Lenovo

Megkapta a jóváhagyást a külföldi befektetéseket vizsgáló amerikai kormányzati bizottságtól az IBM, hogy eladja x86 szerverekkel foglalkozó részlegét a Lenovónak - jelentette be a Nagy Kék. Az üzlet az év vége előtt lezárulhat.

A külföldi cégek amerikai befektetéseit vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investment in the U.S) természetesen alaposan megvizsgálta az esetet, mivel az IBM gépeit számos kormányzati intézmény használja. A szervezet állítólag azért aggódott a legjobban, nehogy a korábban már megvásárolt és telepített IBM szerverekbe kerüljön valahogy "illetéktelen" kód, például egy firmware-frissítésen keresztül. A PC-divízió eladásához hasonlóan azonban most is úgy találta a CFIUS, nemzetbiztonsági szempontból nem jelent kockázatot, ha kínai kézbe kerül ez a tevékenység, így áldását adta az ügyletre.

Az IBM és a Lenovo egyaránt közleményben jelentette be pénteken, hogy elhárultak a szabályozói akadályok a tranzakció lezárásának útjából és 2014 vége előtt lezárulhat a felvásárlás. A Lenovo az ügylet keretében gyakorlatilag mindent vitt, beleértve a teljes System x portfóliót, a BladeCentereket, a Flex System, iDataPlex, NeXtScale gépeket, a kapcsolódó hálózati termékeket és a karbantartási szolgáltatásokat. A két vállalat emellett stratégiai szövetséget kötött, amelynek keretében a Lenovo viszonteladója lesz az IBM belépő kategóriás és középkategóriás StorWize tárolóinak, szalagos mentőegységeinek, a General Parallel File System szoftvernek a SmartCloud Entry kínálatnak. A megállapodás értelmében a Lenovo átvállalja az ügyfélkapcsolati tevékenységet és a karbantartási szerződéseket is. Az ügylet keretében 7500 IBM-dolgozó is a Lenovóhoz kerül át.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az IBM és a Lenovo még januárban jelentették be, hogy a PC-gyártó üzletág után az x86-szerverekkel foglalkozó IBM-részleg is a kínai vállalat tulajdonába kerül át. A 2,3 milliárd dollár értékű tranzakció a globális szerverpiac legnagyobb szereplői közé katapultálja a Lenovót, az IBM-et pedig megszabadítja egy számára már nem elég nyereséges tevékenységtől - a Nagy Kék célja az évi 20 dolláros részvényenkénti profit, ennek jegyében túlad a kevéssé profitábilis részlegein.

Ezekben a rendszerekben az érdemi innovációt a processzorok gyártói, illetve az operációs rendszerek fejlesztői végzik, a szervergyártók hozzáadott értéke egyre csökken - a cégek mozgástere egyébként is szűk, hiszen a legtöbb komponens sztenderdizált. A gépek gyártása takarékossági okokból már most is Kínában történik. Az x86 szerverek piacán az erős verseny és a nagyfokú sztenderdizáltság miatt nagy árnyomás, a Lenovo a PC-piacon kiépített gyártókapacitásának és beszállítói kapcsolatainak bevetésével méretgazdaságosan működhet és agresszíven árazhat a piacszerzés érdekében.

a címlapról