Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 14. 08:49

Hatezer dolgozóját rúgja ki a Cisco

Szerdán a tőzsde zárása után tette közzé negyedik pénzügyi negyedévére vonatkozó gyorsjelentését a Cisco. A bevétel gyakorlatilag stagnált, miközben a profit enyhén csökkent. A cég megválik alkalmazottainak közel 8 százalékától.

Néhány éven belül harmadik nagyszabású leépítését hajtja végre a Cisco, amely továbbra sem tud érdemi növekedést felmutatni. A cég 2011-ben egy 11 ezer fős leépítést jelentett be, amelyet 2013 augusztusában egy 4 ezer fős elbocsátás követett, most pedig további 6 ezer dolgozótól szabadul meg, hogy a nagy növekedéssel kecsegtető területekre tudja koncentrálni erőforrásait. A átszervezések költsége 700 millió dollárt tesz ki.

Nem költségcsökkentés, hanem átszervezés

John Chambers elnök-vezérigazgató szerint a leépítés nem a költségek csökkentéséről szól, hanem egy strakturális reform első lépése. Az elemzői konferenciahíváson a Cisco vezére elmondta, az év végére a vállalat alkalmazottainak létszáma a 2013 végihez fog közelíteni, azaz az elbocsátott dolgozók helyére újakat vesz fel a vállalat. A cél az, hogy az elvártnál kisebb növekedést hozó területeken karcsúsítson a cég, és ezzel lehetőséget teremtsen magának arra, hogy a nagy növekedést hozó üzletágaknál új alkalmazottakkal erősítsen.

"Ugyanannyian fejezzük be ezt az évet, mint ahányan elkezdtük" - mondta Chambers. "Egyes csapatokat nem is érint majd. Másokat igen." A Cisco-vezér szerint olyan üzletágak szorulnak további erősítésre mint az adatközponti termékek, a szoftverek, a biztonság és a cloudmegoldások, de arról egy szót sem beszélt, hogy mely területekről kíván munkaerőt elvonni - azt azért elismerte, a leépítéseknek áldozatul eshetnek olyan országok értékesítői, ahol a bevétel csökken.

Gyengén muzsikál a két legnagyobb részleg

A Cisco például továbbra is gyengén teljesít a fejlődő piacokon - a kereslet a vállalat szerint lanyha, miközben a gyártók közötti verseny nagyon erős, mindenki szeretné megvetni a lábát ezeken a területeken. Kínában például 23 százalékkal estek vissza a Cisco megrendelései (ebben persze szerepet játszhat az NSA miatt az amerikai gyártókkal szemben kialakult bizalmatlanság is), de Brazíliában is 13 százalékkal csökkentek a beszerzések. "Sajnos ahogy távolabbra tekintünk, sem látjuk a fejlődő régiókban a növekedést, igazság szerint ennél még rosszabb is lehet" - mondta Chambers.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A most lezárt negyedévben a Cisco forgalmának harmadát adó routerek forgalma 7 százalékkal, a bevétel közel ötödét hozó switcheké pedig 4 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - a vállalat szerint az ügyfelek továbbra is kivárnak az új generációs eszközök megrendelésével. Nagyot gyengült a szolgáltatói videomegoldásokkal foglalkozó részleg is, itt a bevétel 10 százalékkal maradt el a tavalyitól. Az adatközponti termékek (pl. szerverek) területén ugyanakkor 30 százalékos, a biztonsági szegmensben pedig 29 százalékos bővülést ért el a cég - igaz, utóbbi területen a bevételt megdobta a SourceFire 2013 őszi felvásárlása.

A Cisco negyedéves forgalma 12,36 milliárd dollár volt, ebből nagyjából 9,5 milliárd dollárt tett ki a termékértékesítés, a fennmaradó részt a szolgáltatások adták. Egy évvel korábban 12,42 milliárd dollárt tett ki az árbevétel, vagyis éves szinten 0,5 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. A vállalat üzemi eredménye egy év alatt 2,8 milliárd dollárról 2,7 milliárdra csökkent, a nettó profit pedig 2,27 milliárdról 2,25 milliárd dollárra olvadt. A bevétel és a részvényenkénti eredmény némileg felülmúlta az elemzők várakozásait, azonban a cég előrejelzése nagyon csüggesztő, az augusztusban kezdődő első pénzügyi negyedévre 0-1 százalék körüli bevételnövekedést valószínűsít mindössze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról