:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 13. 10:52

32 magos lesz a SPARC M7

A héten a kaliforniai Cupertinóban rendezett Hot Chips konferencia zárónapján az Oracle új részleteket árult el 2015 elejére várt új processzoráról, a SPARC M7-ről. A chip 32 maggal és rengeteg integrált hardveres gyorsítóval érkezik.

Az Oracle 2013 végén még 2014-re ígérte a SPARC T7/M7 párost, aztán egy idén tavasszal frissített termékterven már 2015 szerepelt. A Hot Chips konferencián a vállalat új információkat árult el a processzorról, bár néhány fontos jellemzőt (pl. cache-e k mérete, órajelek) továbbra is homály fed - valószínűleg az őszi Oracle OpenWorld konferencián ezekről is lehull a lepel.

Amikor az Oracle bejelentette a Sun Microsystems megvásárlását, sokan attól rettegtek, a vállalat véget vet a SPARC processzorok költséges fejlesztésének és teljes egészében Xeonokra állítja át a hardverportfóliót, vagy legalábbis azokat a gépeket, amik túlélik a fúziót. Ezzel szemben a cég szárnyai alatt látványosan felgyorsultak a processzorfejlesztések és három év alatt négy SPARC chip is érkezett az Oracle-től, a SPARC M7 lesz az ötödik saját fejlesztésű lapka, amely már az Oracle-korszakban jelenik meg.

Az áprilisi SPARC roadmap

32 vadonatúj processzormag

Három tekintetben is nagyot lép előre a SPARC M7 az elődökhöz képest. A processzor nem kevesebb mint 32 magot tartalmaz majd, hangzott el a Hot Chipsen, ez lesz a legnagyobb magszámú SPARC processzor, ami valaha megjelent. John Fowler, aki a hardverek fejlesztéséért felel az Oracle-nél, az amerikai Computerworld szerint azt mondta, az M7 lesz a legnagyobb és legkisebb SPARC gépek processzora egyaránt, a HWSW tippje szerint az olcsóbb szerverekbe feltehetően kisebb magszámú, esetleg visszafogottabb órajelű verziók kerülnek majd.

A HWSW korábbi tippjeivel ellentétben ebben a chipben már nem az S3 magokat alkalmazza, hanem vadonatúj fejlesztésűekkel áll elő, ezek az S4 fejlesztési kódnevet viselik - a processzormagok képességeiről a Computerworld nem ír semmit, így nem tudni például azt sem, hány utasításszál futtatására képesek. Az S4-re váltás némileg meglepő fejlemény annak tükrében, hogy a tavaszi roadmapen még csak az M7-et követő generációnál szerepeltek az új processzormagok - persze az Oracle mindig szeretett ködösíteni és aztán meglepetést okozni. Az új magoknak és a megnövelt magszámnak köszönhetően az M7 feladattól függően akár három-négyszeres gyorsulást is hozhat a korábbi generációhoz képest. A processzort már 20 nanométeres eljáráson gyártja a TSMC.

Hardveres gyorsítók

Az M7 nagy dobásának a "software in silicon" ígérkezik, amely az összefoglaló neve a chipre integrált alkalmazásspecifikus hardveres gyorsítóáramköröknek. Ma is számos processzor tartalmaz ilyeneket, például titkosítási és tömörítési algoritmusok "offloadolásához", a SPARC M7 chipek viszont egy egész sor ilyet vonultatnak majd fel. A félvezetőgyártási technológiák fejlődésével az általános célú processzormagok mellett bőven marad tranzisztorbüdzsé az ilyen alkalmazásspecifikus áramkörök számára is, amelyek egy-egy feladat esetében jóval gyorsabbak az általános magoknál, miközben kevésbé összetettek és kevesebbet is fogyasztanak. Ezeket az áramkörök gyakorlatilag olyan ASIC-nek tekinthetők, amit közvetlenül a processzorra integráltak.

Az M7 a Hot Chipsen elmondottak alapján egyes memóriaműveletek és tömörítési algoritmusok végrehajtását és adatbázis-lekérdezéseket is hardveresen képes majd megvalósítani, anélkül, hogy ezek a feladatok az általános célú processzormagokat terhelnék - a kinyilvánított cél az in-memory feldolgozás és persze az adatbázisok futásának látványos, akár 100-200 százalékos gyorsítása. Az M7 hardveres gyorsítást tartalmaz majd a fürtözéshez, a csomópontok közötti kommunikáció késleltetését csökkentené integrált ASIC-ekkel, amelyek révén a fürtök skálázódását lehet javítani. További "software in silicon" képesség a hardveres memóriaellenőrzés, amellyel szoftverhibák vagy biztonsági sérülékenységek kockázatát lehet csökkenteni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Oracle a saját szoftvereit természetesen úgy írja meg, hogy kihasználja a "software in silicon" képességeket, de az API-k más szoftverfejlesztők számára is hozzáférhetők lesznek, így akár más szállítók is növelhetik programjaik teljesítményét ezekkel.

Nyugalom, lesz T7 is!

Arról nem volt szó az eseményen, hogy a SPARC M7-re milyen konfigurációjú szerverek épülnek majd - a chip mindenesetre 32 foglalatig skálázódik, épp mint az M6, feltehetően a legnagyobb gépek ekkorák lesznek majd. A Hot Chipsen elhangzott, hogy az M7 mellett érkezik a T7 változat is, azonban hogy ez miben különbözik, azt nem tudni. Az Oracle portfóliójában hagyományosan a T-sorozatú processzorok a nagy magaszámú, elsősorban masszív párhuzamos végrehajtásra tervezett chipek, míg az M-sorozatba tartoznak azok a processzorok, ahol a szálszintű teljesítmény a fontos.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.