Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 4. 11:15

A Windows 7 profitál a PC-piaci mozgásokból

A Windows XP támogatása már három hónapja véget ért, az operációs rendszert mégis az internetezők majdnem 25 százaléka használja, derül ki a Net Applications által kiadott júliusi statisztikából. A számok alapján a Windows 7 részesedése nőtt, a Windows 8.x verzióké viszont csökkent.

Lassan de biztosan növekedik a Windows 7 piaci részesedése, a Windows XP nyugdíjazásának egyértelműen ez a rendszer a nyertese. A Net Applications globális statisztikái alapján júliusban az internetezők több mint 51 százaléka futtatta gépén a Windows 7-et, amely történelmi csúcsot jelent, soha korábban nem fordult elő, hogy az operációs rendszer részesedése ilyen magas lett volna. A Windows 7 növekedésének legfőbb oka az lehet, hogy a PC-piacot a vállalati gépek húzzák, az új rendszerek jelentős része kerül cégekhez, amelyek a Windows 8.x helyett továbbra is kitartanak az Windows 7 mellett.

A Microsoft számára aggasztó lehet, hogy a Windows 8 és a Windows 8.1 részesedése egyaránt csökkent a vizsgált időszakban júniushoz képest. Igaz hogy csak kis mértékben, a Windows 8 0,01 százalékot vesztett a részesedéséből, a Windows 8.1 pedig 0,05 százalékot. Utóbbi meglehetősen furcsa, hiszen a Windows 8.1 a Windows 8 felhasználói számára egy ingyenes letöltésre van mindössze, nem kell külön megvásárolni. Ezek alapján úgy tűnik, sok Windows 8 felhasználó nem foglalkozik a rendszerének frissítésével. A Windows 8.x verziók részesedése összesen nem éri el a 12 százalékot sem.

A legnépszerűbb desktop OS a Windows 7

A cégek fele futtat még XP-t

A Windows XP eközben továbbra is tartja magát, az asztali operációs rendszereken belül a részesedése majdnem 25 százalék annak ellenére, hogy áprilisban a Microsoft végleg levette a kezét a rendszerről és többé már a kritikus sebezhetőségeket sem javítja benne, új képességeket pedig már 5 éve nem fejleszt bele. Az XP ilyen széles körű elterjedtsége jobbára a vállalatoknak köszönhető. Egy, az amerikai TechEd konferencián készült (nem reprezentatív) felmérés szerint a vállalatok 53 százaléka a mai napig rendszerben tartja az XP-t és a támogatás megszűnése ellenére alkalmazza azt egyes alkalmazottak gépein. Biztonsági szempontból csak 25 százalék tartja ezt aggályosnak egyébként, vagyis a céges informatikusok jó része nem fél a Windows XP elleni támadásoktól.

Az Adaptiva nevű, System Center Configuration Managerhez kiegészítőket gyártó cég megrendelésére végzett felmérés alapján az XP-t rendszerben tartó cégek legnagyobb fájdalma a migrációval kapcsolatban az alkalmazáskompatibilitás megtartása. A válaszadók 29 százaléka ezt az indokot jelölte meg, mint a régi rendszerhez ragaszkodás fő okát. Igaz, ami igaz, egy több ezer különféle alkalmazást futtató szervezetben komplex problémát okozhat az alkalmazások tesztelése és migrációja, főleg ha a 2000-es évek elején készült egyedi fejlesztésekről van szó.

A második legtöbbet említett buktatója a migrációnak az időigény - a megkérdezett IT-sek 15 százaléka szerint az időhiány magasodik a Windows XP lecserélése előtt legfontosabb akadályként, 4 százalék szerint pedig a váltás költségei hátráltatják az operációs rendszer kivezetését. Ami a technikai kihívásokat illeti, a válaszadók 31 százaléka szerint a feladatok rendezése ("task sequence"), 28 százalék szerint pedig a távoli PXE szerverek beüzemelése jelenti a legfőbb gondot, 27 százalék pedig úgy véli, a sikeres migrációt a szűkös WAN sávszélesség hátráltatja. Ezekből az adatokból is látszik egyébként, hogy a megkérdezettek jelentős része igazán nagy szervezetnél dolgozik, 43 százaléknál 10 ezer feletti a desktopok száma, 13 százaléknál pedig 100 ezernél is több PC működik.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Adaptiva felmérésére válaszolóknak egyébként 17 százaléka tervezi cégénél a Windows 8 bevezetését, vagy egyedüli desktop rendszerként, vagy pedig a Windows 7-tel valamilyen vegyes konfigurációban. A Windows 8 kapcsán gyakran merül fel ellenérvként az új felhasználói felület, érdekes módon a vállalati felhasználók ezt nem tartják olyan nagy gondnak: a megkérdezetteknek csak 2 százaléka vélte úgy, hogy a Windows 8.x bevezetésének a felhasználói oktatás a gátja.

Itthon is vezet a Windows 7, csökken az XP

Magyarországon a Gemius Rankings a Net Applications által publikált globális adatokhoz hasonló értékeket mér - igaz, a számokat közlő oldalon a teljes webes forgalmat egyben mutatja a Rankings.hu, vagyis a mobilos és PC-s böngészőket és rendszereket együtt. A legnépszerűbb asztali operációs rendszer itthon is a Windows 7, részesedése 51 százalék feletti, de a népszerűsége némileg csökkent júniushoz képest. A Windows XP részesedése folyamatosan esik, júliusban már csak 21 százalék körül volt - úgy tűnik, hazánk jól áll a 13 éves rendszer kivezetése terén. Itthon azonban jóval gyengébben teljesít a Windows 8.x mint a globális átlag, a Gemius szerint a részesedése 7,43 százalék volt júliusban, ami alig magasabb mint a júniusi érték (7,17%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról