Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 17. 15:20

Tizennyolcezer dolgozót rúg ki a Microsoft

Satya Nadella elnök-vezérigazgató napokban kelt levele nagyszabású elbocsátást lebegtetett be, a Microsoft most hivatalosan is közölte, összesen 18 ezer dolgozótól válik meg. Ősszel bezár a komáromi Nokia-gyár is.

Alaposan karcsúsítják a mobilgyártást

Közel 40 éves történetének legnagyobb elbocsátását hajtja végre a Microsoft, a cég összesen 18 ezer dolgozóját teszi lapátra egy mai közlemény szerint, vagyis a létszám 14 százalékkal csökken. A kasza elsősorban a Nokia közelmúltban felvásárolt telefongyártó részlegénél fog suhogni, innen 12500 embernek kell mennie, főképp gyári munkásoknak. Ez egyben előrevetíti, milyen szerepet szán a jövőben a saját mobilgyártásnak a Microsoft: a termékek fő feladata az lesz, hogy afféle referenciaplatformként bemutassák a vállalat szoftverei és szolgáltatásai által kínál élményeket.

"A sokféle eszközt figyelembe véve azokra a területekre kell koncentrálnunk, ahol a legnagyobb lehet a hozzáadott értékünk" - írta a dolgozóknak írt levélben Stephen Elop, aki a Nokia-MIcrosoft ügylet lezárása óta a hardverrészleget vezeti. "A közeljövőben a Windows Phone volumenét elsősorban a megfizethető kategóriában tervezzük növelni a Lumiával, mivel ez a szegmens bővül a leggyorsabban. A már tervezett portfólióhoz csatlakoznak további olcsó Lumia eszközök, amelyek Nokia X készülékek Windows Phone-os változatai lesznek." A levél alapján a Nokia X platformnak ezzel vége, a már kiadott telefonokat csak a készlet erejéig árusítja a cég. Az Asha termékvonal is megszűnik, mint ahogy az S40-es mobiloknak is lőttek.

Nokia X: 2014. február 24 - 2014. július 17.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A bejelentés alapján a telefonok fejlesztése a jövőben Finnországban zajlik majd (Salo és Tampere), a pekingi és San Diegó-i fejlesztőközpontot bezárják. A gyártás a jövőben a vietnami Hanoiban koncentrálódik, kisebb részben Pekingben és Dongguanban készülnek még mobilok, a komáromi gyárat pedig az év végéig bezárják - ezzel 2000 magyar munkatárs lesz kénytelen új állás után nézni. A Microsoft a telefongyártást érintő leépítéseket még az idén végrehajtja.

Laposabb szervezet

További 5500 dolgozót is elbocsát a cég, ezek nem "nokiás" alkalmazottak. Mivel Satya Nadella kinyilvánított célja a döntéshozatal felgyorsítása és a szervezeti struktúra "kilapítása", ezért valószínűleg középvezetőkről lehet szó elsősorban, változatos területeken. "Ezeknek a változásoknak az eredményeképp produktívabb és ütősebb csapatok jönnek létre a MIcrosoftnál" - írja a dolgozóknak küldött levelében Nadella. A cég főállású alkalmazottait ("full time employee"), valamint a szerződéses munkatársakat ("vendor") egyaránt érintik az átszervezések és elbocsátások.

A Microsoft tájékoztatása szerint mintegy 1,1-1,5 milliárd dolláros költséget jelent számára a mostani nagyszabású leépítés, ebből 750-800 millió dollár végkielégítésekre megy el, emellett további 350-800 millió dollárt az értékvesztés, amelyet minden bizonnyal a Nokiából kell leírni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról