:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 17. 11:19

A 36-os verzióhoz érkezett a Google Chrome

Megérkezett a Google Chrome böngésző 36-os verziója, amely apróbb felületi újításokat és mintegy 26 biztonsági frissítést tartalmaz. A szoftverbe a béta változatból megismert fejlesztői funkciók is bekerültek, a legfrissebb változat Windows, Mac, Linux és Android rendszerekre is elérhető.

A Google kiadta a Chrome böngésző legújabb, 36-os verzióját. A Windows, Linux, Mac valamint Android rendszerekre is elérhető, szoftverben több bugot kijavítottak és a biztonsági frissítések sem maradtak el, illetve a felületen is jutott hely néhány apróbb újításnak.

A vállalat többek között feltuningolta az értesítéseket, illetve az inkognitó mód külsején is csiszolt valamicskét - igaz ez gyakorlatilag kimerül az inkognitóablakot megnyitva megjelenő üzenet, illetve logó felújításában. A böngészőhöz ezen felül már egy az esetleges összeomlások után felbukkanó információs ablak is tartozik, noha az nem világos, hogy van-e lehetőség ezen keresztül visszaállítani adott esetben az elveszett munkamenetet. Mindezek mellett már Linuxon is megjelenik a Windows rendszeren ismert Chrome alkalmazásindító felület.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat a frissítést kihirdető Google+ posztjában emellett arról is beszámolt, hogy a béta változatból megismert fejlesztői funkciók a böngésző stabil verziójából sem maradtak ki. Ezek egyike az element.animate() amellyel egyben a Web Animations JavaScript API első része is debütál a böngészőben. Ennek segítségével a fejlesztők JavaScriptben készíthetnek el egyszerű CSS-animációkat.

Az ugyancsak frissen beépített HTML Imports funkcióval lehetőség nyílik egyszerűen, a link tag használatával külső HTML fájlokat lehívni az adott, ugyancsak HTML oldalra, amivel jóval kényelmesebbé válik a a webes tartalmak összecsomagolása. Az egész pontosan 36.0.1985.125-ös verziószámú Chrome-ban emellett 26 biztonsági javítás is helyet kapott. Aki nem akarja megvárni, míg böngészője automatikusan frissíti magát, a Chrome weboldaláról elébe vághat és letöltheti a legújabb verziót.

Az androidos változatra a felhasználóknak legfeljebb egy-két napot kell várni, ezalatt a frissítés mindenkihez eljut. Érdemes az új verzióra váltani, mert itt is akadnak újítások: a fejlesztők szerint például sokat javítottak a nem mobil felületre optimalizált weboldalak szövegrenderelésén, megjelent a legutóbb bezárt lap visszaállítása funkció, sőt a szoftver már a teljes kijelzős, felirattal és HTML5 vezérlőelemekkel ellátott videókat is támogatja. Mindezek mellett az újonnan megnyitott lapokra visszatérnek a Google "Doodle-ök" azaz a kereső logójának valamilyen alkalomra szabott, tematikus változatai, illetve a biztonsági frissítések sem maradtak ki. Az androidos Chrome legújabb változata megtalálható a Google Play Store-ban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.