:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 16. 13:15

Érkezik a Windows Phone 8.1 a régebbi Lumiákra

Hamarosan minden Windows Phone 8-at futtató Nokia Lumiára megérkezik az operációs rendszer legújabb, 8.1-es verziója. A Microsoft már megkezdte a frissítés terjesztését, amellyel együtt számos beépített alkalmazás is megújul. A cég ezzel párhuzamosan megszünteti a Windows Phone 7.8 támogatását.

Megkezdte a Lumia Cyan frissítések terítését a Microsoft, így hamarosan minden Windows Phone 8-at futtató Lumia (520-tól 1520-ig a 20-ra vagy 25-re végződő modellek) megkapja az operációs rendszer 8.1-es verzióját. A szoftverfrissítés a vállalat szerint a következő hetekben mindenkihez megérkezik - hogy egy-egy modell esetében hol tart a legújabb verzió, az a Microsoft weboldalán követhető. Magyarországon jelenleg  Lumia 625 és 925 készülékekhez van frissítés, a többi még tesztelés alatt áll.

A frissítéssel a Windows Phone 8.1-ről eddig lemaradt felhasználók is megkapják a főoldal harmadik csempeoszlopát, illetve már saját fotóik közül is választhatnak ahhoz háttérképet. A lehúzható Action Centerrel egyetlen mozdulattal elérhetővé válnak a leggyakrabban használt beállítások, mint a Wi-Fi, a Bluetooth vagy a repülőgép üzemmód ki- és bekapcsolása - a funkció beépítését a Microsoft nem siette el, a fő rivális mobil operációs rendszerekben ez már egy ideje megtalálható.

Az alkalmazások is frissülnek

A felhasználók emellett a prediktív Word Flow billentyűzetet és - az Egyesül Államokban legalábbis - a Microsoft Cortana személyi asszisztensét is megkapják. A 8.1-en továbbá már eszközön lévő fájlok és alkalmazások közötti keresésre is lehetőség van, továbbá az Internet Explorer 11 is frissül, noha ez néhány esetben inkább jelenthet problémát, egyes készülékeken ugyanis a böngészőn nem állítható be a Google alapértelmezett keresőként. Hogy a vállalat részéről ez a lépés szándékos vagy sem, egyelőre tisztázatlan.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Cyannal a Nokia Camera, Creative Studio és a Storyteller alkalmazások is ráncfelvarrást kapnak, illetve a legújabb Office for Windows Phone eszközök is elérhetővé válnak a Word, Excel, PowerPoint és OneNote dokumentumok egyszerű szerkesztéséhez mobil felületen is. A Windows Phone 8.1 fejlesztői verzió formájában április óta már mindenki számára elérhető volt, ennek telepítése azonban ideiglenesen garanciavesztéssel jár, továbbá néhány funkció hiányzik belőle, most itt a végleges verzió, amelyet nem csak telefonbuherátorok telepíthetnek.

Búcsúzik a Windwos Phone 7.8

Redmondból nem csak jó hírek jöttek, a Microsoft ugyanis azt is bejelentette, végleg leveszi a kezét a Windows Phone 7.8-ról. Az operációs rendszer ezen változata a 7.5-ös verziót használók számára volt hivatott elhozni a Windows Phone 8-as felhasználói élményt, a vállalat azonban mára túlságosan elavultnak találta a szoftvert futtató hardverek zömét, így szeptember 9-én megszünteti  a rendszer támogatását, beleértve a biztonsági frissítéseket is.

A Windows Phone 7.8 felhasználók bár túl sokan nincsenek, számuk nem elhanyagolható, miután a 7,x verziónál megmaradt készüléktulajdonosokkal együtt a teljes Windows Phone paletta 17 százalékáért felelnek. Tekintve, hogy a Windows Phone részesedése a 8-as verzióval kezdett el erősödni, a 7.x felhasználók világszinten pár millióan lehetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.