Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 14. 15:22

Egyedi céges menük Windows 8-on

Vállalati felhasználók számára egyszerűsítené a csempés felületen történő navigációt a Microsoft. Az Apportals segítségével a céges IT egyedi csempés menüket hozhat létre a dolgozók gépein.

A Microsoft azzal a céllal hozta létre a Windows 8 csempés felületét, hogy megteremtse a PC-k és tabletek közti átjárást és a tabletpiacot a PC-k felől támadva hajtsa az uralma alá. Ez az erőfeszítés egyelőre nem hozott sikert, miközben a csempés képernyő erőltetésével a hagyományos desktop felhasználóit és kedvelőit magára haragította Redmond.

Most új megoldás érkezett a cégtől, amely vállalati környezetben hivatott élhetőbbé tenni a csempés képernyőt, az Apportals (sic!) segítségével a vállalati informatikai részlegek saját csempés menüket hozhatnak létre a dolgozók gépein, azok cégben betöltött szerepétől függően - az elgondolás kicsit a Start menü mappáira hasonlít, persze a megjelenése teljesen más. Az Apportals-szal a csempés startképernyőn olyan csempék készíthetők, amelyek nem egy alkalmazásra mutatnak, hanem egy újabb "almenüt" rejtenek, ahol Windows desktop alkalmazások, Windows 8.x modern alkalmazások, valamint webalkalmazások helyezhetők el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A koncepció alapján a cégnél dolgozó alkalmazottak a vállalati szervezetben betöltött szerepük szerint kaphatják meg ezeket a menüket, a más-más részlegen dolgozók más-más appokat érhetnek el - a hozzáférési jogosultságok természetesen Active Directory csoportházirendekből szabályozhatók. Ezekben a menükben a céges IT előre rögzítheti az alkalmazások elhelyezkedését. A Microsoft azoknak kíván segíteni ezzel, akik "eltévednek" a Windows 8.x csempés felületén - gyakran egy alkalmazás nem települ például automatikusan a főképernyőre, csak a részletes listából lehet előhívni.

Az Apportalokban található alkalmazásokat "sideloadolni" kell a vállalati piacterekről - ez azonban csak a Windows 8.x Enterprise verzióján támogatott képesség. A Microsoft által eddig nyilvánosságra hozott információk ugyanakkor nem említik expliciten, hogy az Apportals csak Windows Enterprise verziókon működne, bár a technológia sajátosságaiból adódóan elsősorban nagyvállalati ügyfelek érdeklődésére számíthat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról