Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Egyedi céges menük Windows 8-on

Bodnár Ádám, 2014. július 14. 15:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Vállalati felhasználók számára egyszerűsítené a csempés felületen történő navigációt a Microsoft. Az Apportals segítségével a céges IT egyedi csempés menüket hozhat létre a dolgozók gépein.

hirdetés

A Microsoft azzal a céllal hozta létre a Windows 8 csempés felületét, hogy megteremtse a PC-k és tabletek közti átjárást és a tabletpiacot a PC-k felől támadva hajtsa az uralma alá. Ez az erőfeszítés egyelőre nem hozott sikert, miközben a csempés képernyő erőltetésével a hagyományos desktop felhasználóit és kedvelőit magára haragította Redmond.

Most új megoldás érkezett a cégtől, amely vállalati környezetben hivatott élhetőbbé tenni a csempés képernyőt, az Apportals (sic!) segítségével a vállalati informatikai részlegek saját csempés menüket hozhatnak létre a dolgozók gépein, azok cégben betöltött szerepétől függően - az elgondolás kicsit a Start menü mappáira hasonlít, persze a megjelenése teljesen más. Az Apportals-szal a csempés startképernyőn olyan csempék készíthetők, amelyek nem egy alkalmazásra mutatnak, hanem egy újabb "almenüt" rejtenek, ahol Windows desktop alkalmazások, Windows 8.x modern alkalmazások, valamint webalkalmazások helyezhetők el.

A koncepció alapján a cégnél dolgozó alkalmazottak a vállalati szervezetben betöltött szerepük szerint kaphatják meg ezeket a menüket, a más-más részlegen dolgozók más-más appokat érhetnek el - a hozzáférési jogosultságok természetesen Active Directory csoportházirendekből szabályozhatók. Ezekben a menükben a céges IT előre rögzítheti az alkalmazások elhelyezkedését. A Microsoft azoknak kíván segíteni ezzel, akik "eltévednek" a Windows 8.x csempés felületén - gyakran egy alkalmazás nem települ például automatikusan a főképernyőre, csak a részletes listából lehet előhívni.

Az Apportalokban található alkalmazásokat "sideloadolni" kell a vállalati piacterekről - ez azonban csak a Windows 8.x Enterprise verzióján támogatott képesség. A Microsoft által eddig nyilvánosságra hozott információk ugyanakkor nem említik expliciten, hogy az Apportals csak Windows Enterprise verziókon működne, bár a technológia sajátosságaiból adódóan elsősorban nagyvállalati ügyfelek érdeklődésére számíthat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.