Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 14. 15:22

Egyedi céges menük Windows 8-on

Vállalati felhasználók számára egyszerűsítené a csempés felületen történő navigációt a Microsoft. Az Apportals segítségével a céges IT egyedi csempés menüket hozhat létre a dolgozók gépein.

A Microsoft azzal a céllal hozta létre a Windows 8 csempés felületét, hogy megteremtse a PC-k és tabletek közti átjárást és a tabletpiacot a PC-k felől támadva hajtsa az uralma alá. Ez az erőfeszítés egyelőre nem hozott sikert, miközben a csempés képernyő erőltetésével a hagyományos desktop felhasználóit és kedvelőit magára haragította Redmond.

Most új megoldás érkezett a cégtől, amely vállalati környezetben hivatott élhetőbbé tenni a csempés képernyőt, az Apportals (sic!) segítségével a vállalati informatikai részlegek saját csempés menüket hozhatnak létre a dolgozók gépein, azok cégben betöltött szerepétől függően - az elgondolás kicsit a Start menü mappáira hasonlít, persze a megjelenése teljesen más. Az Apportals-szal a csempés startképernyőn olyan csempék készíthetők, amelyek nem egy alkalmazásra mutatnak, hanem egy újabb "almenüt" rejtenek, ahol Windows desktop alkalmazások, Windows 8.x modern alkalmazások, valamint webalkalmazások helyezhetők el.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A koncepció alapján a cégnél dolgozó alkalmazottak a vállalati szervezetben betöltött szerepük szerint kaphatják meg ezeket a menüket, a más-más részlegen dolgozók más-más appokat érhetnek el - a hozzáférési jogosultságok természetesen Active Directory csoportházirendekből szabályozhatók. Ezekben a menükben a céges IT előre rögzítheti az alkalmazások elhelyezkedését. A Microsoft azoknak kíván segíteni ezzel, akik "eltévednek" a Windows 8.x csempés felületén - gyakran egy alkalmazás nem települ például automatikusan a főképernyőre, csak a részletes listából lehet előhívni.

Az Apportalokban található alkalmazásokat "sideloadolni" kell a vállalati piacterekről - ez azonban csak a Windows 8.x Enterprise verzióján támogatott képesség. A Microsoft által eddig nyilvánosságra hozott információk ugyanakkor nem említik expliciten, hogy az Apportals csak Windows Enterprise verziókon működne, bár a technológia sajátosságaiból adódóan elsősorban nagyvállalati ügyfelek érdeklődésére számíthat.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról