Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 2. 16:07

Erősebb védelmet kap a OneDrive és az Outlook.com

Erősebb védelmet kap a Microsoft OneDrive online tárhelye és az Outlook.com. A vállalat a tavalyi lehallgatási botrány után kezdte megerősíteni a szolgáltatások védelmi vonalait, amelyeket többféle titkosítással is felszerelt. A cég ezen felül a kormányzatokkal való együttműködését is igyekszik átláthatóvá tenni.

Megerősíti online szolgáltatásainak védelmét a Microsoft, a OneDrive online tárhely és az Outlook.com is erősebb titkosítást kap. A vállalat már tavaly decemberben bejelentette, hogy a 2013 nyarán kitört lehallgatási botrányt követően jóval nagyobb hangsúlyt fektet az ügyfelek adatainak biztonságára mind jogi, mind műszaki szempontból, valamint a kormányzatokkal való együttműködését is átláthatóvá teszi.

A cég blogposztjában három fontos mérföldkőről számolt be a területen: elsőként az Outlook.com megújult védelmét emelte ki, amely TLS (Transport Layer Security) titkosítással látja el a bejövő és kimenő emaileket egyaránt - utóbbiak esetében a teljes biztonsághoz persze az is kell, hogy a fogadó fél is TLS-képes szolgáltatót alkalmazzon.  A Microsoft az előzetes tesztek során a Deutsche Telekommal a Yandex-szel és a Mail.Ru-val együtt dolgozott - a titkosítás mindhárom esetében használható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az itt bevetett megoldás a Microsoft Azure-ban, a Skype-ban és az Office 365-ben is alkalmazott technológiákra épül, amit az elmúlt fél év során tovább csiszoltak. Az Outlook.com ráadásul nem csak a TLS, de a PFS (Perfect Forward Secrecy) titkosítást is támogatja, amely folyamatosan váltogatott titkosítási kulcsokat használ, megnehezítve ezzel az egyes kapcsolatok feltörését. A Microsoft második fontos állomása, hogy a PFS-t a OneDrive online tárhely védelmi vonalaiba is beépíti: a szolgáltatás automatikusan titkosítja a felhasználók kapcsolatait, amikor azok belépnek fiókjukba, legyen szó annak webes felületéről, mobil alkalmazásáról vagy asztali klienséről.

Végül pedig harmadik pontként a vállalat bejelentette, redmondi kampuszán megnyitja az első Microsoft Transparency Centert, vagy "átláthatósági központot", amelyből a jövőben világszerte több létrehozását is tervezi. A létesítmény feladata az lesz, hogy az adott kormányzatoknak lehetőséget biztosítson a cég kulcstermékeihez tartozó forráskód áttekintéséhez, és megbizonyosodjanak róla, hogy a szoftverek nem tartalmaznak hátsó kapukat. A következő ilyen központ várhatóan Brüsszelben nyílik majd. A vállalat a lépéssel természetesen nem csak a felhasználókat, de saját magát is védi az esetleges illetéktelen kíváncsiskodóktól, legyen szó renegát, vagy akár kormányzati megfigyelésről. Hasonló erőfeszítéseket már többek között a Google-től is láthattunk, a keresőóriás márciusban jelentette be, hogy titkosítja a szerverei közötti adatforgalmat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról