Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 20. 14:10

Frissítéstől gyorsul az Xbox

Miután lemondott a Kinect Xbox One-hoz kötéséről, a döntést a szoftveres oldalon is implementálta a cég, a kiegészítő számára kötelezően félretett rendszererőforrások immár elérhetőek a fejlesztők számára - ha nem használják a Kinect mozgáskövető képességeit.

Az E3 játékexpón jelentette be a Microsoft az Xbox Development Kit (XDK) új, "2014 június" verzióját, amely ígérete szerint számottevő gyorsulást hoz majd a konzolon. A változások között kiemelkedik a grafikus teljesítmény mintegy 10 százalékos növekedése a GPU számára elérhető memória-sávszélesség növekedésével.

"Korábban a GPU mintegy 10 százalékát félretettük rendszerszintű szolgáltatások, például a Kinecthez kapcsolódó vázkövetés (skeletal tracking) számításai számára. A frissítést követően azok a címek, amelyek nem használják a Kinect skeletal tracking funkcióját, felszabadíthatják ezt az erőforrást más célokra" - mondta Kareem Choudhry, az Xbox fejlesztői csapatának vezetője. Fontos megjegyzés, hogy ez a 10 százalékos extra teljesítmény csak azon címek esetén érhető el, amelyek az új XDK-val készülnek, így automatikus sebességnövekedésre nem szabad számítani.

A bejegyzés szerint a fejlesztők immár választhatnak, hogy használják-e a Kinect fejlett képességeit (mélységészlelés, infravörös szenzorok adatai, skeletal tracking, biometrikus beléptetés), vagy inkább a magasabb teljesítményre tartanak igényt. Az utóbbit választó játékok esetében csak a rendszerszintű funkciók (hangparancsok, snap mód és a Kinect színes kamera) maradnak működőképesek, a játék futása alatt a többi képesség kikapcsol.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A GPU felszabadítása nem automatikus, például a Kinect periféria leválasztása nem hoz magában semmilyen gyorsulást, sem a meglévő, sem a jövőbeni játékok alatt. A GPU extra kapacitásának elérése kizárólag a fejlesztők döntése, ennek befolyásolására a Microsoft szerint a felhasználóknak nem lesz behatásuk. A Kinecthez használt erőforrások felszabadításán túl a Microsoft a memóriamenedzsmentet is finomhangolta, a konzol a jövőben csak azokat a könyvtárakat tölti be, amelyek momentán szükségesek, ezzel szintén megnőtt némileg a fejlesztők mozgástere.

Mély integráció - volt

A döntés jól illusztrálja, hogy milyen mélyen integrálta a Kinectet a Microsoft az Xbox One-nal. A periféria egészen a közelmúltig az Xbox One csomag elválaszthatatlan része volt, a jelentős többletköltséget jelentő kiegészítőt kötelező módon meg kellett vásárolni a konzol mellé. Az új vezetőt kapó Xbox-divízió azonban május közepén drámai döntést hozott, a piaci fogadtatás fényében piacra dobta az Xbox One Kinect-mentes változatát is, 500 helyett 400 dollárért. A lépéstől a cég azt várja, hogy a konzol újra versenyképes legyen a valamivel népszerűbb PlayStation 4-gyel szemben.

A szoros integráció megtörését immár a cég a szoftverstacken is végigviszi, a rendszererőforrásokat mindig használó Kinect-framework futása opcionális lett, a fejlesztők így tetszés szerint kihasználhatják az extra teljesítményt. A cég bejelentése szerint már van is két készülő játék, amely rámozdul erre a lehetőségre - az egyelőre nem tiszta, hogy a már kiadott játékok esetében az extra kapacitás utólag felhasználható-e (például konzisztensebb framerate eléréséhez). Ez utóbbi a szaksajtóban forró témának számított az elmúlt hónapokban, a két platformra is kiadott játékok ugyanis PS4-en magasabb felbontással és/vagy magasabb framerate-en tudnak futni, a teljesítménybeli különbséget a Microsoft az új XDK-val némileg csökkentheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról