Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 18. 16:09

Magyar adatbányász cég kelt el

Felvásárolta a budapesti Radoopot az amerikai big data analitikai startup, a RapidMiner - jelentette be a két cég tegnap délután. A felvásárlás pénzügyi részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy a néhány fős hazai csapat mennyit ér most a nemzetközi piacon.

Mindössze három éve indult a Radoop, a hazai adatbányászattal foglalkozó Dmlab spin-off vállalkozása, "azzal a céllal, hogy a big data elemzéseket ugyanolyan egyszerűvé tegye, mint amit a grafikus adatelemző szoftverektől megszokhattunk" - mondja a cég blogbejegyzése. A cég nagyon korán mozdult a jó irányba, induláskor még nem volt egyértelmű, hogy az adatelemzés és a Hadoop technológia ilyen fontos szerepet kap, utóbbi pedig de facto szabványává válik a területnek.

Régi kapcsolat

A felvásárló RapidMiner a "big data" piac egyik felívelő csillaga, a cég a TechCrunch által idézett kutatás szerint mintegy 250 ezres felhasználói bázissal rendelkezik. A RapidMiner egy komplex és szerteágazó szoftverplatform, amellyel sablonok alapján építhető viszonylag gyorsan és minimális egyéni fejlesztéssel saját adatelemző rendszer, grafikus felülettel, testre szabott vizualizációval. A RapidMiner platform része az adatokat különböző szűrőkön és adaptereken keresztül betöltő modul, az adatfeldolgozás és vizualizáció is, valamint prediktív analitika és statisztikai modellezés is.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk

Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

A Radoop és a RapidMiner között régi a szakmai kapcsolat, a német gyökerű, de jelenleg amerikai székhelyű cég platformjából ugyanis hiányzott az elosztott, skálázódó adatbázis-rendszer. Így ha a vásárlónak ilyenre volt szüksége, akkor a RapidMiner a Radoopot ajánlotta, amelynek Hadoop-klasztere kényelmesen bekapcsolható a platform alá, használatával pedig a RapidMiner megoldása a legnagyobb cégek legnagyobb adatbázisán is képes dolgozni.

Helyben marad, itthon bővül

A felvásárlás után a Radoop csapata marad Budapesten, nem költözik Boston mellé, inkább a RapidMiner budapesti irodájaként, a cég big data divíziójaként folytatja a megkezdett munkát. A felvásárlással értelemszerűen a Radoop összes hazai dolgozóját átveszi a cég, a tervek szerint pedig a következő években a divízió egy dinamikusan bővülő kutató-fejlesztő központtá növi ki magát, bővülő fejlesztői és elemzői csapattal.

A RapidMiner ügyfelei között olyan világméretű nagyvállalatok vannak, mint az eBay, a Cisco, a PayPal, a Miele, Sanofi, Deloitte vagy Volkswagen. A cég pénzügyei nem nyilvánosak, a cég szóvivője azonban közölte, hogy az elmúlt évet nyereséggel zárta a vállalkozás.

a címlapról