:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 18. 16:09

Magyar adatbányász cég kelt el

Felvásárolta a budapesti Radoopot az amerikai big data analitikai startup, a RapidMiner - jelentette be a két cég tegnap délután. A felvásárlás pénzügyi részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy a néhány fős hazai csapat mennyit ér most a nemzetközi piacon.

Mindössze három éve indult a Radoop, a hazai adatbányászattal foglalkozó Dmlab spin-off vállalkozása, "azzal a céllal, hogy a big data elemzéseket ugyanolyan egyszerűvé tegye, mint amit a grafikus adatelemző szoftverektől megszokhattunk" - mondja a cég blogbejegyzése. A cég nagyon korán mozdult a jó irányba, induláskor még nem volt egyértelmű, hogy az adatelemzés és a Hadoop technológia ilyen fontos szerepet kap, utóbbi pedig de facto szabványává válik a területnek.

Régi kapcsolat

A felvásárló RapidMiner a "big data" piac egyik felívelő csillaga, a cég a TechCrunch által idézett kutatás szerint mintegy 250 ezres felhasználói bázissal rendelkezik. A RapidMiner egy komplex és szerteágazó szoftverplatform, amellyel sablonok alapján építhető viszonylag gyorsan és minimális egyéni fejlesztéssel saját adatelemző rendszer, grafikus felülettel, testre szabott vizualizációval. A RapidMiner platform része az adatokat különböző szűrőkön és adaptereken keresztül betöltő modul, az adatfeldolgozás és vizualizáció is, valamint prediktív analitika és statisztikai modellezés is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Radoop és a RapidMiner között régi a szakmai kapcsolat, a német gyökerű, de jelenleg amerikai székhelyű cég platformjából ugyanis hiányzott az elosztott, skálázódó adatbázis-rendszer. Így ha a vásárlónak ilyenre volt szüksége, akkor a RapidMiner a Radoopot ajánlotta, amelynek Hadoop-klasztere kényelmesen bekapcsolható a platform alá, használatával pedig a RapidMiner megoldása a legnagyobb cégek legnagyobb adatbázisán is képes dolgozni.

Helyben marad, itthon bővül

A felvásárlás után a Radoop csapata marad Budapesten, nem költözik Boston mellé, inkább a RapidMiner budapesti irodájaként, a cég big data divíziójaként folytatja a megkezdett munkát. A felvásárlással értelemszerűen a Radoop összes hazai dolgozóját átveszi a cég, a tervek szerint pedig a következő években a divízió egy dinamikusan bővülő kutató-fejlesztő központtá növi ki magát, bővülő fejlesztői és elemzői csapattal.

A RapidMiner ügyfelei között olyan világméretű nagyvállalatok vannak, mint az eBay, a Cisco, a PayPal, a Miele, Sanofi, Deloitte vagy Volkswagen. A cég pénzügyei nem nyilvánosak, a cég szóvivője azonban közölte, hogy az elmúlt évet nyereséggel zárta a vállalkozás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.