:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 17. 16:32

Emotikonokkal érkezik az Unicode 7.0

Kiadta a Unicode szabvány legújabb kiadását a kidolgozásért felelős konzorcium. A több ezer új jel között néhány száz emotikon is bekerült, tovább bővítve a keresztplatformos kommunikáció lehetőségeit.

Az Unicode Consortium bejelentette az Unicode Standard 7.0-s kiadását. Az új verzió tovább bővíti a szabvány kódkészletét, az Unicode 6.3-ban meglévő 11 187 karakter mellé most további 2 834 karakter került be, köztük valuták egyedi szimbólumai, "kevéssé használt és történelmi írásmódok", valamint kiterjesztett támogatást kaptak Észak-Amerika, Afrika, Kína, India és más ázsiai országok írott nyelvei.

Új, szabványos emotikonok

A legnagyobb izgalmat mégis a mintegy 250 vadonatúj emotikon jelenti, a már korábban hozzáadott néhány ezres tételt bővíti újakkal. Az ábrák között megtalálható például az egy, két, és három gombos egér, fekete és fehér floppy is, amennyiben valakinek ezekre lenne szüksége a platformközi kommunikációban. Az Unicode már korábban is több ezer emotikont vett fel a kódtáblába, a lista így most tovább bővül.

Az új szimbólumok megrajzolása már nem az Unicode feladata, a szoftverfejlesztőknek kell ezeket saját alkalmazásaikban implementálni - nagyjából úgy, ahogyan egy karakterkészlet esetében is egységes kinézetet kap minden betű. Így lesz minden bizonnyal Apple-féle, Google-féle és számos más emotikon-szett, ahogy a különböző platformok különböző stílusban valósítják meg ezeket a szóban leírt ábrákat. Az Unicode-kiterjesztés viszont garantálja, hogy a különböző platformok között biztosan legyen egy közös pont, ami műszaki szempontból is megkönnyíti az emotikonok átvitelét például üzenetkezelő alklamazásokban vagy emailben.

Az első bővítés referenciarajzai.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple korábban bejelentette, hogy igyekszik az emotikonok faji diverzitását növelni, az egyenszínű arcok mellett legyenek ázsiai illetve fekete figurák is. Az Unicode-bővítés ezt a törekvést nem tartalmazza, de a következő verzióba már bekerülhetnek ilyen ikonok is - az Apple (a Google-höz vagy a Microsofthoz hasonlóan) tagja a konzorciumnak.

A Unicode a különböző írásrendszereket egységes keretbe foglaló nemzetközi szabvány, amely részletesen leírja a különböző karakterek osztályozását, megjelenítését és használatát is. A Unicode mára mintegy 100 írásmódot támogat, ezek mellett pedig szimbólumokat, jeleket is tartalmaz. A szabványt több-kevesebb sikerrel már minden modern technológia támogatja az operációs rendszerektől a fontosabb programozási nyelvekig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.