:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 17. 14:18

Adatelemző platformot hozott a Microsoft

Gépi tanulás-platformról rántotta le a leplet a Microsoft, amely a cég saját infrastruktúrájára támaszkodva teszi lehetővé nagy mennyiségű adat feldolgozását a vállalatok számára. Az Azure ML nevű kezdeményezést júliustól béta formában bárki kipróbálhatja.

Szolgátatásként igénybe vehető gépi tanulás-platformot jelentett be a Microsoft. A vállalat Azure ML (Azure Machine Learning) névre keresztelt megoldása béta verzióban már júliustól elérhető lesz, és lehetővé teszi majd az érdeklődő cégek számára, hogy a cloud erőforrásait használó alkalmazásokat és API-kat fejlesszenek. Hasonló számítási kapacitással a szoftverek hatalmas mennyiségű adat elemzésével akár jövőbeli eseményeket vagy trendeket is kikövetkeztethetnek. Hasonló, gépi tanulásos módszereket már most is alkalmaznak a Microsoft több termékénél is, mint például a Bing kereső, de más cégektől is láthattunk ilyen megoldásokat, az IBM nemrég Watson szuperszámítógépének erőforrásait is szolgáltatásként kezdte árulni. Az Azure ML mégis újdonság lehet a piacon, a Microsoft a platform teljes funkcionalitását elérhetővé teszi a fizető ügyfeleknek.

Jövőbe látó alkalmazások

A vállalat Azure ML projektért felelős alelnöke Joseph Sirosh szerint a platform segítségével ügyfeleik olyan adatelemző alkalmazásokat készíthetnek, amelyek megjósolhatják, ezáltal pedig meg is változtathatják későbbi eredményeiket. A különböző eseményminták elemzésével nemcsak a fogyasztói igények, de akár olyan események is előrejelezhetők, mint a járványok kitörése vagy éppen a liftek elromlása, ami így a megfelelő időben végzett karbantartással meg is előzhető - de a technológia akár a bűnözés visszaszorításában is komoly szerepet játszhat.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Eddig a hasonló, mintázatfelismerő megoldások jóval körülményesebbek voltak, hiszen a adatelemzőknek először meg kellett határozniuk a kívánt adathalmazt, majd az IT részlegnek ehhez megfelelő támogatással rendelkező alkalmazást kellett fejlesztenie, ami akár hónapokig is eltarthatott. Az, hogy mindez a Microsoft infrastruktúrájára támaszkodik jócskán megdobja a rendszer skálázhatóságát, és akár órák alatt is elvégezheti azokat a feladatokat, amelyekhez a cégek saját adatközpontjainak több hétre lett volna szükségük.

A tesztverzió hamarosan kipróbálható lesz

Az Azure ML ráadásul a népszerű, nyílt forrású statisztikai számítási környezet, az R Project mintegy 300 csomagját támogatja, amelyet sok elemző használ. Sirosh azt reméli, hogy ahogy egyre többen kezdik majd használni a platformot alkalmazások és API-k létrehozására, egyféle körforgás jön majd létre: az emberek az Azure ML-hez viszik az elemezni kívánt adatokat, és API-kat készítenek. Ezeket alkalmazásokhoz kötik, majd újabb adatokat táplálnak vissza a felhőbe, amelyek további API-kat eredményeznek.

A platformot egyelőre egy zártkörű teszt keretében csak néhány cég használja, például a Max 451, amely kiskereskedőknek segít megjósolni, hogy a vásárlók mely árucikkeket veszik majd meg valószínűbben, így ennek megfelelően tudják feltölteni árukészleteiket. Alig egy hónap múlva bárki kipróbálhatja majd a rendszert, hivatalos megjelenési dátumról azonban egyelőre nincs hír.

a címlapról