Szerző: Koi Tamás

2014. június 16. 17:23

Mobilszolgáltató lehet a DIGI

Ismét megpróbál mobilfrekvenciához jutni Magyarországon a DIGI, a román gyökerű cég ugyanis a három inkumbens operátor mellett egyedüliként vesz részt a hatóság nyári frekvenciapályázatán. A cégnek ugyanakkor jóformán csak az adatszegmensben van sansza, hacsak nem köt valamilyen megállapodást a nagyokkal.

Közel három év után újra megpróbál belépni a magyar mobilpiacra a román RCS&RDS tulajdonában lévő Digi Távközlési Kft, a cég indul ugyanis azon a frekvenciapályázaton, melynek jelentkezési határideje ma délután zárult. A hatóság közleménye szerint a DIGI-n kívül más, új jelentkező nem fizette be a borsos pályázati összeget, így a frekvenciapályázaton négy cég, a DIGI-n kívül a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország indulhat.

1800 MHz-en van csak esély

A pályázati kiírás értelmében a mostani eljárás során a DIGI-nek alighanem az 1800 MHz-es blokkok egyikének megszerzésére lehet egyedül esélye, illetve anyagi forrása. A hatóság alapvetően szimmetrikus kiosztású frekvenciacsomagokba sorolta a 800, a 900, az 1800 és a 2600 MHz-es sáv összesen mintegy 400 MHz-nyi spektrumát, a klienc blokk közül a legértékesebbnek az A, B és C jelű blokkok bizonyulnak, melyeket alighanem a három inkumbens operátor fog elvinni.

A frekvenciapályázat D, E és F blokkjaiért várható a legnagyobb küzdelem a résztvevők közt, az itt elosztásra kerülő 3x10 MHz-nyi spektrum megszerzésére ráadásul az inkumbensek közül egyedül a Magyar Telekomnak és a Vodafone-nak van esélye, mivel a Telenor már eleve olyan frekvenciakészlettel rendelkezik az érintett 1800 MHz-es sávban, mely nem teszi lehetővé újabb blokkok megszerzését. A DIGI-nek éppen ezért ebben a körben lehet a leginkább keresni valója, annál is inkább, mivel az érintett blokkok jóval olcsóbban megszerezhetők, mint az A, B és C blokkok, emellett a kiépítési kötelezettségek kevésbé is szigorúak ezeknél a blokkoknál.


Az 1800 MHz-es sáv jelenlegi frekvenciatérképe
Forrás: NMHH

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos stratégiai szempont lehet ugyanakkor a DIGI számára, hogy ebben a sávban ekkora frekvenciablokkal nem lehet egyszerre mobil hangszolgáltatást és adatszolgáltatást is biztosítani, így a cég vagy csak az egyik szegmensben érdekelt (a piaci trendeket figyelembe véve ez alighanem az adatszolgáltatás), vagy igyekszik megállapodásra jutni valamelyik inkumbens szolgáltatóval a belföldi roamingszolgáltatás kapcsán. Lényeges szabályozási elem a 2011-es frekvenciaaukcióhoz képest, hogy ilyen megállapodásra semelyik nyertes szolgáltatót nem kötelezi a pályázati kiírás. A DIGI egyébként most is kínál mobilinternet szolgáltatást, a Telenor Magyarországgal kötött virtuális mobilszolgáltatói szerződés keretén belül.

Többszöri próbálkozók

A DIGI már többször próbálkozott önálló szereplőként betörni a magyar mobilpiacra, legutóbb a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011-12-es aukcióján indult el a cég. Az RCS&RDS magyar leányvállalatát akkor azonban hatósági díjtartozása miatt kizárták az aukcióról, melynek eredményét később eljárásjogi hibákra hivatkozva megtámadták az operátorok, a Kúria pedig végül megsemmisítette az aukciót lezáró határozatot.

A cég indulásával egyelőre ezúttal sem vált biztossá, hogy a DIGI ténylegesen indíthat-e mobilszolgáltatást itthon, a szándékai azonban úgy tűnik, komolyak, legalábbis ezt feltételezi, hogy a társaság megfizette a jelentkezéshez szükséges 40 millió forintot.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról