Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 12. 13:33

Újra feltalálhatja a számítógépet a HP

Újfajta számítógép-architektúra kifejlesztésén dolgozik a HP, amely a cég által 2008-ban megalkotott különleges áramköri alapelemre, a memrisztorra épül. A "The Machine" névre hallgató projekt a jövő PC-inek és okostelefonjainak számítási és tárolókapacitását is megsokszorozhatja.

Nagy fába vágta a fejszéjét a HP, nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint újra feltalálni a számítógépet. A gyártó szerint a jelenleg használt architektúrák nem tudnak lépést tartani az egyre növekvő igénnyel a nagyobb számítási és tárolókapacitásra - ezért úgy döntött, ideje nulláról újratervezni a számítógépeket, amihez a "The Machine" projekt keretei között fogott hozzá. A koncepció a memrisztorokra, illetve a szilícium-alapú fotonikára épít, amely elektronok helyett fényt használ az adattovábbításra.

Már 1971-ben megjósolták

Az említett memrisztorok különleges áramköri elemek, amelyek nem csak adatok tárolására, de azok feldolgozására is használhatók. Az első működő példányt ugyancsak a HP alkotta meg 2008-ban, a technológia létezését azonban már 1971-ben megjósolta Leon Chua, a kaliforniai Berkeley egyetem professzora. Chua úgy vélte, a kondenzátor, az ellenállás és az induktor (tekercs) mellett létezik egy negyedik áramköri alapelem, a memrisztor (memória rezisztor), amely a rajta átfolyó áram erősségétől és irányától függően változtatja az ellenállását, és ezt azután is megőrzi, hogy az áramot kikapcsolták.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A memrisztor ilyen "emlékezőképessége" nem reprodukálható a többi áramköri alapelem kombinációjával, ezért maga is az alapelemek közé sorolható. A vállalat 2010-ben ért el újabb áttörést a területen, ekkor jöttek rá, hogy lehet az újonnan felfedezett komponenseket logikai áramkörök építésére használni.

Új operációs rendszerekre lesz szükség

A The Machine projekt célja, hogy a jelenleg használt tárolótechnológiákat egyetlen egységes memóriára cserélje, a memrisztorok segítségével. A megoldás elektronok helyett ionokat használna az adatok továbbításához. A számítógépekben jelenleg háromféle memória dolgozik:  az azonnal hozzáférhető SRAM (cache), a gyorsan elérhető DRAM és az információkat kikapcsolt állapotban is megőrző, cserébe viszont lassabb háttértár, mint a merevlemezek vagy flashmemória. A HP memrisztoros tárolója utóbbi kettőt egyesítené, így kiiktatva a kétféle memória közötti adattovábbításhoz szükséges időt. A koncepció ráadásul rendkívüli adatsűrűséget tesz lehetővé, amivel a vállalat technológiai igazgatója Martin Fink szerint az okostelefonok belső tárhelye a jövőben akár 100 terabájtra is hízhat.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Noha a technológia még elég távolinak tűnik, a vállalat gőzerővel dolgozik a megvalósításán: R&D központjának kutatóinak csaknem háromnegyedét állította rá a feladatra. A HP szerint ugyanis csak egy alapoktól újragondolt számítógépes architektúra képes kezelni a közeljövőben jelentkező feldolgozási feladatok igényeit, a hagyományos felépítésű gépek nem, mivel az egyes elemek közötti kommunikáció túl lassú, illetve a RAM és a tárolók sebessége sem fejlődik elég gyorsan.

Az új architektúrához a gyártó alkalmazásspecifikus processzorokat is tervez, amelyeket a tervek szerint optikai kábelek kötik majd össze a memóriachipekkel, másodpercenként akár 6 terabites adatátviteli sebességet is lehetővé téve. Ehhez persze új operációs rendszerekre lesz szükség: a HP jelenleg is dolgozik Machine OS nevű rendszerén, illetve azzal párhuzamosan egy, az új architektúrához igazított Linux- és Android-verziót is fejleszt.

A gyártó szerint még nagyjából 3-6 év kell hozzá, hogy a koncepció kereskedelmi forgalomban lévő eszközökben is feltűnjön - elsőként valószínűleg szerverekben találkozhatunk vele, majd idővel PC-kben és okostelefonokban is feltűnhet.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról