Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 12. 11:33

Leállítás nélkül átkonfigurálható szerver az Oracle-től

Kiadta eddigi legnagyobb teljesítményű Xeon-alapú szerverét az Oracle. Az X4-8 egyedi jellemzője a rugalmas konfigurálhatóság, menet közben, leállítás nélkül.

Frissítette legfelső kategóriás Xeon-alapú szervereit az Oracle, megérkezett a kínálatba a négyfoglalatos X4-4 és a nyolcfoglalatos X4-8. A tavasszal kiadott Xeon E7 v2 generációs processzorokra épülnek az Oracle új szerverei, amelyek közül a kisebbik, négyfoglalatos konfigurációt elsősorban üzleti elemzésekre vagy szerverkonszolidációra ajánlja a cég, a nagyobbat pedig a legnagyobb teljesítményt és/vagy memóriakapacitást igénylő feladatokra, például in-memory feldolgozásra. (Micsoda véletlen: az Oracle 12c adatbázis in-memory opciója mostanában válik általánosan elérhetővé.)

A két rendszer közül az utóbbi az érdekesebb. Az X4-8, ahogy már fentebb is szerepel, nyolc processzorfoglalatot tartalmaz Xeon E7 v2 chipek számára. Egy ilyen processzor legfeljebb 15 magos, vagyis a teljes rendszer 120 magot vonultat fel, ami 240 párhuzamosan végrehajtható szálat jelent. A maximális memóriakapacitás 6 terabájt, ez azért már bőven alkalmas in-memory feladatok futtatására, a beépíthető háttértár diszkeket használva 9,6 terabájt lehet, SSD-kből pedig 3,2 terabájt. A szerverben 16 PCI Express foglalat található, amibe legfeljebb 6,4 terabájtnyi flashmemória építhető Sun F80 kártyákon. Mindezt 5U magas kivitelben tudja a Sun X4-8, amivel a  kereskedelmi szerverek mezőnyében a legnagyobb sűrűséget biztosítja processzormag/rack unit, illetve memóriafoglalat/rack unit mércével mérve.

Rugalmasan konfigurálható CPU

A gép legérdekesebb tulajdonsága azonban nem ez, hanem hogy az Intel Xeon E7-8995 v2 processzorra épül. Az Oracle a terméket bejelentő közleményében és a blogjában azt állítja, ezt a chipet az Intel és az Oracle csapata együtt fejlesztette azzal a céllal, hogy olyan lapka jöjjön létre, amely dinamikusan alakítható a felhasználói igényekhez, a futtatott feladatokhoz. Az Oracle szerint a vállalatoknak jelenleg egy szerver konfigurálásánál jól kell ismerniük a futtatott feladatot, mivel a gép megvásárlása és konfigurálása után már nincs lehetőség a változtatásokra - hiába lenne jó a több mag helyett kevesebb, az alacsony órajel helyett pedig magasabb, a lehetőségek nagyon korlátozottak.

Itt lép a színre az új Xeon processzor. A tavasszal kiadott új Xeon-generáció csúcsmodellje, az E7-8890 v2 egy aktív maggal 3,4 GHz-es órajelet ér el legfeljebb, két maggal 3,3 GHz-en tud működni, ha három vagy több magja aktív, az órajel 3,2 GHz-ig emelkedhet turbó módban, amennyiben a rendelkezésre álló fogyasztási keret ezt lehetővé teszi. Az X4-8- szerverbe épített Xeon E7-8895 v2 ennél egyrészt magasabb órajelen "kezd", egy vagy két aktív maggal 3,6 GHz a maximális frekvenciája, három-hat aktív mag esetén 3,5 GHz-en működik legfeljebb, hét-tíz aktív magnál 3,4 GHz a csúcs, és csak tizenegy vagy ennél több aktív mag esetén lesz 3,2 GHz a plafon.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Oracle emellett azt is mondja, hogy a világon egyedüliként az X4-8 szerverben a processzorban aktív magok számát (és a maximálisan elérhető órajelet) menet közben, leállítás és újraindítás nélkül lehet átállítani, amennyiben a futtatott operációs rendszer Oracle Solaris vagy Oracle Linux. Így egy felhasználó akár napon belül többször is újrakonfigurálhatja a gépét és például a napi tranzakciókezelési feladatok után az éjszakai zárásnak más felállásban láthat neki a gép.

Jó ideig marad ez a formátum

A szerver egyébként moduláris felépítésű, a processzorokat és a hozzájuk tartozó 24 memóriafoglalatot tartalmazó fiókok egy passzív backplane-re csatlakoznak. Az Oracle azt ígéri, a fizikai kialakításhoz három generáción keresztül biztosan nem nyúl, vagyis a megvásárolt szerverek még jó ideig bővíthetők maradnak - ha az Intel új processzort ad ki, az üzemeltetőknek elég a processzort tartalmazó fiókot cserélni.

Az X4-4 és X4-8 szerverek már rendelhetők az Oracle-nél és partnereinél, a weboldalán a cég azonban nem szerepeltet listaárakat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról