Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 5. 12:50

Újabb HP rendszer SAP HANA alá

A héten a floridai Orlandóban zajló SAPPHIRE NOW konferencián, az SAP szokásos éves dzsemboriján rajtolt el a HP új hardvere a német szoftvercég valós idejű analitikai platformja alá.

Tavasszal mutatta be a HP a Hanahawk kódnéven fejlesztett, végül ConvergedSystem 500 for SAP HANA néven kiadott rendszert, most megérkezett a "nagytesó", a ConvergedSystem 900 is.

Az SAP és a HP régóta szoros szövetségben dolgoznak együtt, az SAP telepítések jelentős része alatt található HP hardver. A két cég közötti együttműködés, ha lehet, még szorosabbá vált, miután az Oracle bekebelezte a Sun Microsystemset, majd megszüntette a HP Integrity szerverek támogatását, gyakorlatilag padlóra küldve a HP üzleti kritikus hardvereinek forgalmát. A HP és az SAP a HANA, illetve a hozzá kínált hardver segítségével próbál ellenlábast állítani az Oracle szoftvereinek, hardvereinek, illetve integrált rendszereinek. A HANA (High Performance Analytical Appliance) az SAP valós idejű memóriaalapú tranzakciókezelési és adatelemző platformja, amely a Sybase felvásárlásával megszerzett technológiák integrálásával született meg.

A HP-nél elindult egy Project Odyssey nevű kezdeményezés, amelynek célja, hogy a vállalat üzleti kritikus platformját elmozgassa az Intel Itanium platformról és Xeonokra alapozva egy új archtektúra szülessen, amely megörökli az Integrity gépek magas rendelkezésre állást és szervizelhetőséget biztosító képességeit. Ennek jegyében született meg például a HP ServiceGuard for Linux, egy olyan HA fürtözési megoldás, amely az alkalmazásokat teljes vertikumként kezeli és monitorozza, vagyis nem csak magának az alkalmazásnak az életjeleit figyeli, hanem a kiszolgáló infrastruktúráét is, beleértve az operációs rendszert, virtualizációs réteget, hálózati stacket, a szervert és a tárolókat is.

Release the Kraken!

A Project Odyssey kezdeményezés eredményeképp születtek meg a HANA-ra optimalizált integrált rendszerek, a tavasszal bejelentett ConvergedSystem 500 for SAP HANA, illetve a tegnap bemutatott ConvergedSystem 900 is (korábbi kódnevén Kraken), amely a vállalat szerint ősszel lesz elérhető. A ConvergedSystem 900 két verzióban lesz megvásárolható, a kisebbik modellben 8 darab Xeon E7 v2 processzor található és legfeljebb 6 terabájt memória, a nagyobbikban mindkettő duplája: 16 darab Xeon processzor és 12 terabájt RAM. Amennyiben egy ügyfélnek ez nem elég, fürtözéssel még nagyobb rendszert is összeállíthat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A rendszer in-memory feldolgozása optimalizált, és tartalmazza a Superdome Integrity vonalból átvett okosságokat a nagy rendelkezésreállás biztosításához" - mondta Raj Tahkur, a HP szerverekért és ConvergedSystems termékekért felelős vezetője. A CS900 ennek megfelelően már tartalmaz hardveres particionálást, vagyis a gép részei egymástól elektronikailag is szeparáltak. A korábban bemutatott Hanahawk és a Kraken azért is érdekesek, mivel (lapunk információi szerint) ezek a gépek egyben a HP új generációs, Xeon-alapú üzleti kritikus szerverei is egyben. A piaci igények a gépeket egyelőre HANA alá kínálja a HP, de az év végén általános célú szerverként is kiadja.

Az SAP és a HP egyébként annyira nem szoros szövetségesek, hogy az SAP ne jelentette volna be szintén a SAPPHIRE NOW konferencián: elkezdte a HANA tesztelését IBM POWER processzoros szervereken is - ezeket a gépeket szintén nagy memóriakapacitást igénylő feladatokra fejlesztette ki az IBM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról