:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 5. 15:50

CUDA oktatási központ nyílt Magyarországon

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán alakult meg az ország első hivatalos NVIDIA CUDA oktatási központja.

A Pécsi Tudományegyetemen régóta foglalkoznak HPC rendszerekkel, elosztott rendszerek programozásával, és az MSc szakirányon is többféle technológiát bemutatnak, ami most kiegészül a
GPU-programozással is 5 éve létezik HPC kurzus és az elmúlt években két nemzetközi konferenciát is rendeztek a mérnöki-tudományos rendszerek mérnöki használhatóságával kapcsolatban ("International Conference on Parallel, Distributed, Grid and Cloud Computing for Engineering").

2011-ben állt csatasorba az intézménynél egy SGI Ultraviolet 1000 rendszer, 10 teraflops elméleti maximális teljesítménnyel, ez a fejlesztés is nagy lökést adott a Pécsen zajló mérnöki-tudományos számítástechnikai projekteknek. A CUDA oktatóközpont megalakításával a cél a portfólió kibővítése volt, hogy a hallgatók minél többféle technológiával tudjanak megismerkedni, mondta a HWSW-nek Iványi Péter, a Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék vezetője, aki Frédéric Magoulès (a Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli professzora) mellett nagy szerepet vállalt a központ létrehozásában.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az oktatóközpont létesítése érdekében az NVIDIA-hoz pályázatot kellett benyújtani, mesélte el Iványi Péter, a chipgyártó vállalat GeForce GTX780, illetve Tesla K40 kártyákkal, valamint bőséges szakirodalommal járult hozzá az együttműködés sikeréhez. Iványi Péter elmondta, célja, hogy a későbbiekben CUDA kutatókozponttá válhasson a Pécsi Tudományegyetem, ehhez az első lépést az oktatóközpont jelenti. Az MSc képzésre jeletkezett hallgatók körében "meglepően nagy" az érdeklődés a terület iránt.

Magyarországon számos felsőoktatási intézményben oktatnak GPU-programozást, például Debrecenben, Szegeden és persze a BME-n is. Az intézmények között szoros együttműködés is kialakult - a debreceni és pécsi kollégák például közös pályázatban fejlesztettek tananyagokat
sokprocesszoros rendszerekre, közöttük egy OpenCL-tananyagot -, de ez az első eset, hogy egy intézmény hivatalos CUDA oktatóközponttá vált.

a címlapról