Szerző: Koi Tamás

2014. május 29. 12:10

Egy hónap múlva zárul a MobilTárca teszt

Az előre beharangozottnál jóval hosszabb tesztidőszak után véget ér a Magyar Mobiltárca Szövetség nyilvános tesztje, melynek célja az volt, hogy az NFC-képes okostelefonokkal végezhető fizetési és egyéb tranzakciók működését tömeges ügyfélbázis bevonásával vizsgálja.

Június 30-án véget ér a Magyar Mobiltárca Szövetség tavaly év közepén meghirdetett nyilvános tesztidőszaka, melynek célja az volt, hogy az NFC-képes okostelefonokkal végezhető fizetési és egyéb, leginkább hűségkártyákhoz köthető tranzakciók működését tömeges ügyfélbázis bevonásával vizsgálja. A szövetség tagjai a tapasztalatok kiértékelését követően még az idei évre ígérik a kereskedelmi szolgáltatás indulását.

Még idén indulhat élesben

A Magyar Mobiltárca Szövetség a maga nemében példátlan koordinációs háttérrel indította el a Mobiltárca alkalmazás, illetve a mögöttes rendszer tesztjét tavaly júliusban, néhány ezer önként jelentkező tesztelő bevonásával. A szövetségbe látszólag egy érdek mentén verbuválódott össze a MasterCard, az OTP, a SuperShop, valamint a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom. A tesztidőszakra a résztvevők számára új SIM-et, valamint kérésre tesztkészüléket is biztosítottak a mobilszolgáltatók, az OTP és a SuperShop pedig virtuális kártyákat integrált a rendszerbe. A tesztidőszak lezárásával ezek a virtuális kártyák megszűnnek, a teszteléshez kiadott SIM-ek azonban továbbra is aktívak maradnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Mobiltárca teszt tavalyi indulásakor eredetileg hathónapos tesztidőszakkal számoltak a résztvevők, ezt azonban később további majdnem fél évvel megtoldották. Ez idő alatt csatlakozott a rendszerhez az All You Can Move SportPass, melyhez nyolc edzőterem beléptetőrendszere tartozott, valamint az Interticket által üzemeltetett jegy.hu rendszeren keresztül vásárolt belépők is elérhetőek lettek a MobilTárcában. Ezzel a Katona József Színház, Nemzeti Táncszínház, A38, Barba Negra Music Club és a Papp László Sportaréna eseményeire március 1. és június 30. közöttre megváltott jegyeket kinyomtatás nélkül is használhatják a tesztelők.

Már tömegközlekedésen is

A MobilTárca teszthez gyakorlatilag az utolsó pillanatban csatlakozott egy másik fontos pillér, a tömegközlekedés. A résztvevők márciustól, illetve májustól (Telekom-, illetve Telenor-előfizetők) a Jászkun Volán szolnoki helyi járatain is kipróbálhatják a rendszert az utazási költségek térítéséhez. A T-City Városkártya program keretében elérhető szolgáltatás ugyanakkor igazi rés a szövetség pajzsán, hiszen csupán az előfizetői (tesztelői) kör egy része számára érhető el, tekintve, hogy a Vodafone ismeretlen okból kimaradt ebből a projektból. Ez egyben azt is előrevetíti, hogy a jövőben több, az NFC-s tranzakciókra épülő szolgáltatás operátor- vagy éppen bankfüggő lehet.

Az NFC-s okostelefonok felhasználást a tömegközlekedésben információink szerint a BKK is vizsgálta, illetve vizsgálja a várhatóan 2015-ben érkező elektronikus beléptető- és ellenőrzőrendszerek bevezetése kapcsán. Úgy tudjuk, hogy a tömegközlekedési jegyek és bérletek okostelefonokba integrálásának jelenlegi legfőbb akadálya az NFC-képes készülékek relatíve alacsony penetrációja a tömegközlekedést napi szinten használó budapesti lakosság körében.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.