Szerző: Koi Tamás

2014. május 29. 12:10

Egy hónap múlva zárul a MobilTárca teszt

Az előre beharangozottnál jóval hosszabb tesztidőszak után véget ér a Magyar Mobiltárca Szövetség nyilvános tesztje, melynek célja az volt, hogy az NFC-képes okostelefonokkal végezhető fizetési és egyéb tranzakciók működését tömeges ügyfélbázis bevonásával vizsgálja.

Június 30-án véget ér a Magyar Mobiltárca Szövetség tavaly év közepén meghirdetett nyilvános tesztidőszaka, melynek célja az volt, hogy az NFC-képes okostelefonokkal végezhető fizetési és egyéb, leginkább hűségkártyákhoz köthető tranzakciók működését tömeges ügyfélbázis bevonásával vizsgálja. A szövetség tagjai a tapasztalatok kiértékelését követően még az idei évre ígérik a kereskedelmi szolgáltatás indulását.

Még idén indulhat élesben

A Magyar Mobiltárca Szövetség a maga nemében példátlan koordinációs háttérrel indította el a Mobiltárca alkalmazás, illetve a mögöttes rendszer tesztjét tavaly júliusban, néhány ezer önként jelentkező tesztelő bevonásával. A szövetségbe látszólag egy érdek mentén verbuválódott össze a MasterCard, az OTP, a SuperShop, valamint a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom. A tesztidőszakra a résztvevők számára új SIM-et, valamint kérésre tesztkészüléket is biztosítottak a mobilszolgáltatók, az OTP és a SuperShop pedig virtuális kártyákat integrált a rendszerbe. A tesztidőszak lezárásával ezek a virtuális kártyák megszűnnek, a teszteléshez kiadott SIM-ek azonban továbbra is aktívak maradnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Mobiltárca teszt tavalyi indulásakor eredetileg hathónapos tesztidőszakkal számoltak a résztvevők, ezt azonban később további majdnem fél évvel megtoldották. Ez idő alatt csatlakozott a rendszerhez az All You Can Move SportPass, melyhez nyolc edzőterem beléptetőrendszere tartozott, valamint az Interticket által üzemeltetett jegy.hu rendszeren keresztül vásárolt belépők is elérhetőek lettek a MobilTárcában. Ezzel a Katona József Színház, Nemzeti Táncszínház, A38, Barba Negra Music Club és a Papp László Sportaréna eseményeire március 1. és június 30. közöttre megváltott jegyeket kinyomtatás nélkül is használhatják a tesztelők.

Már tömegközlekedésen is

A MobilTárca teszthez gyakorlatilag az utolsó pillanatban csatlakozott egy másik fontos pillér, a tömegközlekedés. A résztvevők márciustól, illetve májustól (Telekom-, illetve Telenor-előfizetők) a Jászkun Volán szolnoki helyi járatain is kipróbálhatják a rendszert az utazási költségek térítéséhez. A T-City Városkártya program keretében elérhető szolgáltatás ugyanakkor igazi rés a szövetség pajzsán, hiszen csupán az előfizetői (tesztelői) kör egy része számára érhető el, tekintve, hogy a Vodafone ismeretlen okból kimaradt ebből a projektból. Ez egyben azt is előrevetíti, hogy a jövőben több, az NFC-s tranzakciókra épülő szolgáltatás operátor- vagy éppen bankfüggő lehet.

Az NFC-s okostelefonok felhasználást a tömegközlekedésben információink szerint a BKK is vizsgálta, illetve vizsgálja a várhatóan 2015-ben érkező elektronikus beléptető- és ellenőrzőrendszerek bevezetése kapcsán. Úgy tudjuk, hogy a tömegközlekedési jegyek és bérletek okostelefonokba integrálásának jelenlegi legfőbb akadálya az NFC-képes készülékek relatíve alacsony penetrációja a tömegközlekedést napi szinten használó budapesti lakosság körében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról