Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 28. 12:00

Stratégiaváltás az Intelnél: egyedül túl lassan megy

Váratlan döntést hozott az Intel, saját fejlesztésű processzormagjainak integrációját külső partnerre bízza. A kínai Rockchip kapta meg a lehetőséget, hogy az olcsó androidos tabletek között az x86-os alapú lapkát dobjon piacra.

Együttműködésre lép az Intel és a kínai Rockchip, a közös munka eredménye pedig egy kooperációban készülő processzorcsalád lesz - jelentette be tegnap délután az Intel. Ez az együttműködés rendkívül fontos mérföldkő lehet a chipgyártó számára, a cég eddig jellemzően egyedül dolgozott processzorain, a külső partner ilyen mélységű bevonása komoly stratégiaváltást jelent - amelyet a kegyetlen piaci realitások kényszerítettek ki.

Miről szól az együttműködés?

A két cég megállapodott, hogy közösen készítenek új processzorcsaládot, amely a legolcsóbb, mélyen száz dollár alatti tableteket célozza, ebben a szegmensben a Rockchip otthon van, az egyik piacvezetőnek számít. Az Intel konferenciahívásán elmondottak szerint e processzorok megcélzott vásárlói a kisebb-nagyobb kínai tabletgyártók lesznek, feléjük az Intel eddig igen korlátozott eléréssel rendelkezett.

A kooperációban a Rockchip az Intel SoFIA platformját dolgozza át és ad ki belőle új kiadást, amely 3G-s rádiós modult és négy x86-os, Silvermont-generációs Atom processzormagot tartalmaz majd. A lapkákat nem az Intel gyártja, a házon belül tervezett SoFIA lapkákhoz hasonlóan a TSMC 28 nanométeres HKMG eljárásán készülnek. Az Intel elmondta ugyanakkor, hogy a tervek szerint a lapkákat egy idő után saját fabjaiban (szilíciummegmunkáló üzemeiben) állítja elő, egyelőre azonban ezt is külső beszállító végzi.

A partnerség pénzügyi részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy az Intel brand alatt futó, de speciális, Rockchipre utaló modellszámot viselő lapkák után milyen arányban részesedik a két cég. Azt azonban az Intel leszögezte, hogy a bevételek megosztásán kívül más pénzügyi konstrukció nincs, tehát nem vásárolt például részesedést a kínai gyártóban és befektetést sem eszközölt a kooperáció részeként. Az egyezménynek továbbá egyik oldalról sincs exkluzív jellege, a Rockchip így továbbra is gyárt ARM-os lapkákat, az Intel pedig új partnerekkel bővítheti az együttműködést.

Mit ad a Rockchip?

A Rockchip szerepe az együttműködésben sokrétű. Egyrészt a cég műszaki kompetenciával száll be, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a gyártó gazdasági kapcsolatrendszerét, kiépített hálózatát is behozza a kooperációba. Ezzel (az Intel reményei szerint) az x86-os lapkák előtt megnyílik a kínai bérgyártók eddig zárt rendszere, az ARM által dominált olcsó tabletek piacára végre betörhet az Intel is.

A kínai technológiai ökoszisztéma gyökeresen eltér a hagyományos tajvani-koreai-amerikai OEM/ODM modelltől. A különböző komponenseket gyártó cégek egymás fizikai közelségében működnek Sencsenben és más városokban, egy-egy új modell piacra dobása hallatlanul gyorsan lezajlik, ahogy a komponenseket a cégek megtervezik, legyártják és leszállítják a szomszédban lévő másik vállalkozásnak. A szoros együttműködésnek nyilván meghatározó eleme a bizalom, a láncban egyetlen komponens problémája is komoly zavart jelent.

Ebben a modellben a lapkagyártóra egészen más feladatok hárulnak, mint normálisan. Az integrált processzorral érkezik ugyanis az Android készen optimalizált, megfelelő driverekkel ellátott verziója is, amelyet az összeszerelő cég további apró módosításokkal lát el (a felhasznált szenzorok és egyéb modulok függvényében), a márkázó-forgalmazó cégnek így ezzel a résszel semmilyen feladata nincs. Az Intel elmondása szerint a Rockchip ennek megfelelően nem csak referenciaterveket készít a partnerek számára, hanem készre tervezett alaplapokkal és teljes szoftverkönyezettel segít, amelyeket csupán le kell gyártani, össze kell szerelni.

A kínaiak műszaki szempontból is komolyan hozzátesznek a lapkához. Míg az Intel biztosítja az x86-os, Silvermont-generációs processzormagokat és a 3G modemet, minden egyebet a Rockchip szállít. A "minden egyéb", vagyus uncore rész pedig egy modern integrált processzornál igen hosszú listát jelent, a grafikus vezérlőtől a képfeldolgozó modulig, a különböző fix funkciós áramkörökön át a külső fizikai interfészekig mindent a Rockchip hoz a rendszerlapkára, ezek részben saját fejlesztések, részben pedig külső partnerekről (pl. ARM) készen licencelt részegységek.

A Rockchip ARM-os rendszerlapkáin jelenleg a Vivante és az ARM Mali GPU-k dolgoznak, az Intel magok mellé várhatóan ez utóbbi, magasabb kompatibilitással rendelkező és gyorsabb Malik kerülnek majd. A Rockchip integrációs tapasztalatai ebben jól jönnek majd, ahogy a megfelelő "ízű" Android elkészítésében is jártas már a cég. Az Intel szerint ez egy olyan környezet, ahol a jól működő, bejáratott üzleti kapcsolatok, a partnerek egymás iránti bizalma kritikus fontosságú, új szereplőként ebben megjelenni elképesztően nehéz lenne, adta tehát magát a partnerség.

Sebességet váltani

A kérdés az amerikaiak számára nem elméleti, a 100-150 dollár alatti tabletek piaca messze a leggyorsabban növekvő szegmens, amelyet egyszerűen nem lehet elég korán letámadni. Az Intel hagyományosan évekre nyúló reakcióidővel mozdul a piacok után, hiszen a hagyományos chiptervezési és gyártási modell ennyi időt vesz igénybe. Ezzel semmi baj sincs, ha a piaci mozgások jól előrejelezhetőek, a tempót pedig az Intel diktálja és mások követik - ilyen a PC-k és a szerverek piaca.

Az új szegmensek piaci realitása azonban ettől alapvetően eltér. Az új termékkategóriák rendkívül gyorsan bukkannak fel, gyorsan növekednek és gyorsan érnek be. Az Intel lassú reakciója ilyen piacokon azt eredményezi, hogy mire piacra kerül a termék, az erőviszonyok már megszilárdultak és gyakorlatilag nulláról kell elindulni. Ez történt az okostelefonok piacán, az Intel nagy hangú bejelentéseire a gyártók egyöntetű legyintése volt a visszhang, a robbanásszerű növekedés korszaka pedig lezárult, a piaci erőviszonyok megszilárdultak, beálltak. Ezen persze az Intelnek eltökélt szándéka változtatni, de ez éves-évtizedes szívós munkát, dollármilliárdok marketingre és fejlesztésre költését fogja jelenteni, a siker pedig még így is kétséges.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezért jelent nagyon fontos változást, hogy az Intel belátta: meglévő folyamataival ezt a tempóváltást képtelen végrehajtani, a lapka megtervezéséhez és legyártásához partnereket, a Rockchipet és a TSMC-t keresett meg. A cég reményei szerint a gyorsan elkészülő termékekkel az olcsó androidos tabletek piacát még azelőtt meg tudja ragadni, mielőtt az befagyna és ARM-birodalommá szilárdulna. A kooperációval az x86 lehetőséget kap, hogy hamar, még idén megjelenjen a piacon, jövő év második felére pedig már egész termékcsaláddá, kétmagos+3G, négymagos+3G és négymagos+4G konfiguráció is a gyártók rendelkezésére áll majd.

Az Intel szempontjából jelen pillanatban másodlagos, hogy ezek a lapkák hol készülnek, a stratégia nem a hatékony gyártásról és a magas nyereséghányadról, hanem kizárólag a piacszerzésről, a gyártói kapcsolatok kialakításáról szól - minden egyéb könnyebben módosítható, pótolható, mint befagyott piacon részesedést szerezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról