Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 28. 10:40

Rekordfelbontású kijelzőt kapott az LG G3

Megjelent az LG legújabb csúcstelefonja, a G3. A készülékről hónapok óta szivárgó információmorzsák beigazolódtak, az okostelefon ugyanis kategóriájában eddig példátlan felbontású kijelzőt kapott. Az eszköz érdekessége továbbá, hogy a különböző méretű belső tárhellyel felszerelt verziókban a RAM mérete is eltér majd.

Egy-egy csúcstelefon bejelentése manapság már alig tartogat meglepetéseket: a készülékekről már hetekkel vagy akár hónapokkal a megjelenés előtt kiszivárognak a legfontosabb információk. Az LG zászlóshajója, a G3 esetében sem volt ez másképp, amelyről a gyártó keddi londoni rendezvényén immár hivatalosan is lerántotta a leplet.

Irdatlan felbontású kijelző

Az okostelefon külsőre erősen emlékeztet az előző generációs G2-re, noha annál valamivel nagyobb lett, 5,5 hüvelykjével már a phablet kategóriába is sorolható - ha a mai, egyre terebélyesebb készülékeknél egyáltalán szükség van még ilyen megkülönböztetésre. Az eszköz egyik különlegessége a kijelző, amely szinte már fölöslegesen nagy, 2560x1440 pixel felbontású, ami ekkora méreten elképesztő, 538 DPI-t jelent. Ez a legnagyobb pixelsűrűségű panel a kategóriában.

A telefont egy az idei csúcsmodellekből már ismerős négymagos Snapdragon 801 processzor hajtja 2,5 gigahertzen. A RAM tekintetében itt a gyártó egy meglehetősen szokatlan megoldást alkalmazott: a 16 gigabájt belső tárhellyel felszerelt modell 2, a 32 gigabájtos pedig 3 gigabájt memóriát kapott. Ezzel talán a kisebb tárterületű verzió árát próbálják majd lejjebb tornázni, egyelőre azonban egyikről sem tudni mennyibe kerül majd. A belső tárhely mindenesetre mindkét esetben bővíthető microSD-kártyával, amit az LG fontos előrelépésnek titulált a G2-höz képest.

A kamera elsőre úgy tűnik nem változott a G2 óta, felbontása továbbra is 13 megapixel, és az optikai képstabilizáció sem maradt le, fontos különbség azonban, hogy a telefon hátoldalán itt egy infravörös lézer is helyet kapott, ami a gyártó szerint rendkívül gyors és pontos autofókuszt tesz lehetővé. A cég szerint a G3 annyira gyorsan talál fókuszt, hogy az exponálógomb megnyomásakor azonnal el is készül a kép, nincs szükség a telefonoknál gyakran hosszadalmas várakozásra a fókusz beállításához. Természetesen az előlapon is találunk kamerát, ez a szenzor 2,1 megapixeles és lézet nélküli.

Levehető hátlap, vezeték nélküli töltés

A nagyjából 8,9 milliméter vastag LG G3 hátoldala szálcsiszolt mintázatot kapott, a hátlap azonban műanyagból készült, noha nem - elsősorban - a spórolás miatt. Az eszköz 3000 mAh kapacitású akkumulátora ugyanis vezeték nélkül is tölthető, amit a fém borítás igencsak megnehezítene. A hátlap ráadásul levehető és az akkumulátor is cserélhető, ami pozitív változás az előző generációhoz képest. A bekapcsoló- és hangerőgombokat továbbra is a hátoldali kamera alatt találjuk, az élek teljesen üresek. A készülék támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fit, továbbá Glonass- és GPS-vevő is került bele, illetve NFC-vel is ellátták. Az USB-csatlakozó ugyanakkor továbbra is 2.0-s, Slimport támogatással.

A saját szoftver itt sem maradt le

A csúcstelefon a legújabb, 4.4.2-es Androidot futtatja, amit a gyártó szokás szerint saját felülettel szerelt fel, valamint néhány szoftverrel is megszórta. Ilyen például az LG saját, állítható magasságú "okosbillentyűzete" vagy a Smart Notice virtuális asszisztens, amelyben többek között emlékeztetők adhatók meg, illetve a felgyűlt fölösleges appok és fájlok is kipucolhatók vele - ezekre a telefon automatikusan figyelmeztet. A Knock Code, azaz a kijelző dupla koppintásos felébresztése itt is megtalálható, akárcsak a Content Lock, amivel megszabható, hogy ki férhet hozzá egyes, a telefonon tárolt tartalmakhoz, illetve távolról is lezárható vele az eszköz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyártó természetesen számos kiegészítőt is kínál zászlóshajójához, például vezeték nélküli töltőt vagy Bluetooth-hangszórót, a legérdekesebb darab azonban kétségtelenül a QuickCircle flip tok. Ez leginkább a Samsung készülékekhez kapható S-View tokokra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt egy kör alakú ablakot találunk. A megoldás látványos, a kerek kijelzőterületen hagyományos óra, vagy akár különböző alkalmazások ikonjait tartalmazó tárcsa is megjeleníthető az olyan megszokott funkciók mellett, mint a zenelejátszó vezérlése vagy a hívások kijelezése.

Az LG G3 árai egyelőre nem ismertek, noha valószínűleg hamarosan napvilágot látnak, miután a csúcstelefon Dél-Koreában a napokban a boltokba kerül. A készülék összesen több mint 170 országban lesz kapható, "titán", arany, fehér, fekete, piros és lila színekben. Magyarországon várhatóan július elején debütálhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról