:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 26. 11:10

Hivatalos: ingyen/olcsó a Windows with Bing

A Windows-licencbevételek helyett inkább a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt a Microsoft új stratégiája. Ennek megfelelően az új, olcsóbb (esetenként ingyenes) Windows a Binget és az Office-t segíti, a hardvergyártók számára pedig végre alternatívát kínál az Androiddal szemben.

Pontosította pénteken az "ingyenes Windows" koncepcióját a Microsoft. Az új, költségek nélkül licencelhető kiadás a Windows 8.1 with Bing néven fut majd, az egyetlen fontos megkötés az Internet Explorer keresődobozára vonatkozik. "Az új kiadás kizárólag előtelepített formában lesz elérhető, hardvergyártó partnereink eszközein" - pontosít a Microsoft, tehát a szoftvert a felhasználók nem tölthetik le ingyen, és a boltba sem sétálhatnak be az ingyenes Windows-lemezt követelve.

Korlátozott játéktér

A lépéssel a Microsoft két fronton is lépett. Egyrészt a legolcsóbb szegmensbe szánt Windows immár nem jelent költségtényezőt a gyártóknak, így a Windows árban is versenyképes lehet az androidos tabletekkel. Mindezt úgy, hogy a felhasználók szemszögéből a Windows-élmény nem csorbul, a Starter kiadásokkal ellentétben ez egy valódi, teljes értékű rendszer, bármilyen korlátozás nélkül.

A gyártók kezét azonban némileg megköti a licencszerződés, az Internet Explorer keresődobozát a partnerek immár nem bocsáthatják áruba, annak fixen a Bingre kell mutatnia. A PC-t kibontva és használatba véve a vásárló persze átállíthatja a keresőmotort, az alapértelmezettnek azonban a Bingnek kell lennie. Ezzel a gyártók nem elhanyagolható bevételtől esnek el, a Google például jelentős összeget fizetett ezért a dobozért - de valószínűleg így sem járnak rosszul, a Windows-licenc költségének elengedésével nettó nyereség lehet ez a hardveres cégeknek. A többi előtelepített szoftverre vonatkozó tiltásról nincs információ, így nem tiszta, hogy például a Google Chrome előtelepíthető-e illetve alapértelmezett böngészővé tehető-e ebben a Windows-kiadásban.

Pontosabb pénzügyi feltételek

Ahogy azt már eddig is tudtuk, a Windows 8.1 with Bing a 250 dollár alatti és 9 hüvelyknél kisebb átmérőjű tabletekre ingyen telepíthető. A kiadás azonban az ennél drágább/nagyobb modellekre illetve notebookokra és desktopokra is olcsóbban lesz licencelhető, mint az "igazi" Windows - a tulajdonképpeni ár nem nyilvános, és számtalan tényezőtől függ (darabszám, stratégiai együttműködés, marketingtámogatás, stb.). Az egyik ilyen tényező a mellékelt Office is, egyes számítógépek ugyanis ingyenes, egy éves Office 365 előfizetéssel érkeznek majd, a licencfeltételek természetesen ebben az esetben sem nyilvánosak.

Mobil/tablet keresőpiac - van ahová előrelépnie a Bingnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows 8.1 with Bing kiadása szervesen illeszkedik a Microsoft új, devices and services stratégiájába - legalábbis annak a szolgáltatásokra vonatkozó részébe. A cég ugyanis feladja a Windows licencdíjából befolyó bevételt (vagy annak egy részét), cserébe pedig a felhasználókat fokozatosan saját online szolgáltatásai, a Bing, az Office 365, az OneDrive, felé irányítja. A kínálat egyelőre meglehetősen egyenlőtlen, az Office 365 már most is elsöprő siker (szemben a Binggel), a cég azonban eltökélt a szolgáltatások felé való elmozdulásban.

A stratégia hű mása a Google által követett iránynak, a keresőóriás pontosan így szerezte meg a mobilos keresés piacát. Az ingyenesen kínált Android ugyanis tökéletesen illeszkedik a Google online ökoszisztémájába, a Play Store mellett a Maps, a Gmail integációt is kínálja, és szinte mellékesen Google-keresődobozzal, valamint immár Chrome böngészővel érkezik. Ennek a stratégiának tudható be, hogy immár mobilon is 90 százalék fölötti a Google keresőpiaci részesedése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.