Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Kitiltotta a Windows 8-at Kína

Gálffy Csaba, 2014. május 20. 15:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megtiltja a Windows 8 telepítését a kormányzati számítógépekre Kína. Az utasítás egy nagyobb, az energiatakarékos eszközök beszerzésére vonatkozó határozat részeként vált érvényessé.

Az energiatakarékos termékek beszerzésére vonatkozó utasítás apró betűs része tiltja meg a Windows 8 használatát a kormányzati számítógépeken - jelenti a kínai Xinhua hírügynökség (itt a kínai TechWeb cikke a pontos szöveggel). A jelentés szerint a lépés a kormányzati hálózatok és számítógépek biztonságát növeli. A Xinhua gyakorlatilag a kínai kormányzat szócsövének számít, álláspontja gyakorlatilag megfeleltethető az ország hivatalos álláspontjának - így minden bizonnyal nem véletlen sem a tiltás, sem annak időzítése.

A Központi Kormányzati Beszerzési Központ hivatalos utasítása szerint Windows 8 nem telepíthető a kormányzati gépekre. A tiltást a hírügynökség biztonsági indokokkal magyarázza - kérdéses azonban, hogy milyen biztonsági kifogások merültek fel a Microsoft új operációs rendszerével szemben. Sem az eredeti dokumentum, sem a hírügynökség közleménye nem beszél arról, hogy a Windows 8 helyett milyen rendszert ajánl a Beszerzési Központ, alternatívaként a szabad szoftveres rendszerek, illetve akár a Windows 7 is felmerülhet.

Windows XP: lejárt áru.

Kína hagyományosan nagyon nehéz terepnek számít a Microsoft számára. Steve Ballmer korábbi elnök-vezérigazgató egy 2011-es megjegyzése szerint a kínai bevételek alacsonyabbak mint például a hollandok, miközben a PC-eladások az Egyesült Államok szintjén vannak. Ennek az az oka, hogy az országban világviszonylatban is nagyon magas az illegális szoftverhasználat, mind a fogyasztók, mind a vállalatok, mind a kormányzat széles körben használ másolt rendszereket és alkalmazásokat.

A kínaiak döntése igen meglepő időpontban érkezik, az országban jelenleg a PC-k mintegy 50 százaléka futtat Windows XP-t, az elavult rendszer támogatását viszont a Microsoft múlt hónapban megszüntette. A szoftverház törekvései szerint ezekre a számítógépekre minél hamarabb Windows 8-nak kellene kerülnie, ennek tesz most keresztbe a kormányzati döntés.

Szintén érdekessé teszi a tiltás időzítését, hogy az Egyesült Államok a napokban vádolt meg 5 kínai kormányzati-katonai alkalmazottat adatlopással és adott ki körözést ellenük. A Reuters jelentése szerint a két döntés között nincs logikai kapcsolat, a kínai tiltás napokkal korábban megszületett az amerikai körözéshez képest - bár tény, egyik lépés sem segít enyhíteni az éleződő konfliktust a két ország között.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.