Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 20. 10:20

Mobileszköz-menedzsment rendszert vett a Google

A Google megvásárolja a Divide vállalatot, amely mobileszköz-menedzsmentben utazik. A tranzakció részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

HIRDETÉS

A Divide-ot a Morgan Stanley informatikai részlegéből kivált szakemberek alapították még Enterproid néven azzal a céllal, hogy egy nagyvállalati kategóriás mobileszköz-menedzsment rendszert fejlesszenek ki. A cég Google-közeli vállalkozásként is felfogható, az induláshoz szükséges tőke egy része legalábbis a Google Ventures-től származik.

MDM

A Mobile Device Management (MDM) megoldások segítségével a nagyobb szervezetek is egyszerűen kezelhetik a dolgozók okostelefonjait és tabletjeit, megvédhetik az érzékeny vállalati információkat, korlátozhatják a hozzáférést, kikényszeríthetnek az eszközökön biztonsági szabályokat és távolról törölhetik a tárolt adatokat, ha a készüléket ellopják vagy elveszik. Az MDM felkapott területe lett a vállalati informatikának, mióta az okostelefonok és újabban a tabletek bekerültek a cégekhez és az alkalmazottak egyre inkább szeretnék azokat munkára is használni.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A Divide egy olyan MDM-megoldást fejleszt, amely a céges környezetet egy konténerbe zárja és teljesen szeparálja a privát adatoktól. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a felhasználó korlátlanul használja a telefonját vagy tabletjét a saját céljaira, de a céges alkalmazások és céges adatok felett a vállalati informatikai részleg továbbra is teljese kontrollt gyakoroljon.

Az Android vállalati terjesztése a cél

A Google számára azért kellhet a Divide, hogy az Androidot még vonzóbbá tegye a vállalatok számára. A nagy szervezeteknél sokáig a BlackBerry volt a legelterjedtebb mobil platform, a kanadai cég termékeit azonban sok helyen kivezetik, gyakran iPhone-okra cserélve őket. Az Apple szigorúan zárt megközelítése, az egységes platform és az ellenőrzött alkalmazás-piactér lehet az iOS legnagyobb előnye az Androiddal szemben egy céges flottavásárlásnál.

Az Android legnagyobb problémája egy vállalati IT-biztonsági vezető szemüvegén át nézve a töredezettség: az operációs rendszer akár egy telefongyártó különböző modelljein sem egységes és azonos, ami megbonyolítja a menedzsmenttel kapcsolatos kérdéseket - ami egy gyártó csúcskategóriás modelljén működik, azt nem biztos hogy meg lehet valósítani a középkategóriáson például. Ráadásul a Google platformja teljesen nyílt és számos olyan választási lehetőséget ad a felhasználók számára, amiket az IT-részlegek jobban szeretnek maguknál tartani.

A Divide megszerzésével a Google javíthat az Android ilyen típusú képességein, akár egy komplett mobileszköz-menedzsment megoldást is integrálhat a platformba - ez a lépés aligha arat majd osztatlan sikert a független MDM-szállítók (pl. MobileIron) körében -, amit akár szorosan integrálhat a vállalati alkalmazásaival, például a Google Apps-szal. A jelenlegi felhasználók számára a Google üzenete az, hogy a Divide ezt követően is ugyanúgy működik tovább, az akvizíció nem jelent változást, valamint az iOS-támogatás is megmarad a jövőben.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 23. 19:07

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.