Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 19. 14:45

Novena: az első nyílt forrású notebook

A kitűzött összeg majdnem háromszorosát gyűjtötte össze a nyílt forrású Novena notebook a Crowd Supply közönségi finanszírozó oldalon. A laptophoz kapcsolódó dokumentációhoz bárki hozzáférhet, noha a szabad hardver nem olcsó mulatság.

Még idén megérkezhet a bütykölni vágyó fejlesztőkhöz a "nyílt forrású" Novena laptop. Az eszköz létrehozói, Andrew "Bunnie" Huang és Sean "xobs" Cross termékükkel elsősorban nem az átlagfelhasználót, sokkal inkább a fejlesztőket, hackereket veszik célba, akik nem csak szoftverekkel, de hardverekkel is szeretnének kísérletezni. A Novena megalkotói a "ha nem tudsz belenyúlni, nem a tied" elvet vallják, éppen ezért a notebook hardveréhez kapcsolódó összes dokumentációt és leírást elérhetővé teszik. A projekt a Crowd Supply közösségi finanszírozó oldalon több mint 702 ezer dollárt kalapolt össze, majdnem háromszorosát az eredetileg kitűzött 250 ezer dolláros célnak.

A hackelhetőség mindenek előtt

A készülékről már ránézésre könnyű megállapítani, hogy nem hagyományos laptopról van szó: a kijelző a megszokottal ellentétes irányban nyílik fel - kivéve a legdrágább konstrukció esetében - alatta pedig nem billentyűzetet és touchpadet, hanem a notebook alaplapját és egyéb belsőségeit találjuk. A szerelhetőség kiemelkedően fontos szempont volt a készülék tervezésénél, így a komponensekhez egyetlen csavar eltávolítása nélkül hozzáférhetünk, sőt a csatlakozókat keretező oldalsó panel is könnyen eltávolítható.

A Novenát egy négymagos 1,2 gigahertzes Cortex-A9 magokkal felszerelt Freescale ARM processzor hajtja, 4 gigabájt DDR3 RAM társaságában - jól látható tehát, hogy nem erőgéppel van dolgunk. Az alaplapon elfért egy mini PCI Express kártyahely, kétsávos LVDS LCD-csatlakozó, amelyhez egy USB 2.0 csatorna is társul, ha például a kijelző fölé szeretnénk webkamerát barkácsolni, de akad rajta rezisztív érintőkijelző-vezérlő, két darab belső USB 2.0 port, opcionálisan mikrofon, továbbá gyorsulásmérő és 3 belső UART-port is. Külső csatlakozókból is adott ami kell, a fejhallgató és mikrofon ugyanazon a jacken keresztül érhető el, illetve van még gigabites Ethernet, HDMI, valamint két külső USB 2.0 aljzat és egy SD-kártyaolvasó is.

A szabadságnak ára van

A többi hardver attól függ, hogy az eszközt milyen felszereltséggel vásároljuk meg. A legalacsonyabb árú opció, maga a csupasz alaplap 500 dollárba kerül - ebből már sejthető, hogy közel sem pénztárcabarát notebookról van szó, noha készítői nem is a konzumer piacot akarják meghódítani vele. Az alaplaphoz jár még egy 4 gigabájtos microSD-kártya és egy Ath9k alapú PCIe Wi-Fi kártya is. Az eszköz Debian operációs rendszert futtat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nyílt forrású készülék all-in-one PC formában is elérhető, noha ezért már 1195 dollárt kell kicsengetni. Ebben az esetben az alaplap már házat és egy gázrugó segítségével automatikusan felnyíló, 1920x1080 pixel felbontású IPS LCD kijelzőt is kap. 1995 dollárért a házba már egy akkumulátor és egy 240 gigabájtos SSD is kerül, beviteli eszközöket azonban még mindig nem találunk rajta. Az alaplap melletti szabad területre ugyanakkor saját kiegészítőket is szerelhetünk, amiben egy sor M2.5-ös rögzítőmenet is a segítségünkre lesz.

A Novena hagyományos notebook formában is elérhető, noha ezt valószínűleg csak a legmegszállottabbak vásárolják majd meg, miután az 5000 dollárért érhető el. Igaz ezért egy kézzel készült, fa- és alumínium borítású készüléket kapunk, Lenovo Thinkpad Bluetooth billentyűzettel és 480 gigabájtos Intel 730 SSD-vel. Az alaplap megrendelői leghamarabb idén novemberben kezdhetik meg vele a kísérletezést, az all-in-one megoldást pedig a fejlesztők szerint decemberben szállítják ki. A billentyűzet nélküli laptop verzióra jövő januárig kell várni, a legdrágább változat pedig egy év múlva, 2015 májusában juthat el a vásárlókhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról