Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 19. 09:16

Küszöbön a megállapodás a Twitch eladásáról

A YouTube lehet a Twitch új tulajdonosa, a Google videomegosztójának állítólag egymilliárd dollárt is megért a videojátékokat közvetítő szolgláltatás.

A Twitch felvásárlásáról tárgyal a YouTube, a Wall Street Journal bennfentes információi szerint a megállapodás még korai szakaszban van és semmi sem biztos, a szórakoztatóipari hírekre szakosodott Variety szerint azonban a felek már közel vannak a megállapodáshoz és az ügylet létrejöttét rövidesen be is jelenthetik. A The Verge úgy tudja, többen is jelentkeztek a Twitchért, köztük a Microsoft is, a tulajdonosok végül a Google ajánlatát találták a legjobbnak.

Kevesen ismerik, pedig nagy

Videojátékokkal játszani sokan szeretnek, de több tízmillióra rúg azoknak a tábora, akik arra is kíváncsiak, mások hogy játszanak. A Twitch erre komplett bizniszt épített, a szolgáltatáson keresztül felvételről vagy élőben közvetíthető, valaki hogyan játszik egy játékkal, ezt mások szórakozásból vagy akár tanulási célzattal is nézhetik - amióta a videojátékok némelyikéből sport lett, és valóságos sztárokat nevelt ki, a legjobbak komoly követői tábort építettek fel, egy-egy népszerűbb játékost több tízezren is figyelnek egyszerre.

A Twitch 2011-ben kelt életre, miután levált a 2007-ban alapított Justin.tv-ről. A Justin.tv online közvetítések sugárzására alakult, és a videojáték-streaming gyorsan az egyik leglátogatottabb szekciójává vált, ebből jött létre a Twitch, amely akkora népszerűségre tett szert, hogy mára az anyacég is Twitch Interactive néven működik. Az oldalon nem csak "amatőr" felhasználók által feltöltött videók tekinthetők meg, számos nagyszabású e-sport esemény is itt közvetít, illetve videojátékokkal kapcsolatos "magazinműsorok" is megtekinthetők.

A Twitchnek mintegy egymillió regisztrált felhasználója van, akik rendszeresen töltenek fel videókat arról, ahogy játszanak, a látogatók száma pedig 40-50 millió közé esik havonta, vagyis ennyien nézik meg a feltöltött videókat vagy élő közvetítéseket. A szolgáltatás népszerűségét és elismertségét mi sem jelzi jobban annál, hogy az Xbox One és a PlayStation 4 is beépítve tartalmazza a lehetőséget a játékok Twitchen történő közvetítésére.

A YouTube lehet az új tulaj

A YouTube már korábban is megkísérelt betörni a játékközvetítések területére, a Game Developers Conference-en be is mutatott egy erre szolgáló API-t, azonban a kezdeményezés érdektelen maradt, részben azért, mert a területet jobbára teljesen kisajátította akkorra a Twitch. Érdemes megjegyezni, a videojátékosok körein kívül viszonylag ismeretlen szolgáltatás "csúcsidőben" nagyobb adatforgalmat bonyolít mint a Facebook vagy az Amazon, egyes becslések szerint az amerikai internetes sávszélesség közel 2 százalékát fogyasztja el, az amerikai élő videoközvetítésekből pedig több mint 40 százalékos részt hasít ki.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szolgáltatás egyre több hirdetőt is vonz. Míg a YouTube-on a felhasználók tipikusan pár percet töltenek, mialatt megnéznek egy-két videót, a Twitch előtt akár hosszú órákat is elidőznek a felhasználók, miközben azt figyelik, mások hogyan játszanak. A magas "engagement" miatt a Twitch viszonylag drágán tudja hirdetéseit értékesíteni, ráadásul a nézőközönség is elég jól behatárolható (videojátékok iránt érdeklődő fiatal felnőttek).

A The Verge cikke szerint a San Francisó-i központú Twitch vezetői úgy gondolják, a YouTube tudja a legtöbbet adni számukra a további fejlődéshez, ezért is fogadták el a Google egymilliárd dolláros készpénzes felvásárlási ajánlatát - a hivatalos bejelentés egyelőre várat magára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról