:

Szerző: Koi Tamás

2014. május 14. 13:30

Kezet ráz konkurenseivel a BlackBerry

Rövidesen más mobilmenedzsment-megoldásokkal is lehet majd kezelni a BlackBerry 10 okostelefonokból álló vállalati és kormányzati flottákat, a kanadai cég korábban teljesen zártnak számító rendszere ezzel alig egy évvel az új platform piacra kerülését követően kinyílhat.

Még iparági berkeken belül is meglepetést keltett a BlackBerry tegnapi bejelentése, mely szerint a kanadai okostelefongyártó készülékeit rövidesen harmadik fél által fejlesztett mobilmenedzsment-megoldásokkal is kezelni lehet majd. A cég vadonatúj, alig egyéves BlackBerry 10 platformja még a vállalati, kormányzati szegmensben sem ért el áttörést, a mostani nyitás azonban hozzásegítheti a mobilflottájukat lecserélő, megújító cégeket, hogy könnyebben, a mobilmenedzsment-platformok teljes lecserélés nélkül migráljanak BlackBerryre.

Nem várt fordulat

A gyártó elsőként az AirWatch, a Citrix és az IBM mobilmenedzsment-rendszerei számára biztosítja a BB10-es készülékek integrációját egy új API-n keresztül, az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a BlackBerry okostelefonok legendás biztonságából és aprólékos menedzselhetőségéből ezeken a platformokon mennyit áldoz fel, illetve feláldoz-e egyáltalán a gyártó. A cég ezzel együtt igyekezett leszögezni, hogy a mobilmenedzsment-, illetve szolgáltatás-portfólió gerincének számító BlackBerry Enterprise Service 10 (BES10) szervertermék továbbra is piacon marad.

A BlackBerry ezzel a stratégiai lépéssel gyakorlatilag teljesen szakít a korábbi, teljesen zárt infrastruktúrán alapuló szemlélettel: a cég korábban kizárólag saját készülékeihez fejlesztett - a világon elsőként - mobileszközmenedzsment-rendszert, a készülékek pedig a gyártó saját hálózati infrastruktúráján keresztül, erős hardveres titkosítás mellett kommunikáltak egymással és a szerverekkel, a mobilszolgáltatók lényegében csak egyfajta last mile-t adtak hozzá az egész rendszerhez.

Mindez gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy a BlackBerryk (és a vállalati informatikai rendszerek) közt zajló kommunikációt bárki kívülről lehallgassa, a platform éppen ezért vált különösen népszerűvé vállalati és kormányzati körökben. A BlackBerry 10 tavalyi megjelenésével a rendszer alapjaiban változott meg, az új készülékekkel új mobilmenedzsment-platform is érkezett, mely mostanra már nem csak BlackBerryket, hanem iOS-re és Androidra épülő eszközöket is kezel. A BES újabb, 12-es verziójának idén év végi megjelenését követően a rendszer a Windows Phone 8-as (vagy újabb) készülékeket is kezeli majd, ezzel a platformtámogatás gyakorlatilag teljessé válik majd.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A konkurens mobilmenedzsment-platformok irányába történő nyitás annak fényében különösen meglepő, hogy a BlackBerry idén tavasszal indította útjára EZ Pass nevű programját, melynek éppen az a célja, hogy az üzleti ügyfeleket a rivális platformról a BES10 felé terelje. A korábbi licenckonstrukciókat jelentősen egyszerűsítő EZ Pass része többek közt, hogy egy az egyben beválthatók az AirWatch, Good vagy MobileIron MDM-platformok licencei BES10 Silver licencekre, melyhez ráadásul 2015. január 31-ig BlackBerry Advantage szintű terméktámogatás is jár.

Jönnek új készülékek is

A kanadai gyártó mindeközben párhuzamos (készülék)stratégiája részeként piacra dobta idei első okostelefonját, a középkategóriás BlackBerry Z3-at, kódnevén Jakartát. A BlackBerry 10 operációs rendszert futtató, 5 hüvelykes QHD kijelzővel ellátott készülék 1,2 GHz-es kétmagos processzorral, 1,5 GB rendszermemóriával és 8 GB háttértárral próbálja magához csábítani a felhasználókat, egyelőre kizárólag Indonéziában.

Ez a BlackBerry az első olyan okostelefonja a vállalatnak, melyet a Foxconn tett le az asztalra annak az ötéves bérgyártói megállapodásnak az eredményeként, melyet tavaly év végén kötött a BlackBerry és a tajvani cég. A gyártó kínálata idén felsőkategóriás modellel, modellekkel is bővülhet, ezek megjelenése azonban csak az év végére várható. Az új modellek egyikével a BlackBerry visszatér a klasszikus QWERTY-s vonalakhoz, de a pletykák szerint készülőben van a cégnél egy olyan nyomógombos-érintőkijelzős hibrid telefon is, mely semelyik jelenleg piacon lévő okostelefonra sem hasonlít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.