Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 12. 11:03

ASUS tabletben mutatkozik be az Intel Moorefield chipje

Az ASUS legújabb táblagépében debütál az Intel új, Moorefield generációs Atom processzora. A MeMO Pad 8 tabletbe kerülő négymagos lapka a Merrifield chipek utódja, és a gyártó szerint mind teljesítmény, mind fogyasztás terén jobb eredményeket produkál a konkurenciánál.

Elsőként kap Moorefield processzort az ASUS MeMO Pad 8 táblagépe: a megjelenésekor csak Japánban kapható androidos készülékbe a gyártó egy négymagos, 2,33 gigahertzes, 64 bites Intel Atom Z3580 chipet tett. A Moorefield generációs lapkák ugyanarra az architektúrára épülnek, mint az Intel Merrifield processzorai, ám órajelük magasabb és grafikus teljesítményük is jobb, valamint két plusz maggal is kiegészülnek, a kétmagos Merrifieldekhez képest. Az új generációs chipekről a processzorgyártó az idei Mobile World Congress konferencián rántotta le a leplet,

Az Intel benchmark-menedzsere Matt Dunford februári nyilatkozata szerint a Moorefield lapkák gyorsabbak az Apple A7-es chipjeinél, amely többek között az iPhone 5s készülékeket hajtja, mind pedig a Qualcomm - akkori - leggyorsabb termékénél a Snapdragon 800-nál, amelyet a Samsung tavalyi zászlóshajójában, a Galaxy S4-ben, illetve a Nexus 5-ben is megtalálhatunk. Dunford mindezt a webes alkalmazások teljesítményét mérő Webxprt 2013 benchmarkban elért előzetes teszteredményekre hivatkozva állította, amelyben a Merrifield lapka 2,38 pontot kapott, az Apple 2,05-ös és a Qualcomm 1,10-es pontszámához képest. A gyártó szerint ráadásul az új chipek az akkumulátorral is jóval barátságosabbak a konkurenciánál, miután a Batteryxprt 2013 tesztben 1,87 pontot értek el, szemben az 1,17-et begyűjtő Apple A7-tel vagy a Qualcomm 1,01-es eredményével.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ugyancsak MeMO Pad 8 névre hallgató, szeptemberben megjelent középkategóriás ASUS tablettel könnyen összekeverhető, Atom processzoros eszköz nevének megfelelően nyolchüvelykes kijelzőt kapott, 1920x1200 pixel felbontással. A RAM mérete 2, a belső tárhelyé 16 gigabájt, amit microSDXC-kártyával további 64-gyel egészíthetünk ki, a grafikáról pedig egy 533 megahertzes PowerVR G6430 GPU gondoskodik. Kamera a táblagép mindkét oldalára került, a hátoldali 5, az előlapi szenzor pedig 1,2 megapixeles. A készülék támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t és Bluetooth 4.0, valamint NFC segítségével is csatlakozhatunk hozzá.

Az első moorefieldes táblagéppel az LTE és WiMAX hálózatokra is kapcsolódhatunk. Az eszköz várhatóan augusztusban jelenik meg a japán KDDI szolgáltató kínálatában, fehér, kék és rózsaszín változatokban. Azt egyelőre nem tudni, hogy a MeMO Pad 8 más piacokra is eljut-e, valamint hogy lesz-e belőle csak Wi-Fi-s verzió. Annyi azonban biztos, hogy a Moorefield chipek még idén, több új készülékben is feltűnnek, továbbá a kétmagos Merrifieldekkel felszerelt modellekre is érdemes számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról