Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 08. 11:30:00

Kiállnak a nagy tech-cégek a hálózatsemlegesség mellett

A nyílt és szabad internet támogatására írtak levelet a legnagyobb online szolgáltatásokat üzemeltető amerikai cégek, köztük az Amazon, a Microsoft, a Google, a Facebook, a listáról az igazán nagyok közül csak az Apple hiányzik.

"A híradások szerint a Bizottság olyan tervezeten dolgozik, amely megengedné az internetszolgáltatóknak (ISP-k), hogy műszakilag és pénzügyileg diszkriminálhassanak az internetes vállalkozások ellen és új vámot szedhessenek tőlük." - áll a levélben. Az aláírók szerint "ha ezek a híradások igazak, az súlyos fenyegetést jelent az internetre".

A levél szerint olyan szabályozás lenne kívánatos, amely nem engedi meg "az egyéni alkudozást és diszkriminációt", és kimondottan tiltja a "blokkolást, megkülönböztetést és fizetett prioritást", mind a vonalas, mind a mobilos internetelérés esetén. Ez utóbbi új elem lenne, a mobilinternet eddig egyáltalán nem tartozott a hálózatsemlegességi szabályozás hatálya alá.

A cégek azért ragadtak tollat, mert a kiszivárgó információk szerint az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission) olyan új rendeletet készül elfogadni, amely nem garantálja a különböző szolgáltatásokkal szembeni egyenlő álláspontot. A hamarosan az FCC elé kerülő tervezet megengedé az ISP-knek, hogy díjazás fejében különböző külső szolgáltatások felé eltérő minőségű (sebességű, stabilitású, prioritású) kapcsolatot nyújtsanak, ezzel a Bizottság gyakorlatilag teljesen eltörölné a hálózati semlegesség elvét.

Tom Wheeler FCC-elnök - lobbistából nem lett az internet bajnoka.

A támogatók között megtalálható az Amazon, a Dropbox, az Ebay, a Facebook, a Foursquare, a Google, Kickstarter, LinkedIn, Microsoft, Mozilla, Reddit, Tumblr/Yahoo, Twitter is, a levelet aláíró cégek listája oldalakon keresztül sorakozik, köztük megtalálható a Ustream is.

Előzmények

A levél egy újabb mérföldkő az amerikai hálózatsemlegességi vitában, amelyet egy januári bírósági ítélet robbantott ki. Az ítélet hatályon kívül helyezte az FCC Open Internet rendeletet, amely az internetre vonatkozóan határozott meg néhány alapelvet, vezetékes hálózatok esetén pedig erősen szűkítette azokat az eseteket, amelyekben a szolgáltatók belenyúlhattak a hálózati forgalomba. A bíróság azonban úgy találta, hogy a Bizottság túllépte hatáskörét, a rendeletet pedig eltörölte.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A jelen vita témája, hogy az Open Internet helyére milyen új rendelet kerüljön. Az ipar erősen megosztott a kérdésben, az internetszolgáltatók (ISP-k) azért lobbiznak, hogy joguk legyen egyes partnereknek preferenciális hozzáférést biztosítani az előfizetőkhöz, így létrejönne a többsebességes (akár csomagokra osztott) internet. Az online szolgáltatásokat kínáló cégek számára ez elfogadhatatlan, így az Open Internet visszahozását kérik valamilyen (lehetőleg még szigorúbb) formában.

Az erős megosztottság a politikában is tükröződik, a hagyományosan szabályozásellenes republikánusok a hálózatsemlegesség ellenében foglaltak állást. A demokraták pozíciója nem ennyire tiszta, elvben a semlegesség mellett állnak ki, Obama elnök is többször hangoztatta az elv támogatását, ennek ellenére az amerikai kábeltársaságok lobbiszövetségének korábbi elnökét, Tom Wheelert nevezte ki az FCC élére, az online szolgáltatók tiltakozása ellenére.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 13:58

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

2

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.