Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 6. 16:00

Megduplázza a tempót a CyanogenMod csapata

A Milestone kiadásokra cseréli a CyanogenMod alternatív Android rendszerének stabil verzióit. A fejlesztőcsapat hamarosan négy helyett kéthetente adja majd ki a legfrissebb, mindennapi használatra alkalmas szoftververziókat, melyek közül a legújabb, a CM 11.0 M6 már elérhető.

Örülhetnek az egyéni ROM-ok kedvelői, a legnépszerűbb CyanogenMod csapata ugyanis szoftverének legfrissebb verziójának megjelenését követően megkettőzi a tempót és négy helyett a tervek szerint hamarosan már kéthetente adják ki az alternatív Android rendszer M-mel jelölt, Milestone azaz aránylag stabil változatait, így a felhasználók sokkal hamarabb hozzáférhetnek a már elkészült javításokhoz, frissítésekhez.

A teljesen stabil verziónak azonban a fejlesztők a továbbiakban búcsút is intenek az M kiadások sűrűsödésével. A stabil változat eddig amellett, hogy az adott szoftverből már jórészt kigyomlálták a bugokat, így teljesen alkalmas volt a mindennapi használatra, azt is jelentette, hogy a fejlesztők megkezdték a hibajelentések fogadását, feldolgozását és persze a problémák orvoslását. Ennek a rendszernek komoly gyengesége volt, hogy a fejlesztők így adott esetben sokhónapos régi kódba kellett visszaportolni egy-egy bennmaradt bug javítását - amire a felhasználóknak aztán ugyancsak hónapokat kellett várniuk, hogy megkapják a következő stabil CM verzióban.

A türelmetlenebb és vakmerőbb felhasználók persze választhatták a Nightly kiadásokat, amelyek ugyan gyakrabban frissültek, ám tele voltak hibákkal és a használatuk jóval nagyobb biztonsági kockázattal is járt. A nightly-k használata fejlesztői eszközökhöz még értelmezhető, elsődleges telefonhoz azonban nem ajánlott, a javítások gyorsabb eljuttatásának tehát ez nem egy használható módja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A CyanogenMod csapata tehát úgy döntött az egységesebb és biztonságosabb élmény érdekében megválik a stabil verziótól, amelyet a jelenleg négyhetente érkező M kiadások váltanak fel, ez ráadásul a közeljövőben várhatón két hétre gyorsul. Ezek a kiadások alkalmasak lesznek a mindennapi használatra, ez viszont nem jelenti, hogy bugmentesek lennének, ahogy a korábban stabilnak titulált verziók sem voltak azok. A kéthetes kiadás ráadásul sokkal hatékonyabbá teszi a hibák jelentését és javítását is, valamint az adott kiadási körből valamiért kimaradt készülékekre is hamarabb térhet vissza a rendszer aktuális verziója. Az M mellett a Nightly kiadások továbbra is megmaradnak, azok azonban bármikor frissíthetők a stabilabb változatra.

Mindezt a fejlesztőcsapat a rendszer 11.0 M6-os verziójának megjelenésének kapcsán jelentette be blogposztjában. Az aktuális CM-ben az apróbb bugfixek mellett a többek között felület testreszabásáért Theme Engine-t is feltuningolták, de az értesítési sávon elhelyezkedő beállítási csempék is átméretezhetők lettek. A következő,  M7-es kiadásra tehát négy hét múlva lehet számítani, azt követően azonban könnyen lehet, hogy már csak fele ennyit kell majd várni. Az két hetes periódus mindenesetre igen szűk határidőt jelent majd a fejlesztőknek, akik kérdéses hogy tudják-e majd tartani a tempót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról