Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 6. 13:00

A Mozilla mentheti meg az amerikai netsemlegességet?

Megoldást kínál az amerikai netsemlegesség utóbbi időben nagy port kavart problémájára a Mozilla. A szervezet petíciója alapján újrakategorizálná a tartalom- és internetszolgáltatók kapcsolatát, visszaadva a hatalmat a hírközlési hatóság kezébe.

A hálózati semlegesség ügye az Egyesült Államokban az utóbbi időkben meglehetősen ingatag lábakon áll, amit a februárban a FCC (Federal Communications Commission) hírközlési hatóság a szolgáltatókkal szemben elszenvedett veresége csak tovább rontott. A Mozilla azonban úgy véli megoldást talált a problémára: a szervezet petíciót nyújtott be az FCC-hez, amelyben arra kéri a hatóságot, hogy kezelje külön kapcsolatként az internetszolgáltatók viszonyát a felhasználókhoz, és a tartalomszolgáltatókhoz és szabályozza mindkettőt a hálózati semlegesség elve alapján. Utóbbi ugyanis a Mozilla szerint az 1996-os telekommunikációs törvény szerint nem információs, hanem átviteli szolgáltatásnak kellene, hogy minősüljön.

Ahelyett tehát, hogy úgy tekintenék, az internetszolgáltató kötelessége abban kimerül, hogy megkülönböztetés nélkül eljuttassa az egyes adatcsomagokat a felhasználókhoz, a petíció szerint figyelembe kell venniük egy másik jogi kötelezettséget is, mégpedig hogy mindennek a másik irányba, a tartalomszolgáltatók felé is teljesülnie kell, akik ugyancsak elvárják az információk különbségtétel nélküli befogadását. A kezdeményezés természetesen mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli hálózatokon védené a hálózatsemlegességet, szemben az FCC jelenlegi álláspontjával, miszerint a semlegességre csak a vezetékes hálózatokon van szükség.

Nem újak az aggodalmak

A probléma onnan ered, hogy még 2002-ben, mikor a szélessávú internet egyre népszerűbb lett, főként az email elterjedése miatt, az FCC azt információs szolgáltatásként határozta meg, ellentétben például a telefonvonalakkal, amelyek átviteli szolgáltatásként működtek. Ez a DSL, kábeles és a vezeték nélküli szélessávra is vonatkozik és ez okozta a későbbi gondokat: a határozat alapján ugyanis 2010-ben a Szövetségi Fellebviteli Bíróság úgy döntött, az FCC nem támadhatja meg a Comcastot, amely blokkolta hálózatán a P2P fájlátvitelt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ekkor már világos volt, hogy a netsemlegesség formális szabályozásán dolgozó FCC-nek újra kell kategorizálni az internetet, mint átviteli szolgáltatást, ám a hatóság ekkori elnöke Julius Genachowski végül ezt a telkólobbitól tartva (és politikai egyensúlyozás miatt) nem lépte meg, helyette középutat keresett. Ez vezetett végül idén januárban az FCC már említett vereségéhez, a bizottság ugyanis a bíróság szerint nem jogosult az információs szolgáltatások ilyen szintű szabályozásához.

A jelenlegi elnök Tom Wheeler is inkább egy új utat képvisel: bár a hálózatsemlegesség mellett felszólalók továbbra is azt követelik, hogy a szóban forgó kapcsolatot átvitelként kategorizálják újra, ő inkább elérhetővé tenné a preferenciális hozzáférést, amelyen keresztül a fizető online szolgáltatások gyorsabb . Ez alapjaiban változtathatná meg az internetet, noha Wheeler szerint nem fenyeget a veszély, hogy a szolgáltatók ezen felbőszülve csillagászati díjakat szabjanak ki - ez az elképzelés a tervek szerint akár már idén év végén érvénybe léphet.

A Mozilla ugyanakkor azt reméli, kezdeményezésével a hatóság újraértékeli a tartalom- és internetszolgáltatók közötti kapcsolatot, ezáltal pedig újra az FCC kezébe kerülhet a kontroll a hálózatsemlegesség felett.

a címlapról