Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Elkészült az új Firefox

Gálffy Csaba, 2014. április 30. 15:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Beérett a Firefox új alapértelmezett témája, immár a fősodorban is elérhetővé vált az Australis felület. Könnyebbé vált a szinkronizáció is.

hirdetés

Alaposan átalakult kezelőfelülettel érkezett meg ma a Firefox új kiadása, amely sorozatban már a 29-es verziószámot kapta. A március 21 óta béta állapotban már kipróbálható böngésző most érett meg a stabil kiadásra, a szabad szoftveres közösség így menetrendszerűen élesítette is a frissítési szervereket, a nap folyamán automatikusan minden felhasználó meg is kapja a szoftvert. Az ilyen frissítések jellemzően szinte észrevétlenek a végfelhasználó számára - ez most garantáltan nem marad a radar alatt. A Firefox 29-ben debütál ugyanis az új, Australis kódnéven fejlesztett kezelőfelület, amely a hagyományos, Windows XP-hez is jól találó designt egy kicsit modernebbre cserélte, az egyes gombokat és felületi elemeket pedig alaposan átrendezte.

A legszembetűnőbb, hogy a narancssárga ("rókaszínű") menügombot a Chrome-ban és mobil felületen régóta használatos "hamburger", három sávból álló gomb váltja - ezt egyébként a Google is a Firefox eredeti koncepciójából nyúlta. Ezt megnyomva előbb egy egyszerűsített gyorsmenü ugrik elő, ebből pedig elérhető a beállítások funkció, ahol a böngésző működése szabható testre. Ahogy eddig, a testreszabás során egyes gombok eltávolíthatóak és helyükre más, hasznosabbnak ítélt gombokat tehetünk. Valószínűleg a legtöbb felhasználónál lassan ilyen sorsra jut egyébként a különálló keresőmező, amely a címsor keresőfunkcióját duplikálja.

A felületen túl a Firefox 29 másik nagy újdonsága a megújult Sync funkció, amellyel a böngésző beállításai és egyéb tárolt adatok szinkronizálhatóak a felhő és a kliensek között. Míg korábban egy-egy új kliens hozzáadása bonyolult folyamat volt, a 29-es kiadástól fogva csupán egyszerű emailcím-jelszó párossal lehet belépni.

Ha valakinek nem jön be az új kezelőfelület, az visszaállíthatja egyelőre a régit, ehhez a Classic Theme Restorer Add-Ont szükséges telepíteni. Ez utóbbival egyébként visszajönnek az elvesztett funkciók is, például az alulra helyezhető fülek is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!