:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 30. 15:27

Elkészült az új Firefox

Beérett a Firefox új alapértelmezett témája, immár a fősodorban is elérhetővé vált az Australis felület. Könnyebbé vált a szinkronizáció is.

Alaposan átalakult kezelőfelülettel érkezett meg ma a Firefox új kiadása, amely sorozatban már a 29-es verziószámot kapta. A március 21 óta béta állapotban már kipróbálható böngésző most érett meg a stabil kiadásra, a szabad szoftveres közösség így menetrendszerűen élesítette is a frissítési szervereket, a nap folyamán automatikusan minden felhasználó meg is kapja a szoftvert. Az ilyen frissítések jellemzően szinte észrevétlenek a végfelhasználó számára - ez most garantáltan nem marad a radar alatt. A Firefox 29-ben debütál ugyanis az új, Australis kódnéven fejlesztett kezelőfelület, amely a hagyományos, Windows XP-hez is jól találó designt egy kicsit modernebbre cserélte, az egyes gombokat és felületi elemeket pedig alaposan átrendezte.

A legszembetűnőbb, hogy a narancssárga ("rókaszínű") menügombot a Chrome-ban és mobil felületen régóta használatos "hamburger", három sávból álló gomb váltja - ezt egyébként a Google is a Firefox eredeti koncepciójából nyúlta. Ezt megnyomva előbb egy egyszerűsített gyorsmenü ugrik elő, ebből pedig elérhető a beállítások funkció, ahol a böngésző működése szabható testre. Ahogy eddig, a testreszabás során egyes gombok eltávolíthatóak és helyükre más, hasznosabbnak ítélt gombokat tehetünk. Valószínűleg a legtöbb felhasználónál lassan ilyen sorsra jut egyébként a különálló keresőmező, amely a címsor keresőfunkcióját duplikálja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felületen túl a Firefox 29 másik nagy újdonsága a megújult Sync funkció, amellyel a böngésző beállításai és egyéb tárolt adatok szinkronizálhatóak a felhő és a kliensek között. Míg korábban egy-egy új kliens hozzáadása bonyolult folyamat volt, a 29-es kiadástól fogva csupán egyszerű emailcím-jelszó párossal lehet belépni.

Ha valakinek nem jön be az új kezelőfelület, az visszaállíthatja egyelőre a régit, ehhez a Classic Theme Restorer Add-Ont szükséges telepíteni. Ez utóbbival egyébként visszajönnek az elvesztett funkciók is, például az alulra helyezhető fülek is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 16:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.