Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 29. 11:46

Gyorsabb processzort kapott a MacBook Air

Új processzorokkal szereli fel ultrahordozható MacBook Air notebookjait az Apple. A magasabb órajelű Intel processzorok jobb grafikus teljesítményt és akkumulátoros üzemidőt ígérnek, más jelentős hardveres változás azonban nem tapasztalható a készülékeken.

Ahogy az várható volt, az Apple frissítette ultravékony MacBook Air notebookjait. Most nem komoly átalakításra kell gondolni, az újítások kimerülnek abban, hogy a laptopok processzorait az Intel legfrissebb Haswell generációs chipjeire cserélték. Az indulómodell Core i5 processzora már nem 1,3, hanem 1,4 gigahertzen ketyeg, de a készülék továbbra is elérhető akár Core i7-es konfigurációban is. A PCIe-alapú flash tárhely alapmérete maradt 128 gigabájt, amit egészen 512-ig tornázhatunk fel, illetve a RAM is megmaradt 4, vagy opcionálisan 8 gigabájtnál.

A Haswell chipek a grafikus teljesítmény növekedése mellett az akkus üzemidőre is jótékony hatással vannak, a 13 hüvelykes modellek akár 12 óráig is kibírhatják töltés nélkül, készenléti állapotban pedig akár egy hónapot is kihúznak az Apple szerint. Sokan remélték továbbá, hogy az április végi frissítéssel a notebookok Thunderbolt 2 portokat is kapnak, ezek a csatlakozók azonban úgy néz ki, egyelőre a MacBook Pro és Mac Pro tulajdonosok kiváltságai maradnak, a MacBook Air kedvelőinek legalább a következő generációig várniuk kell majd.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

A LED háttérvilágítású kijelző felbontása nem változott, a kisebb, 11 hüvelykes készülék esetében továbbra is 1366x768 pixel, a nagyobb testvér pedig 1440x900 pixelt tudhat magáénak - így sajnos egyelőre a Retina MacBook Air mítosz sem igazolódott be. A grafika mindkét esetben Intel HD 5000, külső változás egyik esetben sem tapasztalható. Az új modellek már elérhetők az Apple online boltjában, és várhatóan hamarosan a vállalat üzleteiben is megjelennek.

Eget rengető hardveres változást tehát a jelenlegi frissítés nem hozott, az Apple vásárlói azonban mégsem csak az új processzoroknak örülhetnek, a vállalat ugyanis 100 dollárral lejjebb vitte az alapmodellek árait, így a 11 hüvelykes MacBook Air 899, a 13 hüvelykes pedig 999 dollártól vásárolható meg. Szoftver téren ugyanakkor hamarosan jöhetnek még meglepetések, hiszen közeleg az Appel júniusi WWDC konferenciája, ahol valószínűleg bejelenti majd az OS X operációs rendszer legújabb verzióját, ami akárcsak a tavaly megjelent OS X 10.9 Mavericks, tartogathat újításokat az ultravékony notebook számára.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról