Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 28. 15:38:00

Pont-pont kommunikációt hoz a Bluetooth 4.1

Alaposan átrendezi majd az okoskütyük piacát a Bluetooth következő generációja, amely közvetlen csomagalapú kapcsolatot biztosít az eszközök és a szerveroldal között. Egyik lehetőség: eltűnik az okostelefonos platformok közti különbség.

Nagyon fontos új funkcióval gazdagodik hamarosan a Bluetooth rádiós szabvány, a 4.1-es kiadásba végre bekerül az IP-alapú adatátvitel is, így az okoseszközök közvetlenül kommunikálhatnak az online szolgáltatások backend-rendszereivel, nem lesz szükség a (jellemzően a telefonon futó) alkalmazásrétegre a két entitás között.

API-fordítás nélkül

Jelenleg a hordható elektronikai eszközök jellemzően Bluetoothon csatlakoznak az okostelefonon futó alkalmazáshoz, az alkalmazás pedig a telefon adatkapcsolatán keresztül, mobilneten vagy Wi-Fin éri el a backendet. Ebben a megközelítésben a telefonos app kezeli az okoseszközt, küldi rá az adatokat és továbbítja az onnan érkezőeket a szerverek felé - gyakorlatilag fordítórétegként működik. A Pebble okosóra például minden funkciójával a telefonon futó változatos alkalmazásokhoz csatlakozik, azokkal kommunikál speciális API-hívásokon keresztül, az appok pedig a felhős backendhez csatlakoznak, egy másik API-készlet segítségével.

Ha Pebble-ről akarunk Foursquare-re bejelentkezni, akkor az óra elkéri a telefonos apptól a környéken lévő helyek listáját, ezt megjeleníti a kijelzőjén, itt kiválasztva pedig a bejelentkezést elküldi a telefonnak egy API-n keresztül, az app ezt egy másik API-n keresztül továbbítja a backend felé. Ez a köztesréteg válik szükségtelenné, ha az óra követkenül tud kommunikálni a backenddel.

Nem megy a telefon sehová

A Bluetooth 4.1-ben továbbra is szükség lesz az okostelefonra, azonban az csak egyszerű hálózati hozzáférési pont szerepét tölti be, az IP-csomagokat továbbítja a szerver és az okoseszköz között. A viszonylag triviálisnak tűnő változás azonban alaposan felforgatja majd a piacot, ha a telefonos app kiiktatásával az okosórás platformháború gyakorlatilag nulláról indul majd újra, sem a Google, sem az Apple nem tudja majd kamatoztatni a telefonoknál elért sikereit.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az új megközelítés másik vonzata, hogy az okosóra nem kötődik adott telefonhoz, bármely eszközön keresztül kinyúlhat az internetre. Pontosabban fogalmazva az órát nem a telefonnal kell párosítani, hanem közvetlenül a szolgáltatással, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a használhatóságot. Ez ugyanakkor érdekes kérdéseket is felvet - egy okosóra apró kijelzőjén például nem lesz egyszerű bejelentkezni a szolgáltatásba, ehhez a jövőben is külső eszközre lehet szükség, illetve divatba jöhetnek az előre felprogramozott eszközök, amelyekbe rendeléskor beleírja a gyártó a felhasználó adatait (például az Amazon Kindle-nél ez már bevett gyakorlat).

A Bluetooth 4.1 szabványt támogató rádiós lapkák most jelennek meg a gyártók kínálatában, piaci termékekben várhatóan év végén, jövő év elején lesznek kaphatóak. A szabvány támogatására értelemszerűen mind az okoseszköz, mind az internetes kapcsolatot nyújtó eszköz (notebook, tablet, telefon) oldalán szükség van, így általános elterjedésére várhatóan 1-2 évet biztosan kell még várni.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 01:27

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.