Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 23. 15:00

Bemutatkoztak a Dell idei szerveres újdonságai

Bemutatta hazánkban is megújult belépőszintű és csúcskategóriás szervereit a Dell, valamint leleplezte az innovatív VRTX család ráncfelvarrott generációját is.

PowerEdge R220 és R920

A Dell idén tavasszal a legkisebb és legnagyobb szerverét is megújította, az új generációs Intel Xeon processzorok érkezésével párhuzamosan fontos új funkciókkal is gazdagodtak a kiszolgálók. A kisebb, R220 modell különlegessége a sekély, 15,5 hüvelykes kialakítás, amellyel kisebb méretű rackszekrényekbe is befér. Ilyen szekrények például irodai környezetben fordulnak elő, a Dell ezért komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy a modell kifejezetten csendes legyen, nyitott irodában ne legyen zavaró hangja.

Az 1U magas egyfoglalatos R220-ban az Intel Xeon E3-1200 v3 processzorai dolgoznak, maximum 32 gigabájt (4 modul) RAM társaságában. A gépben egy fekvő PCIe Gen3 csatlakozó található, ezen keresztül bővíthető kártyával. A rendszer része az iDRAC7 menedzsmentchip, amely tavaly óta szabvány a PowerEdge gépekben, a gép áprilistól érhető el.

Az R920 igazi nagyvas, címsoros jellemzője, hogy minden átalakítás nélkül képes fogadni 96 memóriamodult, összesen 6 terabájt kapacitással. A Dell szerint mindezt úgy, hogy nem csökken a háttértárolók számára fenntartott hely és a 10 PCI Express bővítősín is elérhető marad, vagyis a szerver mind memóriában, mind kapacitásban, mind bővítésben egyszerre "maxolható ki". A kiszolgáló egyébként összesen 24 (2,5 hüvelykes) meghajtót tud fogadni, ezek közül 8 használhatja a rendkívül gyors, közvetlen PCI Express csatolót. A nagy átviteli sebességről a redundáns PERC9 H730P vezérlő és a 12 gigabites SAS gondoskodik a többi meghajtó esetében. A négyfoglalatos gépben az Intel legutolsó kiadású, E7-xxxx v2 sorozatú Xeon processzorai dolgoznak.

A nagy memóriakapacitással az R920 adja magát, mint in-memory adatbázisok alatt dolgozó hardver. A gyártó ezért már meg is szerezte a minősítést például az SAP HANA szoftverkörnyezethez, az integrációban és beüzemelésben pedig a Dell IT-szolgáltatásokat végző csapata tud segíteni. Az R920 március óta rendelhető.

VRTX 1.3

A tavalyi év egyik nagy dobása volt a szerverpiacon a Dell VRTX, amely kiváló visszhangra talált a sajtóban és az ügyfeleknél is. A Dell mérnökeinek egy nagyobb asztali PC házába sikerült négy blade szervert, az ezeket (és a külvilágot) összekötő hálózatot, valamint egy teljes tároló alrendszert is beépíteni. A rendkívül kompakt VRTX a Dell szerint képes kiváltani egy teljes fiókiroda helyi infrastruktúráját, a levelezőszervertől a NAS-on keresztül a legtöbb helyben található szerver konszolidálható egyetlen gépre. A rendszerben egyébként tényleg nagyon fejlett megoldások találhatóak, például a 8 PCI Express csatoló tetszőlegesen köthető a szerverekhez, a 25 x 2,5 hüvelykes vagy 12 x 3,5 hüvelykes meghajtó pedig a PERC vezérlőn keresztül rendeződik tárolótömbbé, SAS, NLSAS és SAS SSD "ízben" is.

A VRTX idén megújult, a fejlesztésben a felhasználók leggyakrabban felmerült igényeire keresett megoldást a gyártó. A tároló megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmak kivédésére immár megduplázható a PERC8 vezérlők száma, így redundánssá bővíthető ez az alrendszer, akár üzembe helyezés után is. Szintén a rendelkezésre állást növeli a redundáns Chassis Management, illetve a hot-swap ventilátorok is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Alapértelmezésben a belső switch 1 gigabites sebességű, ez az új kiadásban opcionálisan 10 gigabites is lehet már, 16 belső 10 Gbps Ethernet-portot, 4 külső 10 Gbps SFP+ Ethernet-portot és 2 külső RJ45 (szintén 10 Gbps) portot kínál . Szintén kérésre rendelhető pass-thru modul, illetve a blade-ekhez dual port vagy quad port 10 gigabites hálózati kártya.

Az egység nagy dobása, hogy a négy egyfoglalatos M520 és M620 blade párosával négyfoglalatos M820 node-ra cserélhető, ezzel pedig látványosan megnövelhető a VRTX maximális teljesítménye, a legolcsóbb és leggyorsabb konfiguráció közötti dinamikatartományba gyakorlatilag a legtöbb  számítási feladat belefér. Ezt a Dell is jól tudja, a sokoldalú integrált rendszerből már készült HPC-klaszter is Lengyelországban, desktop virtualizációs környezet backendjeként, sőt, disaster recovery feladatokra is használják. Ez utóbbit például az teszi lehetővé, hogy a VRTX-ben található blade-ek megegyeznek a hagyományos rackekben lévőkkel, így ugyanazok a lemezképek futtathatóak rajtuk, minden módosítás nélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról