Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Big data szak indul a Közép-Európai Egyetemen

Bodnár Ádám, 2014. április 22. 13:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az üzleti élet és a munkaerőpiac várható változásaira készülve indít közös mesterképzést a CEU és az IBM. A "big data szakra" közgazdászokat, szociológusokat várnak és olyan diplomásokat, akik az adathasznosítás legújabb módszereivel szeretnének mélyebben megismerkedni.

hirdetés

A Gartner szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a "big data", vagyis nagy mennyiségű strukturálatlan adat elemzésében jártas szakemberekkel. Az USA munkaügyi hivatalának becslése szerint pedig a következő 8 évben majdnem negyedével több adatelemzői kompetenciát igénylő munkahely jön majd létre a világon.

Az analitika ma már szinte minden üzleti területen nélkülözhetetlen, nem csak menedzserek, gazdasági elemzők, statisztikai szakemberek, hanem informatikusok is kénytelenek elsajátítani a nagy mennyiségű strukturálatlan adat elemzéséhez szükséges kompetenciákat, ha a legjobb állásokat szeretnék megpályázni a jövőben. Ezért Európában másodikként a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) is bejelentette, hogy az IBM Magyarországgal együttműködve big data szakot indít MSc képzésben.

Egyre többen tartják relevánsnak az adatelemzést

A szak pontos neve Master of Science in Business Analytics lesz, a tanterv elsősorban az adatelemzési és technológiai kompetenciákra koncentrál. Kiemelt tárgy lesz az üzleti intelligencia, de adatvizualizációt, hálózattudományt, adatbiztonsági, közgazdasági, statisztikai és menedzsementismereteket is tanulni fognak a hallgatók. Az egyetem elsősorban közgazdász alapvégzettségű diákokra számít, de várják szociológusok, mérnökök, statisztikusok jelentkezését is.

“Az Üzleti Analitika képzés az egyik legizgalmasabb program az elmúlt évek kezdeményezései közül a Közép-európai Egyetemen. Ezzel a master diplomával reményeink szerint egy megalapozott karrier lehetőségét nyújtjuk a nálunk végző szakembereknek, egy dinamikus, gyorsan fejlődő szektorban" – fogalmazott Mel Horwitch, a CEU Business School dékánja. A CEU szenátusa már elfogadta az mesterszak tantervét, már csak a nemzetközi akkreditáció van hátra. Ha minden jól megy, 2015-ben elindulhat a képzés.

A CEU és az IBM Magyarország közös kurzusa igyekszik egyensúlyt teremteni az elméleti és a gyakorlati oktatás között, a labormunkákon valódi problémák megoldásán dolgoznak majd a hallgatók, melyhez az IBM esettanulmányai nyújtanak szakmai hátteret. A CEU oktatói mellett az IBM munkatársai és más vendégelőadók is tartanak majd órákat a világ minden tájáról, az informatikai cég az oktatási anyagok elkészítéséből is részt vállal.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!