Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Mobilról távirányíthatók a Chrome-ot futtató PC-k

Dojcsák Dániel, 2014. április 17. 15:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

2011 óta létezik a Google Chrome Remote Desktop, ami lehetővé teszi, hogy a Chrome-on, illetve a Hangoutson keresztül távolról belépjünk egy számítógépbe. Eddig leginkább arra volt használható, hogy kétségbeesett ismerőseinknek segítsük megjavítani a számítógépüket. Mostantól mindez Androidról is működik.

hirdetés

A Google ma mutatta be a Remote Desktop szolgáltatásának mobilos verzióját. Az indítás egyszerű, egy Chrome böngészőt vagy akár Chrome OS-t futtató gépen feltelepítjük a Remote Desktop alkalmazást és hozzáférést adunk neki a kiválasztott Google-fiókon keresztül a Chrome-hoz. Értelemszerűen érdemes ugyanazt a Google-fiókot használni a Chrome-ban, mint amit az Androidos eszközünkön is, bár a fiókok között mindig lehet váltani.

Minden mindennel

Ezt követően a távoli segítség helyett a saját számítógépünkhöz való távoli hozzáférés opciót kell választani, ami után a Chrome belenyúl a rendszerbe, engedélyezi a kiegészítő hozzáférését az operációs rendszerhez, illetve be kell állítanunk egy hatjegyű PIN-kódot. A gépünk innentől kezdve készen áll arra, hogy egy olyan mobileszközről, amin a megfelelő Google-fiók be van jelentkeztetve, távolról is hozzáférjünk. A kiegészítő egyébként nem csak Windows, de Mac, Linux és Chrome OS környezetben is működik, tehát mindenhol, ahol fut a Chrome és telepíthetőek hozzá webes alkalmazások.

A mobilra egy appot kell telepíteni, ezt a Play Store-ban találjuk meg Chrome Remote Desktop néven (A remote desktop kifejezésre egészen sok találat jön fel a piactéren, keresse mindenki a Chrome logósat, aminek a kiadója a Google.) Amennyiben már legalább egy gépen aktiváltuk a hosztot, akkor az app elindítása és a fiók kiválasztása után meg fog jelenni a listában, kiválasztva pedig azonnal indul a stream. Természetesen csak akkor, ha online a keresett gép.

A kép mobilon is szép, jó felbontású, éles, színhelyes és minimális a késés. A felbontásnál persze a mobil kijelzőjének képességei korlátozzák a lehetőségeket, talán ez az első olyan terület, ahol tényleg jól jön az 1080p kijelző, és minél nagyobb a kijelző, annál jobb. Hang sajnos nem jön át rajta, illetve a képfrissítési sebesség is alacsony, senki ne gondolja, hogy ezen keresztül fog a PC-n játszani. Persze meg lehet próbálni, a Blizzard Heartstone például egészen vállalható. Filmeket és YouTube videókat sem lehet igazán élvezni, de ha szükség esetén egy gyors vetítésre be lehet fogni a rendszert.

Hordozható PC-k

A kezelés nem túl bonyolult, ha a mobileszközre csatlakoztatunk egy egeret vagy billentyűzetet, akkor ezeket is használhatjuk, de egyébként érintőképernyős megoldásokkal is minden működik. Egy ujjal húzva a kurzort mozgatjuk, két ujjal pedig görgetni lehet. A kurzor nem az ujjhoz tapad, hanem bárhonnan meg lehet fogni, így nem kell kitakarni a kezünkkel a célterületet. Rövid tanulás után megszokható, könnyen lehet klikkelgetni, navigálni.

Adatforgalomban a tesztünk során 10 perc alatt 85 megabájtot forgalmazott úgy, hogy a PC kijelzője 1680x1050, a mobil pedig 1080p felbontású volt, a PC Wi-Fi, a mobil pedig LTE hálózaton volt. Ez átlagosat 1 Mbit/s sávszélességet jelent, értelemszerűen minél több a statikus képernyő, ez az érték annál alacsonyabb.

A Google a különböző készülékek összekapcsolhatóságát, árjárhatóságát úgy tűnik, komolyan gondolja. A Chrome, mint platform egyre erősebbnek látszik, a Chrome OS gépek mellett nem szabad elfelejteni a Chromecast jelenséget sem, amivel a tévéket kapcsolta be a rendszerbe a cég. A Chrome Remote Desktop egyetlen adóssága most már csak az, hogy Android mellett más mobilos platformokra is megjelenjen. Elvileg az iOS-verzió készül is és rövidesen az is letölthető lesz. Okostelefonról ugyan kissé kompromisszumos egy asztali környezetet vezérelni, de tabletről teljesen rendben van.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!